Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenWetenschapswinkelsBèta WetenschapswinkelHet WINDFARM perception project

Geluidssterkte in decibel

In dit onderzoek is het geluidssterkte van de windturbines berekend. Deze berekening geldt wanneer alle windturbines in de omgeving van de woning van elke respondent op hoog, maar niet op maximum vermogen draaien.

Voor de berekening wordt uitgegaan van de windsnelheid van 8 m/s op 10 meter hoogte, bij een neutrale atmosfeer. Een neutrale atmosfeer bevind zich tussen stabiel en instabiel. Dit komt voor als het erg hard waait en/of bij zware bewolking.

De geluidssterkte wordt gemeten in decibel (dB). Dit is een zogenaamde logaritmische eenheid. Wanneer de hoeveelheid geluid verdubbelt, bijvoorbeeld wanneer naast een windturbine een tweede staat, neemt het aantal decibel met drie toe. Om dit te verduidelijken staat hieronder een voorbeeld:

Een windturbine veroorzaakt bij een woning 40 decibel aan geluid. Komt er op even grote afstand van de woning een tweede windturbine bij dan verdubbelt de hoeveelheid geluid. Het aantal decibel wordt dan 43. Voor 46 dB moet het geluid weer verdubbelen en zijn dus 4 turbines nodig en voor 49 dB 8 turbines.

De methode om de geluidsniveaus en de visuele grootte van windturbines te berekenen is geschikt gemaakt voor externe gebruikers en is op deze site gratis te downloaden.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:43
printView this page in: English