Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Home@House of Connections: Wubbo Ockels School for Energy and Climate

15 mei 2023
In het Groot Handelshuis

Vier Schools voor Wetenschap & Samenleving en de Universiteit van het Noorden opereren straks vanuit het House of Connections (onderdeel Groot Handelshuis) aan de Grote Markt. Met wie gaan ze samenwerken, wat pakken ze als eerste op en hoe helpt het House of Connections bij het behalen van hun doelen? De Wubbo Ockels School for Energy and Climate trapt af.

Met wie werk je samen binnen en buiten de Wubbo Ockels School?

De Wubbo Ockels School werkt samen met verschillende stakeholders in het Noorden en daarbuiten. We werken samen met kennisinstellingen van alle opleidingsniveaus, verschillende regionale en lokale overheden én het bedrijfsleven rondom belangrijke regionale thema’s als waterstof, klimaatadaptatie en burgerparticipatie. Hierbij horen partijen zoals de New Energy Coalition en het Global Center on Adaptation, maar ook de Universiteit van het Noorden. Dit netwerk van partners wordt voortdurend onderhouden en verder uitgebreid. Intern werkt de Wubbo Ockels School samen met de drie andere interdisciplinaire schools en met diverse diensten en faculteiten binnen de RUG. De samenwerking met de gemeente Groningen in het project ‘Groningen CO2-neutraal bij 2030’ en de samenwerking met Hanzehogeschool, Alfa College en Noorderpoort in de ontwikkeling van de waterstofraceauto zijn aansprekende voorbeelden.

Waarmee zijn jullie begonnen na jullie verhuizing naar het House of Connections?

Het eerste wat de Wubbo Ockels School in het House of Connections heeft gedaan was het organiseren van ‘Wubbo’s Legacy'. Op 3 april vond dit succesvolle evenement plaats, een middag vol inspiratie en herinneringen aan een astronaut, onderzoeker en wereldverbeteraar.

Astronaut Wubbo Ockels
Astronaut Wubbo Ockels

Zo'n 60 aanwezigen luisterden naar verhalen van Ton Schoot Uiterkamp, oud-collega en goede vriend van Ockels, en Ockels’ vrouw Joos, die het eerste exemplaar van Ton's essay 'Wubbo Ockels, een multitalent' kreeg aangeboden. Joos lichtte de drie belangrijkste principes van Ockels toe: "We zijn allemaal astronauten op ruimteschip Aarde, optimisme over duurzaamheid is een verantwoordelijkheid, en duurzaamheid is niet minder, maar anders en veel leuker."

Ockels’ oud-student Pieter Hofstede, voormalig stagebegeleider Ramon Alberts en medeoprichter van 'De Groene Grachten' Suze Gehem vertelden hoe zijn passie voor een duurzame planeet hun werk vandaag de dag blijft inspireren. Ook Rector Magnificus Cisca Wijmenga sprak het publiek toe. Daarnaast was er een interactief programma waarbij uitdagingen werden opgehaald en er werd een toost uitgebracht door prof. Lorenzo Squintani, directeur van de Wubbo Ockels School. Voor iedereen was er een exemplaar van het boekje 'Wubbo Ockels, een multitalent'.

Hoe denk je dat het House of Connections helpt bij het behalen van je doelen?

Het House of Connections is het gebouw waar alles samenkomt, het symboliseert precies waar de Wubbo Ockels School voor staat. Wat buiten is naar binnen halen en wat binnen gebeurt naar buiten brengen. De wisselwerking tussen de academische wereld en de bredere maatschappij. Met het House of Connections wil de Wubbo Ockels School de samenwerking met de andere schools intensiveren. Daarnaast wil de Wubbo Ockels School een levendige community opbouwen, door evenementen, zoals congressen, lezingen, workshops en debatten te organiseren.

Waar kijken jullie het meest naar uit?

De Wubbo Ockels School kijkt ernaar uit om de verbinding aan te gaan, zoals past in de strategische visie van de RUG, ‘Making Connections.’ Verbinding is voor de Wubbo Ockels School een prikkelende uitdaging om kennisontwikkeling te bevorderen door mensen en ideeën met elkaar te verbinden. Van kruisbestuiving van verschillende disciplines onderling tot de Academie en het bredere publiek. Waar verschillende werelden elkaar raken, ontstaan nieuwe perspectieven en ontwikkelingen. Het is onze ambitie om deze bruggen te bouwen. Daarmee hopen we bij te dragen om uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden, zoals Groningen CO2-neutraal krijgen. Wetenschap betreft niet langer alleen de universiteit, maar gaat iedereen aan.

Wanneer is het House of Connections volgens jullie een succes?

Als het House of Connections een begrip is geworden waar studenten en onderzoekers, en het bredere publiek elkaar kunnen ontmoeten. Het is een hub voor ontmoeting, uitwisseling en interdisciplinariteit van de wetenschap en maatschappij. Een plek waar samenwerking opbloeit, en verbindingen worden gelegd. Daar ligt inspiratie, en dat is de aspiratie.

Laatst gewijzigd:20 oktober 2023 14:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...