Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie

Lespakket Van Old noar Jong

Aan de slag met de Groninger taal
Vlag Groningen
Vlag Groningen

Leer spelenderwijs samen met je klas meer over Groningse woorden met behulp van een app, onderzoek verschillende uitspraken en ga in eigen omgeving zelf op onderzoek uit naar verschillen tussen Groningse dialecten! Het lespakket is in samenwerking met prof. dr. Martijn Wieling en zijn team ontwikkeld en is geschikt voor groep 7 en 8 van de basisschool.

Hoe ziet het lespakket eruit?

In het lespakket gaan de leerlingen bij hun eigen familie en kennissen onderzoek doen naar het Gronings. Met de klas verzamelen de leerlingen informatie om uiteindelijk één grote poster van Groningen op te vullen met gevonden Groningse woorden. Verder maken de leerlingen elke week opdrachten en gaan ze aan de slag met een app. In de app voltooien de leerlingen levels op het gebied van luisteren, spreken, lezen en schrijven om zo eenvoudige Groningse zinnen en woorden te leren.

De leerlingen doorlopen voor hun eigen onderzoek de stappen van het onderzoeksreuzenrad, om zo zelfstandig hun eigen onderzoek uit te voeren. De onderzoeksvraag die hierbij centraal staat is: Welke variant van het Gronings lijkt wat betreft uitspraak het meest op het Nederlands?

Verder gaan de leerlingen bezig met:

  • Het spelen van een zelfgemaakt kwartetspel in het Gronings
  • Het ontdekken van verschillende uitspraken in een online woordenboek
  • Het voorlezen van de Groningse variant van de Gruffalo aan de kleuters op hun eigen school

Het pakket bestaat uit 10 weken. Elke week gaan de leerlingen bezig met de opdrachtkaarten en spelen ze levels in de app. Naast het lespakket ontvang je een poster voor in de klas en het voorleesboek De Gruvvalo in t Grunnegs.

Downloads

Download hier aanvullende materialen bij het lespakket.

Laatst gewijzigd:28 november 2023 14:17