Society/business Scholierenacademie

Lespakket Wat doet een professor?

Introductie op de ‘w’ van het vwo

Jouw leerlingen zijn vol enthousiasme begonnen op het vwo. Maar wat is dat eigenlijk, die ‘w’ van het vwo? Wat doet een professor? En hoe begin je met een onderzoek? Deze en nog veel meer vragen komen aan bod in dit lespakket voor brugklasleerlingen uit het vwo.

De leerlingen maken in de eerste les kennis met professor Merel Keijzer. Zij is wetenschapper en doet onderzoek naar de invloed van het leren van een nieuwe taal op de gezondheid van ouderen.

Maar wat doet een wetenschapper eigenlijk? En waar kun je zoal onderzoek naar doen?

Wat?

Elk onderzoek begint met nieuwsgierigheid en verwondering. Leerlingen gaan zelf ook nieuwsgierige vragen bedenken. In de tweede les ontdekken leerlingen vervolgens hoe je van een nieuwsgierige vraag een goede onderzoeksvraag kunt maken aan de hand van het vragenkompas. Hier gaan professor Merel Keijzer en promovenda Mara van der Ploeg ook uitvoerig op in in het tweede filmpje. Ook vertellen ze over hun eigen nieuwsgierigheid en verwondering. Waarom zijn zij de wetenschap in gegaan?

Deze lessen zijn ontwikkeld in samenwerking met professor Merel Keijzer en promovenda Mara van der Ploeg. Zij doen onderzoek naar tweede taalverwerving onder ouderen. Er zijn twee lessen beschikbaar, beide duren tussen de 45-60 minuten en zijn bedoeld voor brugklasleerlingen van het vwo. De invulling van elke les staat duidelijk uitgelegd in de docentenhandleiding en er zijn twee filmpjes beschikbaar waarin de leerlingen Merel en Mara leren kennen.

Wat leren de leerlingen?

• Wat de universiteit is
  • Wat het verschil is tussen een nieuwsgierige vraag en een onderzoeksvraag
  • Wat kenmerken van een goede onderzoeksvraag zijn
  • Wat de onderzoekscyclus is en hoe ze die (later) kunnen inzetten

• Wat? Digitaal lespakket voor een introductie op wetenschap
  • Voor wie? Leerlingen uit 1 vwo
  • Wat kost het? De lessenserie is gratis
  • Vragen? Dik Kootstra, scholierenacademie@rug.nl
  • NB Het lespakket is nog niet beschikbaar, hou onze website of sociale media in de gaten!
Laatst gewijzigd:17 mei 2021 15:54