Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieResearch and Innovation SupportDienstenHigh Performance ComputingFaciliteiten

Peregrine HPC cluster

Peregrine falcon (foto: Keven Law, LA, USA, CC BY-SA 2.0 licentie)
Peregrine falcon (foto: Keven Law, LA, USA, CC BY-SA 2.0 licentie)

Peregrine is het rekencluster van de universiteit. Het cluster is geleverd door Dell.

Peregrine falcon is de Engelse naam voor de slechtvalk. De slechtvalk is het snelste dier ter wereld. Het bereikt een snelheid van meer dan 320 km/u tijdens een duikvlucht.

Het cluster met 4368 cores is beschikbaar voor algemeen gebruik door wetenschappers van de RUG. Het is uitermate geschikt voor het oplossen van rekenproblemen waarvoor een enkele pc niet krachtig genoeg is.

Peregrine computers tijdens de installatie
Peregrine computers tijdens de installatie

Specificaties

Rekencomputers

De cluster nodes zijn er in drie varianten. Er zijn 210 'standaard' nodes met

  • 24 of 28 Intel Xeon 2.5 GHz cores
  • 128 GB intern geheugen

Daarnaast zijn er 6 nodes met dezelfde specificaties, maar ook uitgerust met speciale versneller kaarten

  • 6 met 2 Nvidia K40 kaarten
Voor jobs die extra veel geheugen nodig hebben zijn er 7 nodes met
  • 48 Intel Xeon 2.6 GHz cores
  • 1024 of 2048 GB intern geheugen
Opslag

Op elke node van het cluster kan 463TByte aan opslagruimte op harde schijven worden benaderd. Deze opslag wordt ontsloten door middel van het Lustre parallelle bestandssysteem. Daarnaast heeft elke node nog 1 TB aan lokale eigen schijfruimte.

Netwerk

Onderling zijn de nodes in het cluster verbonden via een 56 Gb/s Infiniband netwerk. Dit netwerk is zowel snel in bandbreedte (hoeveelheid data per seconde) als in de wachttijden (minimale tijd die nodig is voor communicatie). Dit maakt dit netwerk uitermate geschikt voor rekentaken over meerdere computers.

Daarnaast is er ook een 10 Gb/s Ethernet netwerk voor ontsluiting van externe data.

Parallel rekenen

Uiteraard kunt u de machines, waarop Linux als operating system is geïnstalleerd, gebruiken om een groot aantal kleinere jobs uit te voeren. Echter, door gebruik te maken van de snelle netwerkverbinding tussen de nodes, kunt u een job parallel, en dus extra snel, op meerdere nodes tegelijk uit laten voeren. Hiervoor dienen de gebruikte programma's wel aangepast te worden door het toevoegen van MPI-calls. Het CIT kan eventueel assisteren met het parallelliseren van programma's.

Cursus

Het CIT biedt ook een beginnerscursus voor gebruik van het cluster aan. Meer informatie hierover is te vinden op de cursus pagina.

Documentatie

Meer informatie is beschikbaar op de pagina met  documentatie.

Account aanvragen

Wilt u een account om van het cluster gebruik te maken, vul dan het aanvraagformulier in. Vul alle gevraagde gegevens in zodat de CIT Servicedesk zo spoedig mogelijk kan reageren.

Let op!: Als onderzoeker aan de RUG, kunt u ook een account aanvragen voor een student. Vul dan de gegevens van de student in (dus ook naam, email, etc.) Zo niet, vul dan uw eigen gegevens in.

Onderhoud en problemen

Voor een overzicht van het geplande onderhoud en huidige problemen kunt u kijken of de status pagina

Laatst gewijzigd:19 juli 2018 14:05
printView this page in: English