Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Organization History

Software

Toepassingsprogrammatuur

In de begintijd, toen er nog niet veel geschikte toepassingsprogrammatuur was, werd er op het Rekencentrum een aantal programma's ontwikkeld zoals:

  • WESP: Waarlijk Eenvoudig Statistisch Pakket Met het algemene statistische pakket WESP hebben generaties onderzoekers en studenten van de RUG hun eerste statistische analyses op onderzoeksgegevens uitgevoerd. Hier wordt door Leo van der Weele de ontwikkeling van het pakket beschreven. Ook wordt een beeld gegeven van vorm en inhoud van het pakket, dat in de zeventiger jaren vooruitstrevend was, maar nu nog slechts een stukje nostalgische geschiedenis vormt. De powerpoint-presentatie 'Inleiding voor de cursus WESP' geeft een goede indruk van deze periode.
  • Toen de muis nog in een hol zat- WESP: Het eerste algemene statistische pakket bij de RUG, Leo van der Weele, Pictogram, september 2000.
  • Het grafiekenprogramma KOMPLOT door de jaren heen Paper voor NLUUG-congres, 21 november 1996, Jan Kraak. Met de ontwikkeling werd in 1970 begonnen. Tot de introductie van de pc was KOMPLOT het meest gebruikte grafiekensysteem op de Nederlandse universitaire rekencentra. Omstreeks 1976 werd, met hulp van het rekencentrum van de RuUtrecht, een portable FORTRAN versie gemaakt, die thans onder Linux/UNIX beschikbaar is.
  • EDIN/ESE, een editor die Tjeerd van der Meer jarenlang onderhield.

Visualisatie en Virtual Reality

Het Rekencentrum heeft altijd veel gedaan aan grafische toepassingen, tegenwoordig onder de noemer visualisatie en virtual reality. Het allereerste grafische apparaat in 1967 was een  Moseley 2D-2 X-Y Recorder waarmee met behulp van een stempel symbolen van ca. 2 mm op een stuk papier van 15*10 inch konden worden gezet. De maximale snelheid was 120 symbolen per minuut. Daarna werden heel lang penplotters gebruikt. Rond 1980 werd de Tektronix 4010 grafische terminal in gebruik genomen voor previewen van plotuitvoer.

Over de geschiedenis:

Ontwikkeling van datacommunicatie

Laatst gewijzigd:16 juli 2020 16:52