Follow up Academic Data Center RUG en CBS
Op 11 juli jl. ging het eerste Academic Data Center van start tussen het CBS en de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens een inspirerende bijna twee dagen durende Data Challenge tastten ongeveer 25 onderzoekers van beide instituten af op welke gebieden samenwerking mogelijk zou kunnen zijn. Wat is de stand van zaken?
Alumni
Een van de use cases van de Data Challenge heeft een vervolg gekregen in het Academic Data Center in een pilotproject over het carrièrepad van alumni. Met behulp van CBS-microdata in combinatie met data uit andere bronnen wordt onderzocht hoe een beter beeld verkregen kan worden verkregen van de verdere levensloop van de RUG-alumni: waar gaan ze werken, waar naar toe verhuizen ze en welke factoren spelen een rol bij het verdere verloop van hun carrière?
Kindermishandeling
Een ander pilotproject van het Academic Data Center heeft als onderwerp kindermishandeling en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Centraal staat de vraag wat de invloed is van verschillende interventies op het welzijn van kinderen op de lange termijn.
Door de CBS-data te koppelen met andere databronnen, zoals van de Raad voor de Kinderbescherming, kan inzicht gekregen worden in de levensloop van kinderen die vroeger uit huis zijn geplaatst.
Big data-technologie
Het Academic Data Center heeft ook directe toegang tot het Center for Big Data Statistics (CBDS) van het CBS. Binnen dit nieuwe expertisecentrum werken ongeveer veertig nationale en internationale partners uit overheden, bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap samen aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen op basis van big data-technologie voor de productie van officiële statistieken. Met de nieuwe big databronnen is het mogelijk om beter en sneller (real time) verbanden te leggen met de al aanwezige microdatabestanden bij het CBS. Hiermee kunnen nog meer onderzoeksvragen worden beantwoord.
Interneteconomie en zeevaartstatistieken
Een van de onderwerpen waar CBDS bijvoorbeeld momenteel aan werkt, is een onderzoek naar de betekenis van de interneteconomie in Nederland. In dat onderzoek worden gegevens uit reguliere CBS-statistieken gecombineerd met big data over websites van Nederlandse bedrijven.
Een ander onderzoek is gebaseerd op de data van de scheepvaart die voor alle landen wereldwijd in gestandaardiseerde vorm beschikbaar zijn (AIS-data). Met regelmatige tussenpozen sturen schepen signalen naar elkaar en naar de wal over onder meer hun positie en snelheid. Dat levert grote hoeveelheden data op die - eenmaal geschikt gemaakt voor statistisch gebruik - een enorme bron aan informatie vormen. Naast de verrijking van bestaande data richt het CBDS zich ook op de ontwikkeling van nieuwe statistieken, bijvoorbeeld statistieken over CO2-uitstoot van schepen. De data kunnen wellicht ook gebruikt worden als een economische indicator.
Contactpersoon Academic Data Center
Om de samenwerking tussen de RUG en het CBS laagdrempelig te organiseren, is er een lokaal aanspreekpunt gecreëerd bij de RUG. Onderzoekers kunnen met hun vragen en verzoeken terecht bij Jonas Bulthuis (jonas.bulthuis rug.nl) van het CIT en worden dan in contact gebracht met de specialisten van het CBS.
Laatst gewijzigd: | 17 december 2019 08:51 |
Meer nieuws
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...
-
21 mei 2024
Uitslag universitaire verkiezingen 2024
De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!