Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology News

Een blik op de toekomst van Midden-Limburg

Gemeenten schakelen wetenschappers in voor grensverleggend ruimtelijk ontwerp
11 april 2023

Hoe ziet de toekomst van het landschap van Midden-Limburg eruit? Die vraag stond centraal tijdens een toekomstverkenning met ambtenaren uit zeven samenwerkende gemeenten in Midden-Limburg.

Thematische kaarten
Thematische kaarten

De Geodienst van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ondersteunde deze ontwerpsessie met een set prachtige thematische kaarten. De kaarten waren ontworpen door Sjoerd Kroon van de CIT Geodienst. Hij was ook tijdens de sessie aanwezig voor vragen naar meer ruimtelijke informatie.

Nieuwe denkrichtingen

De ontwerpsessie probeerde nieuwe denkrichtingen los te maken bij de deelnemers over wat problematisch is, wat het behouden waard kan zijn en welke radicale interventies het overwegen waard zijn. Universitair docenten Terry van Dijk (Planning en Ontwerp) en Bernadette Boumans (Landschap) van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG hadden de leiding over deze tweedaagse ontwerpsessie in Roermond.

Ontwerpsessie
Ontwerpsessie

Startsein ontwerpend onderzoek

Uitkomst van de ontwerpsessie is een poster met scherpe observaties en suggesties die inmiddels in de gemeentehuizen van de samenwerkende gemeenten hangen om het gesprek te inspireren over wat is, wat kan en wat moet. Voor de Provincie Limburg smaakt dit naar meer en wordt de sessie als het startsein gezien van een traject van ontwerpend onderzoek in de aanloop naar de actualisering van provinciaal ruimtelijk beleid.

Contact

Heb jij ook een prachtige visualisatie nodig of loop je tegen technische uitdagingen aan? Neem contact op met de Geodienst (geodienst rug.nl) of plan direct een afspraak met een expert van de Geodienst.

Laatst gewijzigd:14 april 2023 16:06

Meer nieuws

 • 26 april 2023

  Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers

  Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...

 • 26 april 2023

  Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool

  Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.

 • 25 april 2023

  Reactie op kamerbrief internationalisering

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.