Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Nieuws

Een blik op de toekomst van Midden-Limburg

Gemeenten schakelen wetenschappers in voor grensverleggend ruimtelijk ontwerp
11 april 2023

Hoe ziet de toekomst van het landschap van Midden-Limburg eruit? Die vraag stond centraal tijdens een toekomstverkenning met ambtenaren uit zeven samenwerkende gemeenten in Midden-Limburg.

Thematische kaarten
Thematische kaarten

De Geodienst van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ondersteunde deze ontwerpsessie met een set prachtige thematische kaarten. De kaarten waren ontworpen door Sjoerd Kroon van de CIT Geodienst. Hij was ook tijdens de sessie aanwezig voor vragen naar meer ruimtelijke informatie.

Nieuwe denkrichtingen

De ontwerpsessie probeerde nieuwe denkrichtingen los te maken bij de deelnemers over wat problematisch is, wat het behouden waard kan zijn en welke radicale interventies het overwegen waard zijn. Universitair docenten Terry van Dijk (Planning en Ontwerp) en Bernadette Boumans (Landschap) van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG hadden de leiding over deze tweedaagse ontwerpsessie in Roermond.

Ontwerpsessie
Ontwerpsessie

Startsein ontwerpend onderzoek

Uitkomst van de ontwerpsessie is een poster met scherpe observaties en suggesties die inmiddels in de gemeentehuizen van de samenwerkende gemeenten hangen om het gesprek te inspireren over wat is, wat kan en wat moet. Voor de Provincie Limburg smaakt dit naar meer en wordt de sessie als het startsein gezien van een traject van ontwerpend onderzoek in de aanloop naar de actualisering van provinciaal ruimtelijk beleid.

Contact

Heb jij ook een prachtige visualisatie nodig of loop je tegen technische uitdagingen aan? Neem contact op met de Geodienst (geodienst rug.nl) of plan direct een afspraak met een expert van de Geodienst.

Laatst gewijzigd:14 april 2023 16:06

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...