Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology News

AVG MOOC “Understanding the GPDR” meest succesvolle MOOC van FutureLearn

28 september 2018
Nieuwe privacywetgeving
Nieuwe privacywetgeving

De invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft door de impact op allerlei processen de afgelopen maanden voor heel wat beroering gezorgd.

Iedereen die met data, privacy en datasystemen te maken heeft, is er mee geconfronteerd. Daarom was er veel belangstelling voor de RUG MOOC “Understanding the GPDR”. Zoveel zelfs, dat deze inmiddels al meer dan £100.000 heeft opgeleverd, een unicum op het MOOC platform FutureLearn.

Samenwerking Rechtsgeleerdheid en ESI

De faculteit Rechtsgeleerdheid heeft op verzoek van FutureLearn, het MOOC platform van de RUG, de gratis online cursus gemaakt over de nieuwe regelgeving “Understanding the GDPR”. Dat juist de RUG dit doet is niet toevallig, want met prof. Jeanne Mifsud Bonnici heeft de RUG een internationale topwetenschapper in huis op het gebied van online privacy.
Samen met MOOC-specialist Tom Spits van ESI gingen drie docenten uit de STeP Research Group aan de slag om in zeven maanden tijd een 4-weekse online cursus te ontwerpen.
Vanuit ESI adviseert Tom bij het ontwikkelen van MOOCs. Niet alleen over hoe je zo’n cursus kunt ontwerpen voor grote groepen en hoe je het platform optimaal gebruikt, maar ook over hoe je storyboards en wereldwijd promotie maakt.

Meer dan 24.600 cursisten

Dit alles heeft geresulteerd in instructieve video’s gecombineerd met open discussies, quizvragen met automatische feedback en tekstuele verdieping om zo een zeer nuttige cursus te ontwikkelen die voorziet in een maatschappelijke en zakelijke behoefte. Inmiddels hebben meer dan 24.600 mensen de MOOC gevolgd, waarvan 1.600 deelnemers hebben besloten om een bewijs van leren aan te schaffen. Dit leverde tot nu toe een bedrag op van £ 115.000 . “Understanding the GDPR” werd daarmee in één klap commercieel gezien de meest succesvolle MOOC van FutureLearn.

Laatst gewijzigd:28 september 2018 15:46

Meer nieuws

 • 15 juni 2021

  Van ‘gesloten’ wetenschap naar Open Science

  Vera Heininga is sinds januari 2021 de Open Science coördinator en beoogd programmaleider van het aanstaande Open Science programma van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze promoveerde in 2017 met een proefschrift dat ten dele gericht was op...

 • 17 mei 2021

  ‘Jongeren stimuleren, dat is mijn belangrijkste taak’

  Vierenhalf jaar geleden ontving hij de Nobelprijs. Tijdens de uitreiking in Stockholm nam Ben Feringa zich voor: nu ga ik wetenschap op de kaart zetten. Zijn missie krijgt een nieuwe impuls met de oprichting van het Ben Feringa Fonds, bedoeld om de...

 • 10 mei 2021

  ‘Gun dementerenden meer vrijheid hun sociale leven vorm te geven’

  Thuiswonende ouderen met geheugenproblemen zijn buitengewoon vindingrijk om zelf controle te houden over hun activiteiten buitenshuis. Demografen Jodi Sturge en Mirjam Klaassens zijn onder de indruk. ‘Of deze mensen meer kunnen dan we denken? Nee,...