Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieNieuws

AVG MOOC “Understanding the GPDR” meest succesvolle MOOC van FutureLearn

28 september 2018
Nieuwe privacywetgeving
Nieuwe privacywetgeving

De invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft door de impact op allerlei processen de afgelopen maanden voor heel wat beroering gezorgd.

Iedereen die met data, privacy en datasystemen te maken heeft, is er mee geconfronteerd. Daarom was er veel belangstelling voor de RUG MOOC “Understanding the GPDR”. Zoveel zelfs, dat deze inmiddels al meer dan £100.000 heeft opgeleverd, een unicum op het MOOC platform FutureLearn.

Samenwerking Rechtsgeleerdheid en ESI

De faculteit Rechtsgeleerdheid heeft op verzoek van FutureLearn, het MOOC platform van de RUG, de gratis online cursus gemaakt over de nieuwe regelgeving “Understanding the GDPR”. Dat juist de RUG dit doet is niet toevallig, want met prof. Jeanne Mifsud Bonnici heeft de RUG een internationale topwetenschapper in huis op het gebied van online privacy.
Samen met MOOC-specialist Tom Spits van ESI gingen drie docenten uit de STeP Research Group aan de slag om in zeven maanden tijd een 4-weekse online cursus te ontwerpen.
Vanuit ESI adviseert Tom bij het ontwikkelen van MOOCs. Niet alleen over hoe je zo’n cursus kunt ontwerpen voor grote groepen en hoe je het platform optimaal gebruikt, maar ook over hoe je storyboards en wereldwijd promotie maakt.

Meer dan 24.600 cursisten

Dit alles heeft geresulteerd in instructieve video’s gecombineerd met open discussies, quizvragen met automatische feedback en tekstuele verdieping om zo een zeer nuttige cursus te ontwikkelen die voorziet in een maatschappelijke en zakelijke behoefte. Inmiddels hebben meer dan 24.600 mensen de MOOC gevolgd, waarvan 1.600 deelnemers hebben besloten om een bewijs van leren aan te schaffen. Dit leverde tot nu toe een bedrag op van £ 115.000 . “Understanding the GDPR” werd daarmee in één klap commercieel gezien de meest succesvolle MOOC van FutureLearn.

Laatst gewijzigd:28 september 2018 15:46

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...