Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Nieuws

AVG MOOC “Understanding the GPDR” meest succesvolle MOOC van FutureLearn

28 september 2018
Nieuwe privacywetgeving
Nieuwe privacywetgeving

De invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft door de impact op allerlei processen de afgelopen maanden voor heel wat beroering gezorgd.

Iedereen die met data, privacy en datasystemen te maken heeft, is er mee geconfronteerd. Daarom was er veel belangstelling voor de RUG MOOC “Understanding the GPDR”. Zoveel zelfs, dat deze inmiddels al meer dan £100.000 heeft opgeleverd, een unicum op het MOOC platform FutureLearn.

Samenwerking Rechtsgeleerdheid en ESI

De faculteit Rechtsgeleerdheid heeft op verzoek van FutureLearn, het MOOC platform van de RUG, de gratis online cursus gemaakt over de nieuwe regelgeving “Understanding the GDPR”. Dat juist de RUG dit doet is niet toevallig, want met prof. Jeanne Mifsud Bonnici heeft de RUG een internationale topwetenschapper in huis op het gebied van online privacy.
Samen met MOOC-specialist Tom Spits van ESI gingen drie docenten uit de STeP Research Group aan de slag om in zeven maanden tijd een 4-weekse online cursus te ontwerpen.
Vanuit ESI adviseert Tom bij het ontwikkelen van MOOCs. Niet alleen over hoe je zo’n cursus kunt ontwerpen voor grote groepen en hoe je het platform optimaal gebruikt, maar ook over hoe je storyboards en wereldwijd promotie maakt.

Meer dan 24.600 cursisten

Dit alles heeft geresulteerd in instructieve video’s gecombineerd met open discussies, quizvragen met automatische feedback en tekstuele verdieping om zo een zeer nuttige cursus te ontwikkelen die voorziet in een maatschappelijke en zakelijke behoefte. Inmiddels hebben meer dan 24.600 mensen de MOOC gevolgd, waarvan 1.600 deelnemers hebben besloten om een bewijs van leren aan te schaffen. Dit leverde tot nu toe een bedrag op van £ 115.000 . “Understanding the GDPR” werd daarmee in één klap commercieel gezien de meest succesvolle MOOC van FutureLearn.

Laatst gewijzigd:28 september 2018 15:46

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...