Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXWebklassen

Sterrenkunde

Bestemd voor

Scholieren die sterrenkunde willen gaan studeren.

De webklas

In deze webklas ga je zelf de uitdijing van het heelal, dat wil zeggen de Hubble wet bepalen, door het meten van afstanden en snelheden van - daartoe geschikte - verre sterrenstelsels, en deze vervolgens tegen elkaar uit te zetten. Net als in de praktijk gaat dat met vallen en opstaan, dus je krijgt iets meer gegevens dan in theorie nodig zijn: enig wieden is aan de orde. Je zult een hoop leren in deze webklas: analysevaardigheden en nieuwe kennis, en bovenal de broodnodige kritische blik. Want bedenk: "in theorie volgt de praktijk de theorie, in de praktijk niet!" De webklas zal bestaan uit vier weken, waarin achtereenvolgens aan bod komen: (1) inleiding en achtergrond, (2) kennismaking met de verschillende sterrenstelsels en hun optische spectra, (3) het meten van de snelheden en afstanden van de stelsels, en (4) jouw! Hubble diagram en de implicaties van je metingen.

Deze webklas wordt aangeboden in het Engels, maar vragen mogen ook in het Nederlands worden ingeleverd.

Studielast en honorering

Als je 10 studielasturen wilt verdienen, maak je iedere week de opdracht met voldoende resultaat. Houd er rekening mee dat je gedurende de looptijd van de cursus per week ongeveer drie uur aan de webklas zult moeten besteden. Als je de opdrachten met voldoende resultaat hebt afgerond en op tijd hebt ingeleverd, krijg je een certificaat aan het eind van de cursus. Als je dat wilt inruilen voor studiepunten op school dan moet je daar zelf achteraan. Je kunt een docent vragen om ook lid te worden van de cursus zodat hij of zij kan zien wat er gebeurt.

Sterrenkunde studeren

Deze webklas geeft je een goed beeld van wat je in het eerste jaar van Sterrenkunde kunt verwachten. Was je enthousiast over de webklas? Bezoek dan een Open Dag of Een Dag Student van de opleiding Sterrenkunde.

Laatst gewijzigd:29 oktober 2018 17:00
printView this page in: English