Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXWebklassen

Geneeskunde

Geneeskunde in Groningen
Geneeskunde in Groningen

Bestemd voor

Scholieren die geneeskunde willen gaan studeren. De webklas geneeskunde wordt aangeboden door de faculteit Medische wetenschappen en niet door de Faculty of Science and Engineering, zoals de andere bètawebklassen. Om het overzicht van bètageorienteerde webklassen zo compleet mogelijk te houden staat hij hier toch aangeboden.

Een cursus over diabetes

Steeds vaker lees je in de krant dat het aantal mensen met suikerziekte (diabetes) snel toeneemt. In 2011 waren er in Nederland ongeveer 1.000.000 mensen met diabetes. Volgens de Diabetesvereniging stijgt dat aantal bovendien met zo'n 65.000 mensen per jaar. Dat is een zeer sterke toename. Het is daarom niet gek dat veel medische wetenschappers onderzoek doen naar de oorzaken en behandeling van diabetes. Zo zouden stamceltransplantaties wellicht uitkomst kunnen bieden.

In deze webklas ga je samen met scholieren uit heel Nederland werken aan twee casus over diabetes, onder begeleiding van student-assistenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Aan bod komen onder andere symptomatologie, diagnostiek en (toekomstige) behandeling. Daarnaast worden er chatsessies en een college-ochtend georganiseerd.

De cursus is verdeeld over vier weken (respectievelijk sympomatologie, pathofysiologie/diagnostiek en behandeling). In de laatste week volgt er een toets over de vergaarde kennis van de voorgaande weken.

Geneeskunde studeren

Deze webklas geeft je de mogelijkheid om kennis te maken met de bachelorfase van de studie geneeskunde in Groningen. Je leert wat er bij komt kijken om een goede diagnose te stellen, wat er op celniveau misgaat bij diabetespatiënten en welke behandelwijzen er zijn. De college-ochtend stelt je in staat om echte colleges bij te wonen en je alvast een beetje student te voelen.

Let op: de webklas staat los van de selectieprocedure voor de studie geneeskunde; deelname levert dan ook geen voordeel op voor de decentrale selectie. De inhoud van de Nederlandse webklas Geneeskunde en de Engelse webclass Medicine is gelijk, schrijf je dus niet voor beide cursussen in!

Studielast

Als je 10 studielasturen wilt verdienen, maak je elke week de opdracht en lever je deze in. Houd er rekening mee dat je gedurende de looptijd van de cursus per week ongeveer 3 uur aan voorbereiding en online colleges zult besteden. Je krijgt een certificaat aan het eind van de cursus. Als je dat wilt inruilen voor studiepunten op school dan moet je daar zelf achteraan. Je kunt een docent vragen om ook lid te worden van de cursus zodat hij of zij kan zien wat er gebeurt.

Laatst gewijzigd:20 december 2018 15:44
printView this page in: English