Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX About Science LinX Het Science LinX team

Ingeborg Veldman

Tentoonstellingen & coördinator Science LinX online
Ingeborg Veldman
Ingeborg Veldman

Creatief met betekenis

Vroeger wilde ik al binnenhuisarchitecte worden en waren mijn favoriete vakken tekenen en muziek. Na mijn VWO vond ik Geneeskunde het mooiste vak tijdens mijn ‘tussenjaar’ Verpleegkunde. Spannend dat je bij medisch rekenen altijd een 10 moest scoren, omdat je nou eenmaal geen overdosis wilt geven aan je patiënt!

Uiteindelijk ben ik verder richting onderzoek en het creatieve gegaan… Kunstgeschiedenis en Kunsten, Cultuur en Media aan de RUG combineerde ik met ‘hands-on’ vakken bij Alfa-Informatica. Ik wilde me bezighouden met creatieve projecten, liefst met betekenis voor mensen. Ik vond ook andere podiumkunsten interessant en wilde meer weten van Management en Marketing van non-profitorganisaties. Via Architectuurgeschiedenis en Bouwkundige Technieken ben ik me gaan focussen op Museologie.

Verhalen met een 'spark'

Nadat ik hier in 2006 cum laude was afgestudeerd, kwam ik terecht bij Science LinX om te werken aan de virtuele expositie vanaf begin 2007. Als projectleider Science LinX tentoonstellingen en online ontwikkel ik met uiteenlopende multidisciplinaire teams unieke eigenzinnige wetenschapstentoonstellingen, die hier verhalen van de Faculty of Science & Engineering vertellen en een multimediale ervaring bieden aan uiteenlopende doelgroepen.

Het leukste aan mijn werk vind ik het als het ons team lukt jong en oud te raken en te inspireren met interactieve exhibits en verrassende verhalen; die ‘spark’ in hun ogen! Bijvoorbeeld als ze maïzena zien dansen op stevige muzikale frequenties bij de Sonic Liquid of als ze de slappe lach krijgen bij het springen op Energy Floor danstegels. Ook vind ik het mooi te kunnen bijdragen in de zoektocht van jongeren naar een voor hen passende vervolgstudie in de berg aan mogelijkheden van tegenwoordig. De 'waarnemingskaders doorbreken' dus, mensen nieuwsgierig maken vanuit hun eigen interesse en achtergrond, en hen aan het denken zetten, op een leuke informele manier.

In de toekomst wil ik me nog verder te ontwikkelen en professionaliseren in het maken van mooie tentoonstellingen en in mijn vrije tijd als muzikante met eigen nummers om te delen met anderen, en vind ik het leuk mezelf te blijven uitdagen met fotografie en leuke ontwerpklussen! Op dit moment werk ik aan RE:charge en de SPARKS Beyond the Lab expositie, waarin je mensen ontmoet die met DIY science hun eigen gezondheid 'hacken' om op de best mogelijke manier te kunnen leven met hun ziekte, binnenkort te zien in het Universiteitsmuseum Groningen!

Laatst gewijzigd:25 augustus 2022 16:45