Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX About Science LinX Collaborations Irresistible

Module Koolhydraten in Moedermelk

Waarom drinken baby’s niet gewoon melk uit de supermarkt? Wat is er zo bijzonder aan moedermelk? En hoe kun je koemelk bewerken zodat het geschikt is als babyvoeding? Dit zijn vragen die aan de orde komen in onze lesmodule over koolhydraten in moedermelk.

Specifiek wordt in de module ingegaan op bijzondere koolhydraten (oligosachariden) die in moedermelk voorkomen (en niet in koemelk), het effect van deze suikers op de ontwikkeling van de bacteriën in de darmen van baby’s en de invloed daarvan op de gezondheid. Ook worden de ethische kanten van onderzoek en innovatie behandeld.

De module is geschikt voor de lessen scheikunde en biologie in bovenbouw HAVO/VWO waarbij de stof uit VWO4 bekend verondersteld wordt. De module behandelt de onderwerpen spijsvertering, microbiologie, immuunsysteem, biochemie (koolhydraten, eiwitten, vetten) en proceschemie en is gebaseerd op de methode van onderzoekend leren (inquiry-based science education), waardoor leerlingen zelf met de stof aan de slag gaan.

Laatst gewijzigd:03 november 2017 14:35