Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Zestig scholieren doen practicumwedstrijd

03 december 2013

Zestig leerlingen van middelbare scholen waren op 29 november te gast bij Science LinX voor de regionale voorronde van de EUSO, de European Union Science Olympiad . In teams van drie kregen ze pittige practicum opdrachten biologie, natuurkunde en scheikunde.

Deelnemers aan de wedstrijd.
Deelnemers aan de wedstrijd.

De EUSO is een Europese wedstrijd waarbij practicumvaardigheden en samenwerken in een team voorop staan. Leerlingen onder de 16 mogen mee doen in teams van 3. Ze kunnen zichzelf opgeven, maar ook docenten kunnen hun leerlingen opgeven voor de wedstrijd. Dit jaar waren de meiden duidelijk in de meerderheid, slechts een derde van de groep bestond uit jongens.

Het was een pittige dag waarop de leerlingen 3 keer in 90 minuten een proef moesten uitvoeren voor biologie, scheikunde en natuurkunde. Leerlingen vonden de proeven vaak lang en moeilijk, wat natuurlijk precies de bedoeling is om de winnaars eruit te filteren. Er waren veel intens gespannen gezichten te zien bij allerlei experimentele opstellingen. Maar er was ook tijd voor pepernoten!

De winnaars van de dag waren 3 meiden van het Praedinius Gymnasium. Zij gaan nu door naar de landelijke finale, op 31 januari en 1 februari aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De twee beste teams uit deze finale mogen door naar de internationale EUSO in Athene, begin april. Deze twee teams krijgen een ééndaagse training in februari/maart 2014 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Terugkijkend vonden de deelnemers het moeilijk, maar ze waren over het algemeen wel goed gestemd en vrolijk. Al met al was het een geslaagde dag, waarbij de leerlingen en passant een indruk kregen van hoe het er op een universiteit aan toe gaat.

Tekst: Marise Huizenga

.
.
Laatst gewijzigd:29 december 2017 03:17
printView this page in: English

Meer nieuws