Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Science LinX nieuwsbrief voor September 2013

29 augustus 2013

Bezoek de Universiteit

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Hoe inspireer je scholieren voor een onderwerp in bèta-techniek? Simpel, neem ze een keer mee naar een Science LinX activiteit!

Leerlingen kunnen bijvoorbeeld ' Scheikunde proeven '. Compleet verzorgde lab-experimenten op de Rijksuniversiteit Groningen, die aansluiten bij de eindexamentermen Scheikunde. Kijk in de Science LinX brochure!

Tien leerlingen kwamen in de laatste week van augustus al naar de Linnaeusborg, om deel te nemen aan de iGEM Summerschool, waar ze zelf mochten ruiken aan het genetisch aanpassen van bacteriën. De activiteit werd begeleid door Groningse deelnemers aan de wereldwijde iGEM competitie, die vorig jaar nog door het RUG-team is gewonnen. Lees een kort verslag op de website.

Al zo'n vijf jaar komen leerlingen uit 5 vwo van het Zernike College met een Natuur profiel in de eerst week van het schooljaar naar de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen). Science LinX verzorgt een programma voor hen, dat laat zien wat je allemaal voor interessante studies kunt volgen met zo'n profiel. En het helpt bij de studiekeuze, zegt decaan Hidzer de Vries. Geïnteresseerd in zo'n scholenbezoek? Neem contact op met Science LinX.

Is de Zernike campus te ver? Kom dan op 17 september naar de lezing die nanotechnoloog Eric Drexler geeft voor Studium Generale. De titel: Radical Abundance, How a Revolution in Nanotechnology Will Change Civilization. Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5. Tijd: 20:00-21:30. Toegang: Gratis voor studenten, overigen 3 euro. Kaarten reserveren via Studium Generale.
Of kom naar het KennisCafé. Deze maand is het thema 'Onverklaarbaar ziek'. Luister naar experts en stel zelf uw vragen. Het KennisCafé is een initiatief van Studium Generale, Science LinX en Universiteitskrant, met medewerking van het Groninger Forum. Datum: 26 september. Plaats: ForumImages, Hereplein 73. Tijd: 17:00 - 18:30. Toegang gratis. Wel kaarten reserveren via Studium Generale.

Ontvang de Universiteit

Wie niet langs kan komen voor inspiratie kan via Science LinX de universiteit ook uitnodigen om langs te komen, op scholen althans.

De Faculty of Science and Engineering beschikt over twee rijdende 'laboratoria' voor een bezoek aan scholen. In de 'Jouw energie van morgen' truck (voorheen: Discovery Truck) staat het thema energie centraal. Deze truck richt zich op de bovenbouw van het vwo. Bekijk dit filmpje voor een impressie.

Basisscholen (groep 7/8) kunnen via de Zout Express hun leerlingen kennis laten maken met de wondere wereld van zout. Het programma in de truck haalt de Willie Wortel in de leerlingen naar boven! Leerlingen kunnen ook meedoen aan de Zoutkristallenwedstrijd.

Naast deze laboratoria heeft de Blaauw Sterrenwacht van de faculteit een mobiel planetarium waarin leerlingen (zowel basisschool als voortgezet onderwijs) kennis kunnen maken met het heelal.

Nieuws

Vandaag staat in het wetenschappelijke tijdschrift Nature een artikel van Groningse natuurkundigen, die een 20 jaar oud raadsel hebben opgelost.

De Rijksuniversiteit Groningen hoort bij de beste 100 universiteiten van de wereld, volgens de Academic Ranking of World Universities.

Sterrenkundige Ger de Bruyn, verbonden aan het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG en Astron in Dwingeloo, krijgt 3,35 miljoen voor onderzoek naar de eerste sterren die in ons universum zijn ontstaan.

Met de start van tien nieuwe Engelstalige bachelors aan de Faculty of Science and Engineering heeft ook het Natuur- & Scheikunde gebouw een nieuwe naam gekregen.

Science LinX op YouTube

Science LinX produceert ook video's. Bekijk ze eens op ons YouTube kanaal. Over het ontstaan van leven in het lab, energie uit piëzo-kristallen, een orgaan-op-een-chip en nog veel meer. Kijk ook eens naar onze Grafeen trilogie. Meer informatie over grafeen vind je via de speciale grafeen-pagina!

Unifocus

Unifocus is het videomagazine van de RUG.

Energie is ook emotie, dat merk je bij de discussie rond schaliegas. Winnen is veilig, zegt de minister, maar mensen die bij boorlocaties wonen zijn daar niet zo zeker van. Eind juni vertelde sociaal wetenschapper Linda Steg over haar onderzoek naar de beeldvorming rond de winning van schaliegas.

Blaauw Sterrenwacht

In september beginnen de sterrenkijkavonden van de Blaauw Sterrenwacht weer! Houd de website in de gaten.

Bouw Infoversum vordert snel

Binnenkort wordt de koepel geplaatst!

In de vakantie is er hard doorgewerkt aan het InfoVersum. Nu ligt de koepel, waarin straks de films geprojecteerd gaan worden, nog naast de rest van het gebouw op de bouwplaats. Binnenkort zal deze geplaatst worden; een spectaculaire actie waarbij de hele koepel door een hijskraan wordt opgehesen en op de juiste plek wordt neergezet.

Houd de website, Twitter en Facebook in de gaten voor het exacte moment waarop dit gaat gebeuren!

Bèta’s on the road

De Faculty of Science and Engineering komt ook naar je toe: de ‘Jouw energie van morgen’ truck (eerder bekend als RUG Discovery truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

Ten slotte is er het reizend planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG. In de opblaasbare koepel maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen. Speel een potje 'brain ball', maak een wervelstrom of bekijk een infrarood satelliet.

.

Beta's online

Science LinX op Facebook

Science LinX is ook actief op Facebook. Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Science LinX op Twitter

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Science LinX in je mailbox

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren via onze site.

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind september 2013.

Deelnemers aan de summerschool
Deelnemers aan de summerschool
.
.
.
.
Laatst gewijzigd:01 mei 2018 09:39

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...