Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Scholieren bezoeken Summmerschool DNA

27 augustus 2013

Tien scholieren volgen in de eerste week van het nieuwe schooljaar een driedaagse Summerschool bij Science LinX. Zij leren er werken met DNA.

Kim, Nina en Amarins beginnen dit jaar met de eindexamenklas vwo van het Kamerlingh Onnes. Ze hopen in de Summerschool vooral op inspiratie voor het profielwerkstuk dat ze dit jaar moeten maken. In deze Summerschool knippen ze zelf DNA en voeren ze andere microbiologische proefjes uit met bacteriën.

‘Ik heb wel eens eerder wat met DNA gedaan’, vertelt Amarins. De die hebben al eerder de universiteit bezocht. ‘Toen moesten we kijken of we de bittere smaak van een bepaald stofje konden proeven’, herinnert Kim zich. ‘Eerst in je DNA, daarna keken we of het klopte door het te proeven.’

Ook Elmo en Rudy van het Linde College in Wolvega hopen hier een beginnetje voor een profielwerkstuk te vinden. Ze laten er vandaag de jaarlijkse zeildag voor lopen. Eerder hebben ze al eens wat proefjes gedaan in het UMCG. Daar gaat de groep die middag ook weer naar toe, trouwens. ‘Ik wil wel zien wat die microbiologie inhoudt’, zegt Rudy. Misschien gaat hij geneeskunde studeren. Elmo denkt aan ‘iets technisch’.

Mirjam Groenewold, tweedejaars masterstudent Molecular Biology & Biotechnologie heeft samen met derdejaars bachelorstudent Natuurkunde Chaline van Aartrijk, de leiding over de Summerschool. Zij maken allebei deel uit van het iGEM team van de RUG, dat dit jaar meedoet aan de internationale ‘knutselwedstrijd met bacteriën’.

Op de dinsdagochtend is er even iets mis gegaan met een gepland experiment – niet ongebruikelijk in het wetenschappelijk onderzoek – dus Mirjam snelt weg om een alternatief te regelen. Chaline vertelt hoe zij als natuurkundige in spe bij een microbiologisch team komt. ‘Ik wil iets doen op de grens van natuurkunde en biologie, de biofysica. Dat is een redelijk onbekend terrein waar niet zoveel mensen aan werken. Dat trekt mij.’

Binnen de natuurkunde werkt alles volgens ijzeren wetten, op logische wijze. In de biologie is dat anders. ‘Dan is het toch een uitdaging dat op een logische manier te beschrijven.’ Het iGEM team werkt ook op een ‘technische’ manier met biologische onderdelen. Voor deze wedstrijd gebruiken de deelnemers standaard genetische bouwstenen, die ze achter elkaar zetten om zo een nieuwe functie te krijgen.

Mirjam is inmiddels weer terug, de studenten mogen zo bacteriën gaan kweken die dan binnen twee dagen een biofilm gaan maken, een plakkerig laagje waarin ze goed gedijen. En in je mond de eerste stap richting tandplak en gaatjes.

De biofilm is onderdeel van het nieuwe iGEM project, vertellen de twee. Ze willen een bacterie zijde laten maken. Die bacterie kan je dan op een implantaat laten groeien, zodat een biofilm met zijde ontstaat. Die laag zijde beschermt het implantaat, is de hoop. De bacteriën moet je dan vooraf doden door sterilisatie. ‘En zijde kan tegen 300 graden, dus dat blijft gewoon intact’, weet Miriam.

De studenten lunchen die middag in de zon voor de Bernoulliborg. Daarna het UMCG, en donderdag een afsluitende dag met wat experimenten en de resultaten van hun werk. En de uitreiking van certificaten. Daar kunnen ze mee aankomen op school. Want ze hebben vrij moeten vragen. ‘Hebben we dat eigenlijk al geregeld?’ vraagt Kim zich plotseling af. Nina stelt haar gerust. ‘Ja hoor, ik heb het tegen de conciërge gezegd.‘

Wil je ook eens langskomen bij een workshop of andere activiteit? Kijk in de Science LinX agenda of neem contact met ons op.

Kim, Nina en Amarins (vlnr)
Kim, Nina en Amarins (vlnr)
Rudy (L) en Elmo
Rudy (L) en Elmo
Mirjam (L) en Chaline
Mirjam (L) en Chaline
Deelnemers aan de Summerschool
Deelnemers aan de Summerschool
Laatst gewijzigd:10 juni 2015 12:01

Meer nieuws

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.