Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science Linx News

Prijzen voor profielwerkstukken

09 april 2013
De winnaars van de Publieksprijs en Ismaël Drent (rechts).
De winnaars van de Publieksprijs en Ismaël Drent (rechts).

Wie heeft het beste profielwerkstuk gemaakt? De makers van vijftien profielwerkstukken dongen 5 april naar de hoofdprijs bij het Alfa-, Bèta en Gamma steunpunt van de RUG. Ze presenteerden hun eigen onderzoek op de profielwerkstukkenmarkt en luisterden naar enkele lezingen.

Dirk Jan Wolffram, hoogleraar geschiedenis en lid van het bestuur van de scholierenacademie van de RUG gaf een speech waarin hij het belang van het profielwerkstuk voor het onderwijs benadrukte. Niet alle leerlingen vinden het leuk om zelf onderzoek te doen. Toch zijn er flink wat scholieren die zich vol enthousiasme storten op een zelf bedachte onderzoeksvraag. En het goed definiëren van die vraag is belangrijk voor het onderzoek, benadrukte Wolffram.

Vervolgens gaf Tamara Witschge, onderzoeker bij de opleiding Journalistiek van de Faculteit der Letteren, een lezing over de vraag waarom jongeren een probleem vormen voor de media. De tv is nog steeds het populairste medium voor de doorsnee Nederlander. Maar voor jongeren in de leeftijdsgroep 13-19 is het internet het populairst. De media moeten daarom vechten voor aandacht van deze jongeren. Witschge legde uit hoe de wetenschap onderzoek doet naar de veranderende rol van de media, de veranderende rol van de perceptie van de journalist en de veranderende gewoontes van het publiek.

En toen was het tijd voor de prijzen! De publieksprijs werd uitgereikt door Ismaël Drenth, lid van het RUG-team dat afgelopen najaar wereldkampioen werd van de iGEM Summer Competition. De publieksprijs ging naar Olivier Maas en Rogier Nell van het stedelijk gymnasium Leiden met hun oplossing voor de Lights Out! Puzzle.

Het is opvallend dat een werkstuk over wiskundige oplostechnieken het publiek zo heeft weten te raken. Olivier en Rogier brachten de wiskunde dan ook als echte marketeers aan de man, door hun zelfgeschreven computerprogramma als product te verkopen op de profielwerkstukkenmarkt als de Lights Out! Solver Pro.

En zoals het hoort bij een prijsuitreiking kwam het hoogtepunt aan het slot: de prijzen in de drie categorieën (alfa, bèta en gamma). Een overzicht van de winnaars is te vinden bij de Scholierenacademie.

De jury van het Betasteunpunt bestond uit prof. Katja Loos, dr. Diederik Roest en dr. Ferdinand de Graaf, onderzoekers en docenten aan de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen). Zij beloonden de ruimtereis van Bob en Tim met de Jan Kommandeurprijs. Samen met de winnaars van de tweede en derde prijs gaan zij van 13 tot 25 april naar Bali, om de International Conference for Young Scientists bij te wonen.

Tim en Bob op de profielwerkstukkenmarkt
Tim en Bob op de profielwerkstukkenmarkt
Laatst gewijzigd:07 mei 2020 11:34

Meer nieuws

  • 28 maart 2023

    Een sprong in het diepe: van onderzoek naar ondernemen

    Wat kun je doen als je als onderzoeker je idee op de markt wilt brengen? Dat is een stap die voor onderzoekers vaak niet vanzelf komt. Bij de RUG zijn er daarom een aantal organisaties die daarbij kunnen helpen, waaronder VentureLab. Zo ontstond...

  • 14 februari 2023

    Lift naar de inclusieve werkvloer

    Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...

  • 15 december 2022

    Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

    Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.