Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Energiezuinig dansen op Shell Eco-marathon

21 mei 2013
Red de ijsbeer!
Red de ijsbeer!

Van 15 tot 19 mei werd de Shell Eco-marathon gehouden in Ahoy Rotterdam. Net als vorig jaar was ScienceLinX van de partij. En net als vorig jaar was het een geslaagd evenement.

De Shell ecomarathon daagt studententeams uit om de meest energiezuinige auto te maken. Een paar dagen lang rijden de auto’s rondjes om Ahoy en kan iedereen, van nieuwsgierige kinderen tot toevallige voorbijgangers, ze bewonderen.

Maar er is meer. Ahoy is tijdens deze dagen gevuld met proefjes, opstellingen en shows voor kinderen. Dansen op een dansvloer die energie opwekt, je eigen zoutwaterauto bouwen of je haar recht overeind laten staan door een Van de Graaffgenerator; het kan allemaal.

ScienceLinX was dit jaar aanwezig met twee opstellingen. Het energietransitie model draaide op twee laptops. Kinderen en volwassenen zochten de juiste balans tussen onder meerzuinige lampen, goede isolatie, zonne-energie, kernenergie. De allerkleinsten probeerden alleen te voorkomen dat de ijsberg onder de ijsbeer wegsmolt, de iets ouderen speelden voor het verbreken van de highscore.

Spelen met het video-filter
Spelen met het video-filter

De volwassenen waren vooral nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van verschillende manieren van energie opwekken. De highscore van 590 bleek niet makkelijk te verbeteren. Maar enkele fanatieke spelers bleven enthousiast spelen. En helemaal aan het einde van het weekend lukte het daarom zelfs om 591 te halen.

Sciencelinx nam ook het videofilter mee. Het filter vertraagt bewegingen. Maar bewegingen aan de buitenkant van het scherm worden meer vertraagd dan bewegingen aan de binnenkant. Dansende kinderen stonden voor het scherm om zichzelf in slow motion op het beeldscherm te zien.

Dat leverde vreemde, maar grappige beelden op. “Kijk, ik kan teleporteren!” Riep één van de kinderen die voor het filter stond. Anderen deden Hollywood-vechtscènes na. En weer anderen ontdekten hoe goed ze konden dansen met behulp van deze camera. Gewoon een klein stapje opzij doen en het filter doet de rest van het werk.

Duizenden bezoekers hebben zich, mede dankzij ScienceLinX, op de Ecomarathon goed vermaakt. Ze hebben weer een klein beetje geleerd over wetenschap. En misschien hebben we wel iemand geïnspireerd om een bètaopleiding te gaan doen…!

Tekst: Helen Vis, student aan de RUG-master Educatie & Communicatie, faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Laatst gewijzigd:16 maart 2018 17:04

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...