Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science Linx News

Energiezuinig dansen op Shell Eco-marathon

21 mei 2013
Red de ijsbeer!
Red de ijsbeer!

Van 15 tot 19 mei werd de Shell Eco-marathon gehouden in Ahoy Rotterdam. Net als vorig jaar was ScienceLinX van de partij. En net als vorig jaar was het een geslaagd evenement.

De Shell ecomarathon daagt studententeams uit om de meest energiezuinige auto te maken. Een paar dagen lang rijden de auto’s rondjes om Ahoy en kan iedereen, van nieuwsgierige kinderen tot toevallige voorbijgangers, ze bewonderen.

Maar er is meer. Ahoy is tijdens deze dagen gevuld met proefjes, opstellingen en shows voor kinderen. Dansen op een dansvloer die energie opwekt, je eigen zoutwaterauto bouwen of je haar recht overeind laten staan door een Van de Graaffgenerator; het kan allemaal.

ScienceLinX was dit jaar aanwezig met twee opstellingen. Het energietransitie model draaide op twee laptops. Kinderen en volwassenen zochten de juiste balans tussen onder meerzuinige lampen, goede isolatie, zonne-energie, kernenergie. De allerkleinsten probeerden alleen te voorkomen dat de ijsberg onder de ijsbeer wegsmolt, de iets ouderen speelden voor het verbreken van de highscore.

Spelen met het video-filter
Spelen met het video-filter

De volwassenen waren vooral nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van verschillende manieren van energie opwekken. De highscore van 590 bleek niet makkelijk te verbeteren. Maar enkele fanatieke spelers bleven enthousiast spelen. En helemaal aan het einde van het weekend lukte het daarom zelfs om 591 te halen.

Sciencelinx nam ook het videofilter mee. Het filter vertraagt bewegingen. Maar bewegingen aan de buitenkant van het scherm worden meer vertraagd dan bewegingen aan de binnenkant. Dansende kinderen stonden voor het scherm om zichzelf in slow motion op het beeldscherm te zien.

Dat leverde vreemde, maar grappige beelden op. “Kijk, ik kan teleporteren!” Riep één van de kinderen die voor het filter stond. Anderen deden Hollywood-vechtscènes na. En weer anderen ontdekten hoe goed ze konden dansen met behulp van deze camera. Gewoon een klein stapje opzij doen en het filter doet de rest van het werk.

Duizenden bezoekers hebben zich, mede dankzij ScienceLinX, op de Ecomarathon goed vermaakt. Ze hebben weer een klein beetje geleerd over wetenschap. En misschien hebben we wel iemand geïnspireerd om een bètaopleiding te gaan doen…!

Tekst: Helen Vis, student aan de RUG-master Educatie & Communicatie, faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

Laatst gewijzigd:16 maart 2018 17:04

Meer nieuws

 • 14 februari 2023

  Lift naar de inclusieve werkvloer

  Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...

 • 15 december 2022

  Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

  Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.

 • 05 december 2022

  Frans J. Sijtsma nieuwe directeur Agricola School

  Op voordracht van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dr. Frans J. Sijtsma per 1 februari 2023 aangesteld als wetenschappelijk directeur van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development. Het gaat om een...