Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Feestelijke opening van nachttuin met kunstwerk bij Noordpolderzijl

16 mei 2024

Op woensdagmiddag 8 mei is in Noordpolderzijl een nachttuin met het kunstwerk Sterrenzijl geopend. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de waarde van duisternis in de Waddenregio.

Tekst ScienceLinX | Donkerte van de Wadden

Minder lichtvervuiling is beter voor het welzijn van mens en natuur. Bovendien is de sterrenhemel veel mooier wanneer het écht donker is. Het kunstwerk en de tuin laten bezoekers genieten van de duisternis en weidsheid van de Waddenkust. Wethouder Stefan van Keijzerswaard (gemeente Het Hogeland) opende de nieuwe locatie van het programma Donkerte van de Wadden: ‘Deze plek is een mooie toevoeging voor het beleven van Het Hogeland en het donker, een kernwaarde van het Waddengebied.’

decoratieve afbeelding
Wethouder Stefan van Keijzerswaard opent de nachttuin met het kunstwerk Sterrenzijl | Foto Martijn Heemstra

Hangmat

Noordpolderzijl is één van de donkerste plekjes langs de Waddenkust. De duisternis op deze bijzondere historische plek wordt nu benadrukt door het nieuwe kunstwerk Sterrenzijl, dat is ontworpen door kunstenaar Marc van Vliet. Het kunstwerk beeldt de sterrenbeelden rondom de poolster uit. De sterren zijn palen met spiegels erop. Overdag reflecteren ze het daglicht en vormen ze een licht-schouwspel, en 's nachts reflecteren ze de sterrenhemel.

Overdag kun je er meer leren over de sterrenhemel en genieten van het weidse landschap. 's Avonds wordt Sterrenzijl pas echt speciaal: je kunt er plaatsnemen op de loungebank liggen in een hangmat en zo genieten van de prachtige sterrenhemel boven je.

(bericht gaat verder onder de foto)

decoratieve afbeelding
De wijdsheid van het Waddenlandschap rondom het kunstwerk Sterrenzijl | Foto Martijn Heemstra

Egelhuisjes

Rondom het kunstwerk is een 'nachttuin' aangelegd, een tuin die optimaal is ingericht voor nachtdieren. Langs de bosrand staat kamperfoelie die 's nachts geurt en waar nachtvlinders op af komen. Ook zijn er bessenstruiken aangeplant voor mens en dier, en tussen de begroeiing zijn egelhuisjes een ransuilenmand geplaatst. Ingezaaide bloemen en extensief maaibeleid zullen zorgen voor veel kleur en diversiteit.

De tuin is ontworpen in samenwerking met Rianne Luring van Stichting Landschapsbeheer Groningen. Kunstwerk Sterrenzijl en de nachttuin zijn ‘s avonds toegankelijk, op voorwaarde dat bezoekers de rust en het donker van Noordpolderzijl bewaren: gebruik geen licht en maak geen lawaai.

Het Waddengebied is één van de laatste plekken in Nederland waar het nog echt donker wordt. Het programma Donkerte van de Wadden zet zich in voor het beschermen en beleven van dit donker en wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer en de Natuur- en Milieufederaties Noord-Holland, Friesland en Groningen. Kijk voor meer informatie en een overzicht van locaties om het donkere Waddengebied te beleven op de website van het programma .

decoratieve afbeelding
Het kunstwerk Sterrenzijl: de palen beelden sterrenbeelden uit. Vanuit de hangmatten en de loungebank kun je 's nachts de echte sterren bekijken. | Foto Martijn Heemstra
Laatst gewijzigd:05 juni 2024 14:42

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!