Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Nieuwe steen voor graf Frits Zernike en zus Elisabeth

15 mei 2024
decoratieve afbeelding
De nieuwe steen op het Zernike-graf

Op maandag 13 mei is op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam een nieuwe grafsteen onthuld op het graf van RUG-natuurkundige en Nobelprijswinnaar Frits Zernike (1888 – 1966) en zijn zus, de schrijfster Elisabeth Zernike (1891 – 1982). De originele steen is eind jaren negentig verwijderd. Terebinth , de stichting voor funerair erfgoed, heeft het initiatief genomen tot het plaatsen van de nieuwe steen met hun beider namen.

Tekst ScienceLinX | Theo Jurriëns

Bert Lever, oud-voorzitter van Terebinth, heeft via een werkgroep van de Stichting graven van markante Nederlanders bezocht. ‘Nobelprijswinnaars zijn zonder discussie markante Nederlanders. In 2018 kwamen we er achter dat de steen op het graf van Frits en zus Elisabeth was verdwenen. Dat is nu hersteld’, aldus Lever.

(bericht gaat verder onder de video)

Eerherstel

Elisabeth Zernike heeft meer dan dertig romans en dichtbundels op haar naam. In 1921 was zij de eerste vrouw in Nederland die werd onderscheiden met een literaire prijs, toegekend door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Elisabeth was ongehuwd en had geen kinderen. Omdat er geen directe familie was die kon zorgen voor haar graf werd zij na haar overlijden bijgeplaatst in het graf van haar, maar de grafsteen werd niet aangepast. Zo verdween een bekend literair schrijfster in de vergetelheid. Dat is nu hersteld: er is een nieuwe steen met de namen van Frits én Elisabeth.

Laatst gewijzigd:15 mei 2024 11:27

Meer nieuws

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: We zijn alweer over de helft van ons lustrum! Geniet van een paar foto's van het lustrum tot nu toe.

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.