Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Creatieve ideeën over milieu en kringloop

Scholen Quadraten presenteren uitkomst van leerlingenonderzoek
29 juni 2023

Vier scholen van de Stichting Quadraten, CBS de Bron en de Springplank uit Marum, de Molenberg uit Grootegast en CBS de Hoeksteen uit Roden, presenteerden donderdagochtend 29 juni van onderzoek door hun leerlingen over milieu en kringloop. Dat gebeurde in de Marelint in Marum. Het onderzoek vond plaats in het kader van Next Education, een samenwerking tussen de scholenkoepel, gemeente Westerkwartier, Rijksuniversiteit Groningen, Fablab Groningen en RSG De Borgen.

Leerlingen van de deelnemende scholen tijdens de finale | Foto Science LinX
Leerlingen van de deelnemende scholen tijdens de finale | Foto Science LinX

Kledingmarkt

De Molenberg presenteerde een inventarisatie van batterijgebruik op de school, bijvoorbeeld de verhouding oplaadbaar en niet-oplaadbaar en mogelijk toekomstige kostenbesparing. De Springplank deed binnen de school een onderzoek naar de impact en motivatie om aan recycling te doen. De Hoeksteen deed er nog een tandje bij: wat zijn de verschillende routes van recycling, variërend van papier tot kleding. Ook hebben ze op de school een kledingmarkt georganiseerd om hergebruik van kleding te bevorderen.

De Bron deed een onderzoek naar het zwerfafval rondom de school, ze deden een inventarisatie naar soorten afval. Ook hebben ze het zwerfafvalgedrag van leerlingen op de school onderzocht. Hun boodschap was duidelijk: minder zwerfafval is noodzakelijk.

Winnaar

Een jury met vertegenwoordigers van de RUG, de klimaatburgemeester van het Westerkwartier en wethouder Be Schollema van de Gemeente Westerkwartier beoordeelde de vier presentaties. De jury was onder de indruk van de diepgang van de presentaties en de zoektocht naar oplossingen. Het resultaat: alle vier scholen zijn winnaar. Iedere school ontvangt daarom een check van 250 EURO om een oplossing uit hun onderzoek te realiseren.

Via Next Education leren kinderen uit groepen 6 tot en met 8 van de basisschool aan de hand van een actueel maatschappelijk thema wetenschappelijk onderzoek te doen. Ook docenten ontvangen een speciale training vanuit de RUG. Zij krijgen daarvoor ieder jaar een uitdagende opdracht van de gemeente, dit jaar kringloop.

De winnaars van de Next Education finale | Foto Science LinX
De winnaars van de Next Education finale | Foto Science LinX
Laatst gewijzigd:20 juli 2023 14:22

Meer nieuws

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....