Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Nieuwsoverzicht 2022

Hier vind je het Science LinX nieuws van het jaar 2022.

Januari

Extreem metaalarme sterrenstroom in de Melkweg ontdekt
Geplaatst op:05 januari 2022

Een internationaal onderzoeksteam, met onder anderen Else Starkenburg van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft de overblijfselen ontdekt van een sterrenhoop met sterren die uitzonderlijk weinig zware elementen bevatten.

Boek over Koraaldriehoek in Vroege Vogels
Geplaatst op:12 januari 2022

Zondag 16 januari is Marien bioloog Sancia van der Meij van de RUG te gast in het BNNVARA programma Vroege Vogels op NPO Radio1.

De Science LinX Nieuwsbrief voor januari-februari
Geplaatst op:13 januari 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor januari-februari

Instagram leert KI-systeem om kamers te herkennen
Geplaatst op:26 januari 2022

KI systemen worden doorgaans alleen met beelden getraind voor het herkennen van een ruimte. Dat gaat gemakkelijk mis. Daarom heeft RUG computerwetenschapper Estefanía Talavera Martínez extra data toegevoegd aan het trainingsmateriaal, namelijk spraak.

Verzuring helpt bacteriën om antibiotica te overleven
Geplaatst op:27 januari 2022

Zelfs bij hoge concentraties kunnen antibiotica niet iedere bacterie doden. Er zijn altijd een paar overlevenden, zelfs in een groep genetisch identieke bacteriecellen. Wetenschappers van de KU Leuven en de RUG hebben ontdekt wat de overlevers gemeenschappelijk hebben: er hoopt zich zuur op in hun cellen, waardoor de productie van nieuwe eiwitten stilvalt.

Februari

Weinig actief zwart gat blaast omgeving toch schoon
Geplaatst op:10 februari 2022

Een internationaal team van astronomen onder Nederlandse leiding heeft ontdekt dat ook een zwakke straalstroom van een weinig actief zwart gat als een soort bladblazer een sterrenstelsel schoon kan blazen, wat de vorming van nieuwe sterren afremt.

Bestrijding armoede brengt klimaatdoelen niet in gevaar
Geplaatst op:14 februari 2022

Volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN moeten er in 2030 ruim een miljard mensen minder in armoede leven. Als die doelen gehaald worden, zal het effect op de wereldwijde uitstoot van koolstof minimaal zijn. Dat klinkt goed, maar de reden hiervoor is de enorme ongelijkheid in de koolstof-voetafdruk tussen rijke en arme landen. Deze conclusies trekken onderzoekers van het Energy and Sustainability Research Institute van de RUG.

Synthetische data versnellen onderzoek naar gist
Geplaatst op:23 februari 2022

Systemen op basis van kunstmatige intelligentie kunnen veranderingen in individuele cellen herkennen en volgen door de serie beelden. Maar het kost maanden om die te trainen. Onderzoekers van de RUG hebben nu laten zien dat met behulp van synthetische data het trainen slechts enkele dagen kost.

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart
Geplaatst op:24 februari 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor maart

Maart

RUG-biologen beschrijven de vele facetten van het vermogen om te evolueren
Geplaatst op:02 maart 2022

Alles wat leeft evolueert: micro-organismen ontwikkelen resistentie tegen geneesmiddelen, virussen omzeilen onze vaccins en soorten kunnen zich aanpassen aan klimaatverandering. Zelfs het vermogen tot evolutie is geëvolueerd. Wanneer we zouden begrijpen welke mechanismen daarbij een rol spelen, zou het mogelijk zijn om tot op zekere hoogte de evolutie te voorspellen.

Wie zorgt er voor de kinderen?
Geplaatst op:02 maart 2022

Sekse rollen beschrijven bij vogels de verschillen tussen de seksen in onder meer baltsgedrag, concurrentie voor partners, paarvorming en zorg voor de jongen. Er zijn verschillende verklaringen geopperd voor die verschillen, maar geen daarvan is gebaseerd op breed uitgevoerd onderzoek. Daarom besloot een internationale groep experts om gegevens over 1800 van de ongeveer 9000 verschillende vogelsoorten te analyseren.

Sterrenkundigen maken hartfilmpje van zwart gat
Geplaatst op:08 maart 2022

Een zwart gat krijgt eerst een brede corona en stoot daarna pas straalstromen uit. Dat blijkt onder andere uit het 'hartfilmpje' dat een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van Mariano Méndez van de Rijksuniversiteit Groningen heeft gemaakt van een zwart gat en een ster die om elkaar heen draaien

De bodem onder Groningen biedt ook kansen
Geplaatst op:08 maart 2022

Adjunct-hoogleraar geo-energie Johannes Miocic bestudeert het gesteente waaruit het Groningse gas wordt gewonnen. Dit moet meer inzicht bieden in wat er nog gaat gebeuren in de gasvelden, en in hoe we beter gebruik kunnen maken van dat gesteente.

Met licht gecontroleerd geneesmiddelentransport voor precisie-behandeling
Geplaatst op:10 maart 2022

Bij een behandeling tegen kanker verspreidt de chemotherapie zich door het hele lichaam van de patiënt, wat kan zorgen voor allerlei bijwerkingen in gezond weefsel. Onderzoekers van de RUG en het UMCG hebben een ‘kooi’ voor geneesmiddelen ontwikkeld die met licht opengezet kan worden op de plaats waar het nodig is.

Nieuwe flowbatterij slaat energie op in organisch molecuul
Geplaatst op:16 maart 2022

Omdat het aanbod van groene energie sterk kan wisselen is er grootschalige opslag nodig om het elektriciteitsnetwerk stabiel te houden. Daarvoor zin flowbatterijen, die stroom in een vloeistof opslaan, aantrekkelijk.RUG-wetenschappers hebben nu een nieuw type elektrolyt voor flowbatterijen ontwikkeld die goedkoper zijn en gebaseerd zijn op een eenvoudig te maken organische verbinding.

Hoe cellen hun grensverkeer controleren
Geplaatst op:25 maart 2022

Bacteriën en gistcellen moeten voorkomen dat allerlei kleine moleculen weglekken door hun celmembraan. Biochemici van de RUG hebben onderzocht wat de invloed is van de samenstelling van de celmembraan op passieve diffusie en robuustheid. De resultaten kunnen de biotech-industrie helpen om micro-organismen te optimaliseren voor productie van nuttige moleculen en bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen die in cellen werken.

RUG organiseert Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2022
Geplaatst op:31 maart 2022

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt dit jaar georganiseerd door de astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Docentenmiddag CurioUs op 20 april
Geplaatst op:31 maart 2022

Wil je met jouw leerlingen onderzoeksvaardigheden oefenen in de praktijk en tegelijk bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Hebben jouw leerlingen meetinstrumenten nodig voor hun PWS? Of ben je zelf op zoek naar meetinstrumenten voor in jouw les? Het CurioUs?-project biedt uitkomst.

De Science LinX Nieuwsbrief voor april
Geplaatst op:31 maart 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor april

April

Vroeg heelal wemelde van sterrenstelsels met groeispurt
Geplaatst op:04 april 2022

Het heelal bevatte de eerste paar miljard jaar na de oerknal veel meer zogeheten startburststelsels dan de modellen voorspellen. Maar liefst 60 tot 90 procent van de sterren blijkt in het vroege heelal geproduceerd te zijn door sterrenstelsels die een groeispurt ondergaan. Dat toont een door Groningse astronomen geleide analyse van meer dan 20.000 verre sterrenstelsels.

‘We hebben twee crises verspild’
Geplaatst op:04 april 2022

Op 4 april is het rapport gepubliceerd van de derde werkgroep van de lopende IPCC cyclus. Een van de ‘Lead Authors’ voor dit deel van het zesde IPCC klimaatrapport is Klaus Hubacek, hoogeraar Wetenschap, Techniek en Maatschappij aan het Energy and Sustainability Research Institute Groningen van de Faculteit Science and Engineering van de RUG.

Drie 'aardscheerders' blijken toch ongevaarlijk
Geplaatst op:08 april 2022

Een team van sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen heeft vastgesteld dat drie planetoïden, waarvan werd gedacht dat ze een gevaar vormen voor de aarde, de komende honderd jaar zeker niet zullen inslaan. Ze kwamen tot hun resultaten na spitwerk in telescooparchieven met behulp van geavanceerde datascience-technieken.

Betere resolutie voor bepaling weefselstijfheid via MRI dankzij wiskunde
Geplaatst op:13 april 2022

RUG-wetenschappers hebben, samen met collega’s uit Chili en Duitsland, een wiskundige theorie en een algoritme ontwikkeld waarmee ze enkele problemen kunnen oplossen bij een techniek om niet-invasief de stijfheid van weefsels te meten.

Ruimtestof, asteroïden en kometen volstaan voor al het water op Mercurius
Geplaatst op:21 april 2022

Mercurius herbergt waterijs in de diepste kraters van zijn poolgebieden, maar het is onduidelijk hoe die watermoleculen op de planeet terecht zijn gekomen. Een nieuwe simulatie laat nu zien dat invallende kleine hemellichamen zoals asteroïden, kometen en ruimtestof genoeg water met zich meedragen om alle aanwezige ijslagen te vullen.

Mei

Chinese buidelmees begraaft eieren als bescherming tegen de wind
Geplaatst op:14 april 2022

Veel diersoorten begraven hun eieren, met verschillende redenen. De Europese buidelmees doet het vanwege een strijd tussen de seksen. Maar hun Chinese familieleden lijken een totaal andere reden te hebben voor dit gedrag. Experimenten met nestelende vogels laten zien dat Chinese buidelmezen hun eieren begraven om te voorkomen dat ze bij sterke wind uit het nest vallen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor mei
Geplaatst op:04 mei 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor mei

Het beste van twee werelden
Geplaatst op:19 mei 2022

Het onderzoeksinstituut CogniGron van de RUG richt zich op het ontwikkelen van een nieuw type computer dat werkt zoals onze hersenen en werkt daarbij samen met bedrijven als IBM. Een goed voorbeeld hiervan is de IBM PhD Fellowship: twee promovendi zijn gestart binnen dit programma, waarin ze de kans krijgen te werken aan de RUG en bij het IBM onderzoeksinstituut in het Zwitserse Zürich .

Hoe de darmen hun microbensamenstelling regelen
Geplaatst op:24 mei 2022

Samen met Amerikaanse collega’s hebben RUG microbioloog Sahar El Aidy en haar groep onderzocht hoe de stof catestatine de soortensamenstelling van micro-organismen in de darm kan beïnvloeden. De resultaten kunnen van belang zijn voor de behandeling van ontstekingsziekten van de darm en zijn gepubliceerd in het tijdschrift ISME (online 19 april).

Cryogene elektronenmicroscopie biedt zicht op behandeling van schimmelinfectie
Geplaatst op:25 mei 2022

Een internationale groep wetenschappers, met daarin RUG adjunct hoogleraar Albert Guskov, heeft cryogene elektronenmicroscopie gebruikt om de structuur te bepalen van de ribosomen van de schimmel Candia albicans. De resultaten, die zijn gepubliceerd in Science Advances op 25 mei, leveren doelwitten op voor nieuwe geneesmiddelen.

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni
Geplaatst op:31 mei 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor juni

Juni

Poeptransplantatie werpt licht op inflammatoire darmziekten
Geplaatst op:03 juni 2022

Bij inflammatoire darmziekten zijn verschillende veranderingen in de darmen zichtbaar, zoals een hogere doorlaatbaarheid van de darmwand, een verandering in de soortensamenstelling van de darmbacteriën en in de uitscheiding van antimicrobiële stoffen door darmcellen. Het is lastig om uit te zoeken welke verandering oorzaak of juist gevolg zijn van de ontsteking. Nu heeft RUG microbioloog Sahar El Aidy samen met collega’s uit San Diego (VS) uitgeplozen welke keten van gebeurtenissen de ontsteking veroorzaakt.

Foutjes in camera’s helpen bij opsporen kindermisbruik
Geplaatst op:21 juni 2022

In een project gericht op het ontwikkelen van nieuw gereedschap om kindermishandeling tegen te gaan hebben computerwetenschappers van de RUG een systeem ontwikkeld dat de ruis van individuele camera’s kan analyseren. Deze informatie is te gebruiken om een video aan één specifieke camera te koppelen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschriften SN Computer Science en Expert Systems with Applications.

Wiskundecollege inspireert student tot muziekstuk
Geplaatst op:28 juni 2022

Wiskunde en muziek hebben iets met elkaar. Dus toen Aditya Ganesh, amateur musicus en masterstudent Computerwetenschappen aan de RUG, een college bijwoonde over complex gedrag dat ontstaat uit een eenvoudige formule zag hij de kiem van een nieuw muziekstuk. Het kostte hem vervolgens zes maanden om de formule, een zogeheten logistische kaart, om te zetten in een compositie van bijna acht minuten met de titel ‘Feigenbaum’s Orbit’.

De Science LinX Nieuwsbrief voor juli/augustus
Geplaatst op:30 juni 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor juli/augustus

Juli

Nieuwe moleculaire motor loopt op chemische brandstof
Geplaatst op:18 juli 2022

Een team onder leiding van Ben Feringa, hoogleraar Organische Chemie aan de RUG, heeft een moleculaire motor ontwikkeld die één kant op draait en net als motorcomplexen in onze cellen loopt op chemische brandstof. De nieuwe moleculaire motor, die op 6 juli in het wetenschappelijke tijdschrift Nature beschreven is, zou op den duur bruikbaar kunnen zijn om mechanisch werk te verzetten.

Grote vragen beantwoorden met een eenvoudige telescoop
Geplaatst op:21 juli 2022

Er is veel dat we nog niet weten over ons universum. Een aantal antwoorden zou verstopt kunnen zitten in de gloed die is uitgezonden door neutraal waterstof tijdens de kosmische dageraad. RUG-natuurkundige Daan Meerburg werkt aan de analytische pijplijn voor de data van een telescoop die deze extreem zwakke gloed moet gaan opvangen.

Augustus

Oude ijstijden bepalen hoe zeegras nu omgaat met veranderingen
Geplaatst op:01 augustus 2022

De evolutionaire geschiedenis van zeegrasvelden werpt langere schaduwen dan werd aangenomen, zo blijkt uit een nieuw artikel dat 1 augustus is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Het onderzoek laat zien dat de oeroude genetische geschiedenis een belangrijkere rol speelt dan het huidige klimaat als het gaat om de bepaling van de grootte en structuur van zeegras, en van de soorten die in de velden leven.

Bewegende moleculen onthullen inwendige structuur bacterie
Geplaatst op:12 augustus 2022

Cellen met een celkern bezitten compartimenten waarin een specifieke taak wordt uitgevoerd. Hoewel bacteriën dit soort compartimenten niet bezitten zijn er steeds meer aanwijzingen dat ook deze cellen niet homogeen zijn. RUG-biochemici hebben nu de diffusie in bacteriecellen in kaart gebracht, waarbij ze verschillende regio’s konden onderscheiden.

Climate change will affect wheat harvest, increase economic inequality
Geplaatst op:30 augustus 2022

Wheat is a key source of nutrition for people across the globe. Rising temperatures may affect wheat harvests: the yield is likely to increase at high latitudes and decrease in low latitudes, meaning that prices for the grain are likely to change unevenly and increase in much of the Global South, enhancing existing inequalities. To assess the consequences, an international team which includes University of Groningen professor of Climate and Environmental Change Richard Bintanja has developed a new climate-wheat-economic ensemble modeling approach.

Kopgroep van steden helpt China bij terugdringen broeikasgassen
Geplaatst op:30 augustus 2022

Achtendertig Chinese steden hebben de afgelopen vijf jaar hun uitstoot van het broeikasgas kooldioxide teruggebracht, ondanks groei van de economie en de bevolking. Nog eens 21 steden zagen ook een afname in uitstoot, maar hier was de oorzaak een krimp van de economie of de bevolking. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Birmingham (VK) en Groningen en de Chinese Tshinghua University.

September

De Science LinX Nieuwsbrief voor september
Geplaatst op:01 september 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor september

Frisse blik op metalen onthult een 'vreemde' overeenkomst
Geplaatst op:06 september 2022

De huidige onderverdeling van metalen is niet duidelijk genoeg en er zitten teveel uitzonderingen in. Dat is de conclusie van materiaalonderzoekers van de RUG na een grondige zoektocht door de literatuur. Zij analyseerden ruim dertig metalen en laten zien dat een simpele formule ze op een meer systematische manier kan classificeren. Hun analyse is op 29 augustus gepubliceerd in Physical Review B.

Nieuwe bindingsplaats in celmembraan voor het ‘Tubby’ eiwit
Geplaatst op:07 september 2022

De RUG-onderzoeksgroep moleculaire dynamica onder leiding van Siewert-Jan Marrink bestudeert de wisselwerking tussen eiwitten en vetten (lipiden) in membranen via simulaties. Samen met collega’s uit Duitsland ontdekten zij een tot nu toe onbekende bindingsplek in het vat-vormige Tubby (‘mollig’) eiwit. Die kan helpen bij ons begrip van verschillende ziekten.

Gigantisch grote geleiding van magnon-spingolf in ultradunne isolator verrast onderzoekers
Geplaatst op:22 september 2022

Wanneer je een geleidend draadje dunner maakt neemt de elektrische weerstand toe. Dat is de wet van Ohm, en die gaat doorgaans op. Een belangrijke uitzondering ontstaat bij zeer lage temperatuur, wanneer de mobiliteit van elektronen toeneemt als het draadje zo dun is dat het effectief tweedimensionaal is. Nu hebben RUG-natuurkundigen, samen met collega’s van de universiteit van Brest, ontdekt dat iets vergelijkbaars gebeurt met de geleding van magonen, spingolven die zich door magnetische isolatoren bewegen als een ‘wave’ in een stadion.

Europese prijs voor onderwijsproject gecoördineerd door Science LinX
Geplaatst op:22 september 2022

Elf partners uit drie landen (Nederland, Spanje en Cyprus) en de European Science Engagement Association (EUSEA) ontwikkelden lesmodules over biodiversiteit, waterbeheer en vogeltrek.

‘We zien nu al een rif vol leven’
Geplaatst op:27 september 2022

Sinds november 2021 liggen langs de Groningse Lauwersmeerdijk 48 kunstmatige riffen om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken. Onderzoekers hebben de riffen langs de Lauwersmeerdijk voor het eerst naar boven gehaald, om te kijken wat er op en rond leeft.

Genetisch aangepaste longbacterie tegen vogelgriep
Geplaatst op:28 september 2022

De laatste jaren is de vogelgriep niet meer verdwenen uit grote delen van Europa. De economische schade van vogelgriep is enorm, en mede daarom denken beleidsmakers nu na over vaccinatie. Studenten van de RUG hebben een nieuwe manier gevonden om vogels te beschermen: een genetisch aangepaste versie van een bacterie die normaal al in de longen aanwezig is. Hun project is de RUG-inzending voor de jaarlijkse iGEM competitie.

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober
Geplaatst op:29 september 2022

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober

Oktober

Er zijn geen artikelen gevonden die voldoen aan de criteria.

November

Er zijn geen artikelen gevonden die voldoen aan de criteria.

December

Er zijn geen artikelen gevonden die voldoen aan de criteria.

View this page in: English