Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

OntdekDag: zingende melkpakken en Gerrit de pissebed

27 augustus 2020

Hoe zou je wereld eruitzien als jij een pissebed bent, of een vlinder? Dat hebben nieuwsgierige kinderen woensdag 12 augustus ontdekt tijdens de OntdekDag op het Suikerterrein. (Verslag onder de foto's)

Door het maken van een 360° filmpje kropen zij in de huid van hun zelfontworpen diertje. Het decor werd gemaakt van takken, gras, hout, stenen en wat er maar te vinden was buiten. Gerrit de pissebed bijvoorbeeld, kreeg een luxe villa met een vlinder en auto’s. En de miniwolfjes Luni, Luna en Wolfje een prachtige tuin om in te spelen. In de gemaakte filmpjes leek een klein steentje wel een berg en een grassprietje bleek reusachtig.

Naast een filmpje, konden de kinderen ook muziek van insectengeluiden maken. Met melkpakken! In ieder melkpak zit een sensor die het pak identificeert. De kinderen konden een zelfverzonnen 'insectengeluid' maken dat werd opgenomen en gekoppeld aan hun melkpak. De geluiden 'in' de melkpakken werden vervolgens achtter elkaar afgespeeld via de Muziekmaakmachine. Naast insectengeluiden zijn er ook allerlei andere geluiden ingezongen.

Prooi

Na dit muzikale intermezzo was het tijd voor de volgende interactieve installatie, het evolutiespel EVOLVE. Getooid met een bril met gekleurde glazen en vrolijke veren speelden de kinderen dat ze vogels waren, op zoek naar eten. Het voedsel bestond uit gekleurde schijfjes op een lichtgevend speelbord. De prooi vangen was niet altijd eenvoudig, alleen met de juiste kleur bril was die zichtbaar! Belangrijk in het spel is dat het licht van kleur verandert, waardoor er ‘selectie’ is: de vogels kunnen alleen voedsel vinden als de kleur van hun bril de juiste is. Door EVOLVE ervoeren kinderen wat evolutie inhoudt.

Tot slot gingen de deelnemers op insectenexpeditie in de Vloeivelden achter het Suikerterrein. Tussen het gras, onder een steen, op een bloem… op allerlei plekken vingen de kinderen insecten, die ze onder een microscoop tot in detail konden bewonderen.

(meer onder de video)

De OntdekDag is een activiteit binnen het project 'Talentontwikkeling in Leerecosystemen'  en georganiseerd op initiatief van Science LinX, bedrijvenvereniging WEST, Stadjerspas, MOBi en Broedplaats de Campagne. Met de OntdekDag wil de organisatie kinderen nieuwsgierig maken en vanuit dat startpunt talenten laten ontwikkelen op het gebied van wetenschap, natuur en technologie.

Laatst gewijzigd:24 september 2020 16:14

Meer nieuws

 • 23 september 2020

  Korting op open access publiceren bij uitgever MDPI

  Vanaf heden kunnen RUG-auteurs met korting open access publiceren in de 271 tijdschriften van uitgever MPDI . Corresponding authors van de RUG hebben recht op 10% korting op de ‘article processing charge’. Voorwaarde is dat de auteurs bij het...

 • 15 september 2020

  RUG-nominaties voor de Klokhuis Wetenschapsprijs

  Dit jaar heeft de RUG vier onderzoeken ingezonden om de strijd aan te gaan voor de landelijke Klokhuis Wetenschapsprijs. Deze prijs is bedoeld om een jong en breed publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek. Het winnende onderzoek komt...

 • 10 september 2020

  Kritische houding kan status en werkgeluk commissaris ernstig schaden

  Leden van een raad van commissarissen kunnen niet kritisch genoeg zijn jegens de bestuurders waar zij toezicht op houden. Dat is na de financiële crisis van 2008 en recente schandalen in het bankwezen de dominante gedachte bij wetenschappers en...