Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Regionale voorronde van Europese wetenschapsolympiade

04 december 2019

Maar liefst 57 middelbare scholieren waren 28 november op bezoek bij Science LinX voor de regionale voorronde van de European Union Science Olympiad (EUSO). Tijdens deze voorronde kregen de leerlingen, in teams van drie, lastige experimenten: een scheikunde en een natuurkunde practica. De practica testten de leerlingen op kennis, samenwerking en planning. Kortom: een behoorlijke uitdaging!

De EUSO is een wedstrijd voor leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo. Tijdens de wedstrijd krijgen de leerlingen praktische opdrachten met elementen uit de biologie, natuurkunde en chemie. De opdrachten zijn vaak lang met een beperkte tijd, waardoor de teams getest worden op hun samenwerking en planning.

Deelnemers tijdens het Natuurkunde practicum | Foto Science LinX
Deelnemers tijdens het Natuurkunde practicum | Foto Science LinX

Concentratie

De regionale voorronde duurde een volle dag. De teams voerden twee keer een experiment van anderhalf uur uit, een lange concentratieboog was dus zeker nodig. Tussendoor kregen de leerlingen de kans om weer op volle sterkte te komen tijdens de lunch. Aan het einde van de dag organiseerde Science LinX nog een interessante lezing door polymeerchemicus Marleen Kamperman. Zij legde uit hoe wetenschappers inspiratie kunnen halen uit de natuur. Zo vertelde Kamperman dat ze een nieuw lijmsoort probeert te ontwikkelen door te kijken hoe gekko’s met één pootje aan een oppervlakte kunnen blijven plakken. Een inspirerend verhaal voor de wetenschappers in spé.

Aan het einde van de dag werden de winnaars bekend gemaakt. Dat leverde een luid gejuich van drie dames voorin de zaal op. Die drie winnaars komen van het Praedinius Gymnasium uit Groningen. Zacht gezegd waren ze verbaasd, maar zeker enthousiast en trots! Zij mogen het Noorden vertegenwoordigen tijdens de nationale finale op 24 en 25 januari aan de universiteit in Maastricht.

Sneak peek

Voor Science LinX was het een geslaagde dag en ondanks alle moeilijke, geconcentreerde en denkende blikken, lijken de leerlingen het ook naar hun zin te hebben gehad op de universiteit. Vooral het werken in grote laboratoria, met voor elk team een eigen zuurkast riep veel enthousiasme op. ‘Dit is toch wel even wat anders dan op de middelbare school!’ aldus een van de deelnemers. Kortom, de regionale voorronde van de EUSO is voor de leerlingen was niet alleen een leuke wedstrijd, maar ook een mooie dag met een sneak peek van het leven op de universiteit.

Verslag en foto's: Dagmar Heeg

Laatst gewijzigd:04 december 2019 09:49

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...