Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

IMAGINARY: Wiskunde in beeld

04 mei 2017

Van 22 mei tot en met 9 juni staat de reizende expositie IMAGINARY in de Bernoulliborg op de Zernike Campus. Deze expositie is ontwikkeld door het onderzoekscentrum voor wiskunde in het Duitse Oberwolfach en is nu aan een internationale tournee bezig. Bezoekers kunnen wiskunde omzetten in vormen en omgekeerd, schuiven met tegelpatronen en ontdekken hoe wiskunde eigenlijk overal is. En de toegang is ook nog gratis!

Theepot met bijbehorende wiskundige formule
Theepot met bijbehorende wiskundige formule

Veel mensen zien wiskunde als moeilijk, saai en abstract. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Neem het gratis software pakket SURFER. Dit vertaalt wiskundig formules in 3D vormen, van abstract tot een citroen of zelfs een theepot op een schotel met suikerklontjes ernaast. Op de expositie kunnen bezoekers hier zelf mee aan de slag.

Verder zijn er grote posters te zien van deze vormen en 3D geprinte wiskundige objecten in felle kleuren. Kleur en vloeiende vormen maken objecten die zijn gevormd door formules uit wiskundige theorieën tot moderne kunst. Extra informatie kun je ontsluiten door de QR codes bij de verschillende installaties te scannen.

Geneeskunde

IMAGINARY is een internationale tentoonstelling, maar door Science LinX zijn er videoportretten van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen aan toegevoegd, die laten hoe zij wiskunde gebruiken. Bijvoorbeeld in Geneeskunde of bij het controleren van elektronisch stemmen. De maatschappij kan niet zonder wiskunde!

Penrose betegeling
Penrose betegeling

Op interactieve puzzeltafels kun je de kleurrijke en complexe Penrose-betegeling leggen. Dit vormt patronen met een nogal complexe symmetrie. Zo leer je spelenderwijs meer over hoe deze patronen zijn uitgevonden en wat ze zo mooi maakt.

IMAGINARY is voor het schooljaar 2017-2017naar Nederland gehaald door het Platform Wiskunde Nederland (PWN) en de Nederlandse universiteiten. De expositie is gratis toegankelijk. Schoolklassen, en dan bijzonder de bovenbouw van havo en vwo, kunnen rondleidingen boeken door studenten die meer over de tentoonstelling kunnen vertellen. Docenten kunnen dit combineren met lessen gericht op de onderwerpen van IMAGINARY en op deze manier de leerlingen een creatieve manier geven om wiskunde te zien en te begrijpen. Voor het algemene publiek zijn er ook nog 2 middagen georganiseerd op 2 en 6 juni met een speciaal programma.

IMAGINARY staat van 22 mei t/m 9 juni in Groningen, in de Bernoulliborg op de Zernike Campus. Docenten kunnen voor hun klas een rondleiding reserveren via de website van IMAGINARY. U kunt zich daar ook aanmelden voor een programma voor individuele bezoekers. Leer meer over IMAGINARY op de bijbehorende website.

Beelden uit IMAGINARY
Beelden uit IMAGINARY
Laatst gewijzigd:05 december 2017 13:39

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...