Part of University of Groningen
Science LinXScience Linx News

Science LinX op Eurosonic Noorderslag

19 januari 2017

Eurosonic Noorderslag is natuurlijk een muziekfestival. En ja, op het Groningse Damsterplein kon je live muziek vinden. Maar verder werd dit plein vooral gedomineerd door een reizende Stad van de Toekomst, daar neergezet door SummerLabb. Samen met verschillende partners, waaronder Science LinX, liet Summerlabb festivalbezoeker op een interactieve manier kennis maken met verrassende innovaties op gebied van duurzaamheid.

Van woensdag 11 tot en met zaterdag 14 januari was Science LinX een inwoner van de reizende stad met een aantal opstellingen uit haar eigen expositie RE:charge. Dit is een reizende wetenschapsexpositie over energie transitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, gemaakt door Science LinX in samenwerking met de Energy Academy Europe. De nadruk ligt in deze expositie op de rol die eigen keuzes en gedrag spelen bij deze overgang. Dus krijgt de bezoeker regelmatig de vraag: Wat kan jíj doen?’

Energy Babe

In een opvallende donkerblauwe koepel midden op het Damsterplein klinkt live muziek vanaf een akoestisch podium. Naast het podium staan speelse witte zuilen die gebruikt worden als tafels. Schoolkinderen verzamelen zich er enthousiast omheen om er een persoonlijk energielabel te halen, net zoals een koelkast. Dat label krijgen bezoekers op basis van hun persoonlijke energiekeuzes. Uit de antwoorden op een korte vragenlijst blijkt of ze een goede Energy-Angel (label A) of een slechte Energy-Exhaust (label E) zijn. Een meisje loopt breed glimlachend naar de juf met haar verdiende Energy-Babe (label B) armbandje om.

De vragen gaan over het eigen energieverbruik: hoe lang ze douchen, hoe hoog de verwarming thuis staat, in wat voor auto ze later willen rijden? De jeugd van tegenwoordig lijkt te weten wat duurzaam is, blijkt uit het aantal A en B labels die zijn uitgedeeld. Toch moet Tesla-bouwer Elon Musk nog wel een tandje bijzetten: “Ik wil later zo’n grote stoere bak, een Hummer!” zegt de scholier enthousiast bij de laatste vraag.

Om indringend zichtbaar te maken hoe belangrijk onze dagelijkse energiekeuzes zijn hangen er naast de tafels prachtige ijslampen. Ja, echte lampen van ijs, die langzaam maar zeker smelten, symbolisch voor de verdwijnende ijskappen.

Kolencentrales

Achter de witte zuilen staat een houten tafel met mini huisjes, windmolens, masten, zonnepanelen, en een stuwdam. Hierop kunnen bezoekers een spel doen waarin zij de baas zijn over de verdeling van duurzame energie (zoals wind- en zonne-energie) tussen de vier de steden Groningen, Zwolle, Leeuwarden en Bremen. Door op de juiste knoppen te drukken is het mogelijk bijvoorbeeld windenergie te verplaatsen van Groningen naar andere steden die het nodig hebben. Maar wat als het windstil is? Dan kun je de kolencentrales aanzetten, maar is dat nu wel zo'n goed plan?

Interactiviteit is het sleutelwoord voor de reizende expositie RE:charge van Science LinX. Deze expositie, met onder andere de hierboven beschreven opstellingen én meer, is vanaf nu te zien in de Energy Academy op de Zernike Campus Groningen.

Verslag: Natascha Koelewijn

Laatst gewijzigd:03 november 2017 14:35