Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinXScience Linx News

Profielwerkstukken scoren in Roemenië

26 april 2016

De afgelopen week waren vier middelbare scholieren in Roemenië om namens de RUG hun profielwerkstuk te presenteren op de International Conference for Young Scientists. Ze wonnen een gouden, een zilveren en een bronzen medaille.

Wouter van As bij de poster over zijn onderzoek | Foto Science LinX
Wouter van As bij de poster over zijn onderzoek | Foto Science LinX

Arthur Admiraal, Wouter van As, Roy Steneker en Matthijs Nuus werden met hun profielwerksuk genomineerd voor de Jan Kommandeurprijs. Ze mochten daarom van 16 tot en met 23 april mee naar de International Conference for Young Scientists in Cluj-Napoca om hun werkstuk te presenteren.

Arthur (Northgo college, Noordwijk), winnaar van de Jan Kommandeurprijs, won goud in Roemenië in de categorie 'physics'. In zijn werkstuk 'Flow Dependency of Electrolytic Resistance' beschrijft hij de weerstand van een elektrolytoplossing bij verschillende stroomsnelheden. Ionen kunnen elektrische lading overbrengen door zich door een oplossing te bewegen. Arthur bedacht dat de stroomsnelheid van een oplossing de geleiding wel eens zou kunnen beïnvloeden. Hij bouwde zelf een meetopstelling en schreef een programma om de meetresultaten te analyseren. Hij vond inderdaad een correlatie: hoe sneller een vloeistof stroomt, des te lager is de weerstand.

Wouter van As  (Norbertuscollege, Roosendaal) won ook in Roemenië een zilveren plak in de categorie 'life science'. Hij onderzocht of het mogelijk is gewassen te verbouwen op de planeet Mars. Hij liet verschillende soorten groenten groeien op 'Marszand', zand van de vulkaan Mauna Kea in Hawaii dat qua samenstelling lijkt op het zand op Mars. De meeste groenten bleken het goed te doen, maar tomaten kun je volgens Wouter beter niet verbouwen op Mars.

Een bronzen medaille in de categorie 'environmental' ging naar Roy Steneker en Matthijs Nuus (Dollardcollege, Winschoten). Zij onderzochten hoe je verschillende soorten bioplastic (hard, zacht, flexibel, sterk) kunt maken uit aardappelzetmeel.

Natuurlijk was er ook tijd om de omgeving te verkennen. De deelnemers bezochten het centrum van Cluj-Napoca, verkenden het etnologisch museum in Cluj-Napoca, daalden af in een oude zoutmijn, verkenden het oude fort Alba Iulia en hadden tijd voor een bergwandeling.

[ Tekst Helena Vis ]
Laatst gewijzigd:23 december 2016 12:52

Meer nieuws

 • 23 augustus 2019

  Opening Academisch Jaar 2019-2020 in teken van data

  De officiële opening van het 406e Academisch Jaar van de Rijksuniversiteit Groningen is op maandagmiddag 2 september 2019 in de Martinikerk. Rector Magnificus Cisca Wijmenga leidt voor het eerst de feestelijke ceremonie. Deze vindt plaats van 16.00...

 • 13 augustus 2019

  Eat, sleep, recycle

  De 51e editie van de KEI-week staat in het teken van duurzaamheid. De afgelopen jaren zijn steeds meer duurzame initiatieven gestart en bestaande projecten verbeterd. Stichting KEI wil studenten inspireren en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid...

 • 12 augustus 2019

  Geen verband tussen koude winters en Arctische klimaatverandering

  Recente studies naar de relatie tussen de afname van zee-ijs op de Noordpool en ijskoude winters op gematigde breedtes, zoals de Polar Vortex koudegolven in Noord-Amerika, lijken te suggereren dat er een verband is tussen koude winters en Arctische...