Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Spingolven en vrije wil winnen voorronde FameLab

12 februari 2016

Terwijl de wetenschappelijke wereld zich donderdagavond bezighield met de ontdekking van zwaartekrachtgolven speelde bij de Groningse voorronde een ander type golf de eerste viool. Een presentatie over spingolven – en eentje over de vrije wil – wisten de jury het meest te overtuigen.

Links winnaars Timothy en Ludo, rechts juryvoozitter prof. Natasha Maurits (Klinische neurofysiologie, UMCG) en gastheer Bart van de Laar (Science LinX) | Foto Science LinX
Links winnaars Timothy en Ludo, rechts juryvoozitter prof. Natasha Maurits (Klinische neurofysiologie, UMCG) en gastheer Bart van de Laar (Science LinX) | Foto Science LinX

Op donderdagavond 11 februari streden twaalf jonge wetenschappers in Groninger Forum om de twee finaleplaatsen in de landelijke finale van FameLab, de internationale wedstrijd voor jonge onderzoekers die hun werk aan leken willen uitleggen. De deelnemers hadden er goed werk van gemaakt, en attributen als bijzettafeltes, flessen wijn, pingpongballen en clownsneuzen werden het podium op gedragen om hun verhalen te ondersteunen.

Net als de deelnemers, die uit 5 verschillende landen kwamen, waren ook de verschillende vakgebieden in de bètawetenschap goed vertegenwoordigd. Van leverziektes tot entropie, van organische chemie tot het meten van oogbewegingen en van PET-scans tot de moleculaire mechanismes van zicht – van alles passeerde de revue.

De jury – bestaande uit drie hoogleraren van UMCG en RUG had, natuurlijk, een lastige taak om uit deze verscheidenheid aan presentaties twee winnaars aan te wijzen. Uiteindelijk gingen de felbegeerde plaatsen in de landelijke finale in Utrecht op 22 April (en daarbij horende twee-daagse masterclass bij de KNAW in Amsterdam) naar Ludo Cornelissen en Timothy Sondej. Cornelissen is promovendus bij de afdeling Fysica van Nano Devices van het Zernike Insitute for Advanced materials en hij vertelde over zijn onderzoek naar spingolven in magnetische velden – iets waar in de toekomst betere en snellere computers mee te maken zijn. Timothy Sondej, masterstudent Cognitive Neuroscience, legde uit dat vrije wil wél bestaat.

Na deze avond kan Groningen twee goede kandidaten sturen naar de landelijke finale, en de jury hoopt natuurlijk dat één van hen Nederland mag gaan vertegenwoordigen bij de échte FameLab finale op het Cheltenham Science Festival in het Verenigd Koninkrijk.

Deelnemers van de Groningse voorronde | Foto Science LinX
Deelnemers van de Groningse voorronde | Foto Science LinX
Laatst gewijzigd:15 februari 2018 13:47

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...