Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science Linx News

Sybren Bos Zout Koning van Noord-Nederland

05 november 2015

De 9-jarige Sybren Bos van OBS dr. Theun de Vriesskoalle uit Veenwouden heeft de achtste editie van de zoutkristalgroeiwedstrijd van de Rijksuniversiteit Groningen gewonnen. Zijn ontwerp en bouw van de Zoutlampion viel op door een wetenschappelijke benadering, een goed onderbouwde voordracht en veel test en vergelijk experimenten. Opvallend was dat hij niet huiverde om ook de mislukte onderdelen van het experiment te benoemen. Kortom een wetenschapper in de dop. Hij zal de lampion niet inzetten tijdens de komende Sint Maarten, Sybren moet die avond naar drumles!

Zoutlampion van Sybren Bos | Foto Zout Express
Zoutlampion van Sybren Bos | Foto Zout Express

Heel Noord-Nederland zout... is het motto van de Zout Express en de Zoutkristalgroeiwedstrijd, een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen met steun van zoutproducent AkzoNobel. Acht finalisten/groepjes verdedigden hun zoutkristal op 4 november in de Bernoulliborg op de Zerkikecampus.

De deelnemers voerden net als echte wetenschapper experimenten uit, maakten observaties en legden een en ander nauwlettend vast. Het fotomateriaal, de logboeken, de schoolbezoeken waren munitie voor de jury. Zij beoordeelden de Zoutpaarden, Zoutige winterlandschappen, kunstige Zoutvariaties, een Zoutige Sint-Maarten, Zoutgezichten, een Zoute Eifeltoren, een Zout auto en zelfs een Zoutige octopus. Dit alles, tot in groot detail, werd getoond in een goedgevulde collegezaal in de Bernoulliborg .

Opvallend is dat de finale een weerzien van zoutvrienden is, sommige basisscholen zijn hofleverancier van finalisten of ze zijn het jongere broertje van een eerdere finalist. Over jongens gesproken, voor het eerst was er een meerderheid van jongens in de finale. De zouttoppers van 2015 zijn gekozen uit ruim 750 zouters in Noord-Nederland.

Heel Noord-Nederland zout is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, AkzoNobel, Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Zie ook het videoverslag van het Dagblad van het Noorden.

Meer informatie: www.zoutkristallen.nl of Theo Jurriens, t.a.jurriens rug.nl

.

Winaar Sybren Bos | Foto Zout Express
Winaar Sybren Bos | Foto Zout Express
Laatst gewijzigd:10 november 2015 17:32

Meer nieuws

 • 04 februari 2021

  Volledig herbruikbaar plastic op basis van natuurlijk molecuul

  Plastic is een van de meest succesvolle materialen van deze tijd. Maar het zorgt ook voor een enorm afvalprobleem. Groningse en Chinese wetenschappers van het Feringa Nobel Prize Scientist Joint Research Center hebben van het natuurlijke molecuul...

 • 10 december 2020

  Aletta Jacobsleerstoelen: 15 vrouwelijke hoogleraren aangesteld

  Op Internationale Vrouwendag dit voorjaar kondigde rector magnificus Cisca Wijmenga aan dat de RUG vijftien leerstoelen creëert voor vrouwelijke hoogleraren; de Aletta Jacobsleerstoelen. Vijftien hoogleraren zullen binnenkort starten. De RUG is nu...

 • 03 december 2020

  Eredoctoraat RUG voor Feike Sijbesma

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verleent op vrijdag 22 januari 2021 een eredoctoraat aan Feike Sijbesma. De voormalige CEO van DSM ontvangt het eredoctoraat uit handen van Rector Magnificus Cisca Wijmenga tijdens de speciale Nobellaureaten...