Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Sybren Bos Zout Koning van Noord-Nederland

05 november 2015

De 9-jarige Sybren Bos van OBS dr. Theun de Vriesskoalle uit Veenwouden heeft de achtste editie van de zoutkristalgroeiwedstrijd van de Rijksuniversiteit Groningen gewonnen. Zijn ontwerp en bouw van de Zoutlampion viel op door een wetenschappelijke benadering, een goed onderbouwde voordracht en veel test en vergelijk experimenten. Opvallend was dat hij niet huiverde om ook de mislukte onderdelen van het experiment te benoemen. Kortom een wetenschapper in de dop. Hij zal de lampion niet inzetten tijdens de komende Sint Maarten, Sybren moet die avond naar drumles!

Zoutlampion van Sybren Bos | Foto Zout Express
Zoutlampion van Sybren Bos | Foto Zout Express

Heel Noord-Nederland zout... is het motto van de Zout Express en de Zoutkristalgroeiwedstrijd, een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen met steun van zoutproducent AkzoNobel. Acht finalisten/groepjes verdedigden hun zoutkristal op 4 november in de Bernoulliborg op de Zerkikecampus.

De deelnemers voerden net als echte wetenschapper experimenten uit, maakten observaties en legden een en ander nauwlettend vast. Het fotomateriaal, de logboeken, de schoolbezoeken waren munitie voor de jury. Zij beoordeelden de Zoutpaarden, Zoutige winterlandschappen, kunstige Zoutvariaties, een Zoutige Sint-Maarten, Zoutgezichten, een Zoute Eifeltoren, een Zout auto en zelfs een Zoutige octopus. Dit alles, tot in groot detail, werd getoond in een goedgevulde collegezaal in de Bernoulliborg .

Opvallend is dat de finale een weerzien van zoutvrienden is, sommige basisscholen zijn hofleverancier van finalisten of ze zijn het jongere broertje van een eerdere finalist. Over jongens gesproken, voor het eerst was er een meerderheid van jongens in de finale. De zouttoppers van 2015 zijn gekozen uit ruim 750 zouters in Noord-Nederland.

Heel Noord-Nederland zout is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, AkzoNobel, Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Zie ook het videoverslag van het Dagblad van het Noorden.

Meer informatie: www.zoutkristallen.nl of Theo Jurriens, t.a.jurriens rug.nl

.

Winaar Sybren Bos | Foto Zout Express
Winaar Sybren Bos | Foto Zout Express
Laatst gewijzigd:10 november 2015 17:32

Meer nieuws

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....