Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science Linx News

iGEM blog: Finale met de FBI

08 oktober 2015

Ruim een week geleden vond in Boston de grote iGEM ‘jamboree’ plaats, waar alle deelnemers hun resultaten toonden en de prijzen werden verdeeld. Het Groningse team won een gouden medaille, miste de finale maar werd wel genoemd. En de FBI was er ook bij.

De jamboree zit erop en we hebben een gouden medaille meegenomen naar Groningen. Tot nu toe is het iGEM team van Groningen hier altijd in geslaagd dus konden wij niet onderdoen. Wij moesten onze presentatie op vrijdag geven, dit was de eerste dag en eigenlijk was dit wel erg fijn. Voor de presentatoren viel de stress van hun schouders en konden ze ook genieten van de jamboree.

Het RUG-team Blue Energy
Het RUG-team Blue Energy

Wij moesten presenteren in de grootste zaal, die voordat wij op moesten grotendeels vol liep. Het publiek was erg enthousiast over onze presentatie en het project en stgelde veel vragen. Dat gaf ons gelegenheid nog dieper op ons project in te gaan, de twintig minuten die we kregen voor e presentatie was eigenlijk te kort voor wat we wilden vertellen. Naderhand was de opluchting erg groot en hebben we natuurlijk een biertje gedronken om het te vieren.

De volgende ochtend stonden we weer fris en fruitig in het conferentiecentrum om presentaties van andere vette projecten te zien. Amsterdam was een van onze favorieten, ze hadden een erg goede presentatie al was het wel een tikkeltje seksistisch. Dit viel waarschijnlijk niet zo goed bij de Amerikaanse juryleden want ze hebben de finale niet gehaald.

Een ander leuk project was van een iGEM team uit Israël die kaalheid tegen wilden gaan door genetisch gemodificeerd bacteriën door de haren heen te kammen. Het was al met al een zeer interessante dag met op het einde de postersessies, waarbij de juryleden en anderen geïnteresseerden langskwamen om meer over je project te leren.

Op zondag was het programma ongewijzigd, eerst presentaties van iGEM teams en op het eind van de FBI. Dit paste echt in de Amerikaanse ervaring, de agenten begonnen met de gevaren van biologische aanvallen te laten zien, waarna ze duidelijk maakten hoe ze die voorkomen. Ze hebben blijkbaar veel biologen in dienst voor dit doeleinde en we werden allemaal uitgenodigd om te solliciteren. Vervolgens kwam een intimidatie gedeelte waarin gezegd werd dat je verdachte mensen moest aangeven en ze ons erg goed in de gaten hielden. Wij waren natuurlijk niks kwaadaardigs van plan met onze biofilm dus FBI laat ons maar met rust. Vermoedelijk.

De prijsuitreiking was op maandag waarbij Delft in de categorie ouder dan 23 jaar de hoofdprijs won met hun 3D printer. Groningen werd zelfs nog vernoemt in hun presentatie omdat zij voor ons een biofilm hadden geprint. Dit werkte niet voor ons doeleinde maar dit werd natuurlijk niet gezegd.

Volgend jaar is er weer een iGEM, en ongetwijfeld ook weer een Gronings team met nieuwe studenten. Succes alvast!

L ees ook de vorige afleveringen: Team iGEM Groningen 2015: Blue Bio energy, De fascinatie van bacteriën, Natuurlijk gemanipuleerd en Catchy zinnen voor de jury .

Tekst: Wiebrand de Boer

Meer informatie over Team Groningen op hun iGEM webpagina

Laatst gewijzigd:08 oktober 2015 09:42

Meer nieuws

 • 14 februari 2023

  Lift naar de inclusieve werkvloer

  Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...

 • 15 december 2022

  Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

  Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.

 • 05 december 2022

  Frans J. Sijtsma nieuwe directeur Agricola School

  Op voordracht van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dr. Frans J. Sijtsma per 1 februari 2023 aangesteld als wetenschappelijk directeur van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development. Het gaat om een...