Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

iGEM blog: Finale met de FBI

08 oktober 2015

Ruim een week geleden vond in Boston de grote iGEM ‘jamboree’ plaats, waar alle deelnemers hun resultaten toonden en de prijzen werden verdeeld. Het Groningse team won een gouden medaille, miste de finale maar werd wel genoemd. En de FBI was er ook bij.

De jamboree zit erop en we hebben een gouden medaille meegenomen naar Groningen. Tot nu toe is het iGEM team van Groningen hier altijd in geslaagd dus konden wij niet onderdoen. Wij moesten onze presentatie op vrijdag geven, dit was de eerste dag en eigenlijk was dit wel erg fijn. Voor de presentatoren viel de stress van hun schouders en konden ze ook genieten van de jamboree.

Het RUG-team Blue Energy
Het RUG-team Blue Energy

Wij moesten presenteren in de grootste zaal, die voordat wij op moesten grotendeels vol liep. Het publiek was erg enthousiast over onze presentatie en het project en stgelde veel vragen. Dat gaf ons gelegenheid nog dieper op ons project in te gaan, de twintig minuten die we kregen voor e presentatie was eigenlijk te kort voor wat we wilden vertellen. Naderhand was de opluchting erg groot en hebben we natuurlijk een biertje gedronken om het te vieren.

De volgende ochtend stonden we weer fris en fruitig in het conferentiecentrum om presentaties van andere vette projecten te zien. Amsterdam was een van onze favorieten, ze hadden een erg goede presentatie al was het wel een tikkeltje seksistisch. Dit viel waarschijnlijk niet zo goed bij de Amerikaanse juryleden want ze hebben de finale niet gehaald.

Een ander leuk project was van een iGEM team uit Israël die kaalheid tegen wilden gaan door genetisch gemodificeerd bacteriën door de haren heen te kammen. Het was al met al een zeer interessante dag met op het einde de postersessies, waarbij de juryleden en anderen geïnteresseerden langskwamen om meer over je project te leren.

Op zondag was het programma ongewijzigd, eerst presentaties van iGEM teams en op het eind van de FBI. Dit paste echt in de Amerikaanse ervaring, de agenten begonnen met de gevaren van biologische aanvallen te laten zien, waarna ze duidelijk maakten hoe ze die voorkomen. Ze hebben blijkbaar veel biologen in dienst voor dit doeleinde en we werden allemaal uitgenodigd om te solliciteren. Vervolgens kwam een intimidatie gedeelte waarin gezegd werd dat je verdachte mensen moest aangeven en ze ons erg goed in de gaten hielden. Wij waren natuurlijk niks kwaadaardigs van plan met onze biofilm dus FBI laat ons maar met rust. Vermoedelijk.

De prijsuitreiking was op maandag waarbij Delft in de categorie ouder dan 23 jaar de hoofdprijs won met hun 3D printer. Groningen werd zelfs nog vernoemt in hun presentatie omdat zij voor ons een biofilm hadden geprint. Dit werkte niet voor ons doeleinde maar dit werd natuurlijk niet gezegd.

Volgend jaar is er weer een iGEM, en ongetwijfeld ook weer een Gronings team met nieuwe studenten. Succes alvast!

L ees ook de vorige afleveringen: Team iGEM Groningen 2015: Blue Bio energy, De fascinatie van bacteriën, Natuurlijk gemanipuleerd en Catchy zinnen voor de jury .

Tekst: Wiebrand de Boer

Meer informatie over Team Groningen op hun iGEM webpagina

Laatst gewijzigd:08 oktober 2015 09:42

Meer nieuws

 • 10 juli 2020

  ENLIGHT recognized as a European University

  The ENLIGHT consortium of nine European universities, including the University of Groningen, was selected within the framework of the second call for ‘European Universities’, the European Commission's pilot program for new multilateral networks....

 • 08 juli 2020

  Piekopvang in Groningen voorbereid voor internationale studenten

  Aan het einde van de zomer komen er naast veel Nederlandse studenten ook internationale studenten naar Groningen om voor kortere of langere tijd te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanwege de...

 • 01 juli 2020

  Sander de Hosson Alumnus van het Jaar 2019

  Longarts Sander de Hosson is door de Rijksuniversiteit Groningen verkozen tot Alumnus van het Jaar 2019. Hij ontvangt de prijs voor de indringende wijze waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg en voor het onder...