Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Lab@My Place: wetenschap(pers) bij je thuis

15 mei 2014

Voor wetenschappelijke experimenten heb je niet per se een groot laboratorium nodig. Onderzoek doen kan ook heel goed thuis! Dat laten Science LinX en Pavlov Labs zien tijdens ‘Lab@My Place’ (L@MP). Teams van wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen strijken deze week neer in een aantal keukens, woonkamers en slaapkamers in de stad Groningen.

Wat doet dit folie met het WiFi signaal in de tuin? Foto @LAMP050
Wat doet dit folie met het WiFi signaal in de tuin? Foto @LAMP050

Het onderzoek richt zich op vragen van jongeren van verschillende middelbare scholen. Hoe goed kun je multitasken tijdens het televisiekijken en het koken? Hoe kun je straling van wifi en mobiele telefoons meten en beïnvloeden? En gedragen die fruitvliegjes in de keuken zich altijd hetzelfde?

Bijna 100 leerlingen voeren van 14 tot en met 19 mei onder leiding van een team van RUG-wetenschappers experimenten uit in hun eigen huis. Alle onderzoekslocaties bevinden zich in de binnenstad van Groningen. Er zijn vier verschillende wetenschapsteams: natuurkunde, scheikunde, biologie en kunstmatige intelligentie.

Volg het onderzoek via Facebook en Twitter

De Universiteitskrant maakte een videoreportage van L@MP experimenten met energie.

Het Dagblad van het Noorden schreef een reportage over een van de experimenten.

Experimenteer zelf tijdens De Nacht van Kunst en Wetenschap

.
.

Benieuwd naar de ontdekkingen van L@MP? Ga op expeditie naar een van de huizen tijdens De Nacht van Kunst en Wetenschap op 24 mei en experimenteer daar zelf! Of laat je tijdens De Nacht van Kunst en Wetenschap verrassen door de resultaten van L@MP.

In de talkshow in de Der Aa-kerk worden de uitkomsten van de experimenten gevisualiseerd door de kunstenaars van Pavlov Labs in samenwerking met de betrokken scholieren (alleen om 20:00 uur).

L@AMP is tijdens de Nacht ook aanwezig bij het wetenschapscircus in Pathé

Laatst gewijzigd:14 december 2020 14:41

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...