Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinXScience Linx News

Open dag op locatie: kennismaken met bètastudies

04 februari 2014

Studeren in Groningen!? Met die gedachte kwamen op 31 januari 2014 bijna tweeduizend scholieren, allemaal potentiële nieuwe Beta-studenten, naar het Zernikecomplex voor de Open Dag op Locatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Natuurkundeproef met knikkerbaan
Natuurkundeproef met knikkerbaan

De hele dag verzorgden promotieteams presentaties en demonstraties, om de scholieren een goed beeld te geven van de studierichtingen. Dat werkte, bleek uit de reacties van de scholieren: ‘Ik had echt nooit gedacht dat ik zoveel richtingen op kan met de studie Natuurkunde en Technische Natuurkunde’.

De overvolle zaal bij Natuurkunde reageerden vooral enthousiast op de demonstratieproefjes. Bij elk experiment vroegen de leden van het promotieteam vooraf wat de uitkomst zou zijn. Een paar dappere scholieren waagden zich aan een antwoord - en ze hadden het regelmatig goed!

De eerste vraag ging over twee kogelbanen, waarbij de ene baan een constante helling had en de andere een U-vormige buiging in de helling. Het publiek voorspelde de uitkoms goed: het balletje in de gebogen baan kwam als eerste aan bij het einde. ‘De kortste weg is niet altijd de snelste weg. Het balletje in de gebogen baan pakt snel een grotere snelheid op in tegenstelling tot het balletje op de constante helling’, legde Rob Jagt van het promoteam Natuurkunde uit.

Ook bij de studie Technische Bedrijfskunde was het erg druk. Tijdens de presentatie kwamen duidelijke voorbeelden van productieprocessen aan bod die Technische Bedrijfskundigen tegen kunnen komen. Dat gebeurede onder meer met behulp van een vogelhuisje.

Katja Loos vertelt over polymeren
Katja Loos vertelt over polymeren

Naast TBK en Natuurkunde was er ook veel belangstelling voor Scheikunde/Scheikundige technologie. Katja Loos, hoogleraar polymeerchemie, vertelde een verhaal over plastics met interessante toepassingen waar Scheikundige technologen aan kunnen werken. Denk hier bijvoorbeeld aan de voetbal voor het WK in 2014 of de Playmobil figuren. Deze toepassingen zijn allebei gemaakt van polymeren.

Maar wat is een polymeer eigenlijk? ‘Polymeren zijn stoffen die bestaan uit lange ketens (meer dan duizend!) van zichzelf herhalende moleculaire groepen’, Vertelde Katja Loos. De zaal reageerde enthousiast op haar demonstratieproef, waarbij van een vloeistof schuim werd gemaakt.

Een heel ander onderwerp kwam aan bod tijdens de presentatie van hoogleraar gedragsbiologie Ton Groothuis voor de studie Biologie. Ongeveer 150 scholieren luisterden aandachtig naar zijn verhaal over linkshandigheid. Van deze aanwezigen waren slechts 10 linkshandig. ‘Uit onderzoek blijkt dat linkshandigen overwegend veel in contactsporten voorkomen’, aldus prof. Ton Groothuis. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat linkshandigen een verrassingseffect hebben en dit een klein voordeel geeft.

De Open Dag op Locatie is door veel scholieren bezocht en ze gingen met een goed beeld van de studie weer naar huis. Wie weet zien wij ze volgend jaar terug in de collegebanken!

Laatst gewijzigd:26 januari 2016 11:13

Meer nieuws

 • 02 april 2019

  ‘Verliesgevoelens bepalen stemgedrag’

  'Iedereen hier vindt het mooi dat de universiteit terug is in Friesland.’ Aan het woord is Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance op de Campus Fryslân van de RUG. Van den Berg kent ‘de regio’ en kan vanuit theorie én praktijk commentaar...

 • 29 maart 2019

  Prof.dr. Jeff De Hosson koninklijk onderscheiden

  Vrijdag 29 maart werd prof.dr. J. Th. M. De Hosson koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Waarnemend burgemeester Koos Wiersma van de gemeente Westerkwartier decoreerde hem in de Aula van het Academiegebouw, na afloop...

 • 27 maart 2019

  Huiseigenaar 2,7 procent meer kwijt aan lokale belastingen

  Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 2,7 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 3,5 procent, de waterschapslasten 2,3 procent en de provinciale lasten...