Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Kinderen enthousiast over de Nacht van de Nacht

29 oktober 2013

Ruim 300 kinderen en ouders bezochten op 26 oktober de Bernoulliborg en de Blaauw Sterrenwacht voor de ‘Nacht van de Nacht’ en de viering van het eerste lustrum van de sterrenwacht op Zernike.

Een van de tien winnaars van een 'sterrenhemel paraplu'.
Een van de tien winnaars van een 'sterrenhemel paraplu'.

Het weer zat mee, de paar wolken waren geen belemmering voor het waarnemen van de Maan, Jupiter en z’n manen, dubbelster Albireo en bolvormige sterrenhoop Messier 13. Op het platform naast de koepel van de Blaauw Sterrenwacht stonden telescopen waarmee alle bezoekers de hemel konden bekijken.

Beneden in de Bernoulliborg konden bezoekers een eigen ‘Marslander’ maken. Negerzoenen dienden als astronauten, een plastic zakje als ruimtepak. Het ruimteschip van stevig papier werd met schuimrubber, bubbeltjesplastic, stof, ballonnen of watten beschermd tegen een te harde landing. Ook was het mogelijk van touw en plastic zakken een parachute te maken. De ultieme test voor deze Marslanders was een afdaling van de eerste verdieping naar de begane grond. Daar werd gekeken of de ‘astronauten’ nog heel waren.

Het Kapteyn mobiele planetarium draaide de hele avond shows en er was een lezing over de Melkweg. De kinderen reageerden enthousiast op het hele programma. Iedereen had een fantastische avond.

Vanwege het eerste lustrum van de Blaauw Sterrenwacht was er een gratis loterij voor alle bezoekers. Tien gelukkige winnaars gingen naar huis met een sterrenhemel-paraplu.

Laatst gewijzigd:19 juli 2019 15:17

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...