Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Humanergy Project @ Maker Faire

23 oktober 2012
Team RAD-i-CAL
Team RAD-i-CAL

Hoe kan je de energie van festivalbezoekers gebruiken? Dat was de opdracht waarmee teams op de Mini Maker Faire Groningen afgelopen zaterdag aan de slag gingen. Jurylid Rolf Velthuys geeft een impressie van de dag.

De opdracht: bedenk een manier om het festival-publiek energie op te laten wekken voor de Nacht van Kunst & Wetenschap 2013.

Het team "RAD-i-CAL" stelde voor om bezoekers energie in een vliegwiel te laten stoppen, er waren diverse voorbeelden voor hoe dat zou kunnen (met poortjes, hefbomen, etc. zouden bezoekers het wiel extra slingers kunnen geven). RAD-i-CAL had ook een demonstratiemodel gebouwd die het concept visualiseerde.

Het tweede team (“Under Pressure”) had een idee rondom het gebruiken van energie van dansers op een dansvloer vol lucht, vergelijkbaar met zogenaamde ‘koeien-luchtbedden’; de vloer zou door de dansende bezoekers naar beneden bewegen en daarmee een soort ballon leegduwen. De uitgaande luchtstroom kon gebruikt worden om energie mee op te wekken. Dit leverde in elk geval een interessant uitziend prototype op.

Vincent Fennis
Vincent Fennis

Een beetje "hors concours" (want geen prototype) was een vader met zijn zoon langsgekomen, met zijn tweeën goed voor vier ideeën. Het belangrijkste idee van Toine Fennis was om met waterpompen te werken; water op een festival in de zomer is natuurlijk altijd een goed idee. En, je kan inderdaad goed zien dat omhoog gepompt water gebruikt kan worden om zaken aan te drijven (bijvoorbeeld met een dynamo, windmolen, machinerie) terwijl het water weer naar beneden loopt.

Een erg leuke inzending kwam van de 7 jarige zoon Vincent Fennis, die festival bezoekers op trampolines wilde laten springen. Door de trampoline uitslag in energie om te zetten (met Piëzo draden) kon je energie opwekken en daarmee bijvoorbeeld licht maken.

De winnaar

Uiteindelijk hebben we op een aantal criteria beoordeeld, van interactiviteit tot X-Factor tot kwaliteit van het prototype tot realiseerbaarheid op het festival. Team RAD-i-CAL (met het vliegwiel) kreeg de hoogste score. We denken dat dit een concept is waarmee alternatieve energie opslag op het festival goed gedemonstreerd zou kunnen worden - op min of meer elke willekeurige schaal die op een festival als "nacht van kunst en energie" zinvol is.

Team Under Pressure
Team Under Pressure

Graag praten we verder met de diverse inzendingen om te zien hoe hun ideeën in de uiteindelijke demonstrator gebruikt kunnen worden.

Winnaars:

Team ‘RAD-i-CAL’: Jim Ottelé, Steven Hoekstra, Sebastiaan Tauran, Saeedeh Farokhipoor

Ontwerp: een reuze vliegwiel op de Vismarkt, aangedreven door Nacht publiek.

Prijs: Humanergy Bokaal en mogelijkheid om dit idee te realiseren voor de Nacht 2013

Young Talent Award: Vincent Fennis, 7 jaar

Ontwerp: electriciteit opwekkende trampoline

Prijs: middag in het FabLab Groningen voor 2 personen

Jury:

Dr. Ir. Rolf Velthuys, projectleider I-Balance, Hanzehogeschool, School for ICT & Energie Kennis Centrum

Bernou Ozinga, projectleider Nacht van Kunst & Wetenschap

Renske de Jonge, outreach officer Science LinX (RUG, Faculty of Science and Engineering)

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 13:50

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...