Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Science LinX op Noorderzon

04 september 2012
Wat is je slaapritme?
Wat is je slaapritme?

Denk je aan Noorderzon, dan denk je aan theater, zang en dans. Maar de wetenschap heeft er ook al een paar jaar een eigen plek met Qu3. Dat is een grote kubus waarin allerlei onderzoekers uit Groningen laten zien waar zij mee bezig zijn.

Verslag: Glenda Vasse

Ook Science LinX was er dit jaar weer bij, met de Enhance Me?! tentoonstelling. Hoe kan wetenschap en technologie de huidige mens verbeteren? Wat zijn de grenzen van de huidige mens eigenlijk? Science LinX gaf uitleg over gendoping en celdeling, maar presenteerde ook een simulatie van het menselijk lopen. Hoe je loopt verandert met de jaren. De grote passen van een jong persoon gaan geleidelijk over in een langzamere loop met een gebogen rug. Maar de computersimulatie liet ook zien hoe een depressief, vrolijk of heel sexy iemand loopt. Veel bezoekers wilden graag een sexy oud oma'tje zien op het computerscherm, maar helaas. De simulatie kon leeftijdscategorie nog niet combineren met de verschillende emoties. “Dat is toch leeftijdsdiscriminatie?” vonden meerdere mensen.

Even verderop kon je bij Science LinX een digitale make-over ondergaan. Met één druk op de knop veranderde jouw gezicht in dat van de aliens van Avatar. Het make-over programma, dat gezichtsherkenning gebruikt, kon daarmee ook een mix maken van de bezoeker en Beyoncé, Darwin of Hans Teeuwen. Er werd veel gelachen om de transformaties, al hadden de camera’s soms een beetje moeite met het herkennen van de gezichten van bezoekers.

Enhance your-cell-f
Enhance your-cell-f

De bezoekers zijn in de Science LinX expo ook gevraagd naar hun slaapritme. Met zowel een online enquête als met knikkers gaven zij aan wanneer zij het liefste gingen slapen. De meeste bezoekers gingen bij voorkeur naar bed tussen 23:00 en 1:00, met enkele uitschieters die graag tot 3:00 of zelfs 5:00 opbleven. Opvallend was ook de trend dat mannen liever iets later slapen dan vrouwen. Een soortgelijke enquête kan ook hier online worden ingevuld: http://www.chronobiologie.info/ , misschien voor het geval er nog mensen zijn die dat willen doen?

Voor degenen die moeite hadden met wakker worden (of blijven) was er de Wake-up light van Philips. Veel bezoekers kenden deze wekker al, met een lamp die steeds feller schijnt tot je ervan wakker wordt. De meeste bezitters beaamden dat zij vooral in de winter veel fijner wakker werden, en een enkeling gebruikte de lamp tijdens nachtdienst om wakker te blijven.

Het laatste en populairste onderdeel in de Science LinX presentatie op Qu3 was de Multitask Rijsimulator. Vijf ritjes in een auto waarbij je alleen maar hoefde te sturen. Klinkt simpel, maar als je tijdens het rijden je navigatiesysteem moet instellen of SMS'en wordt het toch een stuk lastiger. In Qu3 waren er ook nog eens je vrienden en familie die zorgden voor extra afleiding. Veel bestuurders reden soms meer over het gras dan op de weg. ‘Het was een heel ander navigatiesysteem dan ik zelf heb’ of ‘het stuur reageerde niet zoals het stuur van mijn auto’ waren veelgebruikte smoesjes.

Ruim zesduizend mensen bezochten dit jaar Qu3. Volgend jaar is Science LinX weer op Noorderzon met leuke en interessante nieuwe opstellingen. Kom dan vooral weer langs!

Laatst gewijzigd:10 juni 2015 11:59
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...