Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Science LinX nieuws

'Oumuamua, bezoeker uit de interstellaire ruimte | ESO / M. Kornmesser|
'Oumuamua, bezoeker uit de interstellaire ruimte | ESO / M. Kornmesser|
Astronomen zien niets – en dat is belangrijk
Datum:14 november 2018

Een jaar geleden ontdekten sterrenkundigen voor het eerst een bezoeker van buiten ons zonnestelsel, 'Oumuamua. Ondanks een observatietijd van maar liefst 33 uur bleek ‘Oumuamua te zwak om zichtbaar te zijn voor de Spitzer ruimtetelescoop. Toch konden sterrenkundigen hierdoor belangrijke conclusies trekken.

'Styrene Steve' levert RUG iGEM-team een gouden medaille op
Datum:13 november 2018

Een ambitieus plan om een gistcel te maken die cellulose kan omzetten in styreen, de bouwsteen voor polystyreen plastic, heeft het RUG-team dat meedeed in de jaarlijkse iGEM wedstrijd een gouden medaille opgeleverd.

Enthousiasme over moleculen
Datum:08 november 2018

Recensie: wetenschapsjournalist Esther Thole heeft het boek ‘Makers van leven’ geschreven, over het bouwen van leven en op de biologie geïnspireerde materialen om uit te leggen hoe dat gaat.

De Science LinX Nieuwsbrief voor november 2018
Datum:31 oktober 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor november 2018

Heldere en donkere Nacht van de Nacht
Datum:30 oktober 2018

De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen verwelkomde afgelopen zaterdag 27 oktober een recordaantal van 420 bezoekers voor de jaarlijkse Nacht van de Nacht.

Profielwerkstuk EHBO
Datum:24 oktober 2018

Tijdens de Open Dag van de RUG op 9 november kun je op de Zernike Campus terecht met vragen over je profielwerkstuk in de profielwerkstuk-EHBO-truck.

Superkleine en zuinige elektronica stap dichterbij
Datum:18 oktober 2018

Computergeheugen kan zuiniger werken door gebruik van ferro-elektrisch materiaal. Natuurkundigen van de RUG met bewijs dat dit ook echt mogelijk is. Het is op 22 oktober gepubliceerd in het tijdschrift Nature Materials.

Natuurkundigen maken bouwstenen voor een elektronisch brein
Datum:18 oktober 2018

Natuurkundigen van de RUG werken aan een zogeheten memristor, een soort weerstand met geheugen, die de werking van zenuwcellen nabootst. Zij presenteerden hun resultaten in een artikel dat op 21 oktober verscheen in het Journal of Applied Physcis.

Nieuw project ontwikkelt kunstspier voor robots
Datum:11 oktober 2018

Raffaella Carloni gebruikt spieren als inspiratiebron voor de bouw van kunstmatige spieren van nanovezels, die samengebundeld kunstmatige myofibrillen en spiervezels vormen. Dit Europese onderzoeksproject gaat op 15 oktober officieel van start met een kick-off aan de RUG.

Zelf doen en ontdekken tijdens Zpannend Zernike
Datum:09 oktober 2018

Dit jaar is in Groningen tijdens het Weekend van de Wetenschap opnieuw Zpannend Zernike georganiseerd – dat inmiddels ook in de binnenstad plaatsvindt.

Nieuwe methode meet individuele moleculen in bloed
Datum:05 oktober 2018

RUG onderzoekers onder leiding van chemisch bioloog Giovanni Maglia hebben een nanoporie systeem ontwikkeld dat verschillende stofwisselingsproducten tegelijkertijd kan meten binnen enkele seconden. Het elektrische signaal dat de meting produceert is eenvoudig te verwerken via diagnostische apparatuur die thuis gebruikt kan worden.

Merels zijn witter in de stad
Datum:04 oktober 2018

Biologen van de RUG hebben voor het eerste een systematisch onderzoek gedaan naar leucisme (het geheel of gedeeltelijk ontbreken van zwarte en bruine pigmenten in de veren) bij vogels en ontdekten dat dit vaker voorkomt in steden dan in bossen. Hier is een aantal mogelijke verklaringen voor, sommige daarvan kunnen van belang zijn voor menselijke stadsbewoners.

Onzuiverheden maken kwantumcommunicatie door glasvezel mogelijk
Datum:01 oktober 2018

In internationaal team van onderzoekers, onder leiding van natuurkundigen uit het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG, heeft een manier gevonden om kwantum bits te maken die fotonen uitzenden met een golflengte die bijna geschikt is voor standaard glasvezels.

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober 2018
Datum:27 september 2018

De Science LinX Nieuwsbrief voor oktober 2018

Dubbele laag grafeen geeft efficiënt transport en goede controle van elektronenspin
Datum:20 september 2018

Natuurkundigen van de RUG hebben een schakeling van dubbellaags grafeen gemaakt waarin elektronenspins lang blijven bestaan en waarin de richting van die spin is te controleren met elektriciteit. Dit kan de weg openen naar toepassingen zoals logische circuits die met spins werken.

Groene inkt voor 3D prints in verfilmd artikel
Datum:13 september 2018

Een samenwerkingsproject van de RUG, hogeschool NHL Stenden en enkele bedrijven leverde een groene grondstof op voor een speciaal type 3D printer. Het wetenschappelijke artikel hierover verscheen begin dit jaar, maar is nu verfilmd voor het Journal of Visualized Experiments.

Science LinX volop in ACTIE ←→ REACTIE tijdens Noorderzon 2018
Datum:07 september 2018

ACTIE ←→ REACTIE lab tijdens Noorderzon 2018

Efficiënte injectie en detectie van elektronen-spins
Datum:30 augustus 2018

Natuurkundigen van de RUG hebben, samen met collega’s van de universiteit van Manchester (VK) een methode ontwikkeld om de richting van elektronenspins te controleren in schakelingen. Deze controle van de spin maakt het mogelijk om efficiënte en goedkope spintronica elektroden te maken die een toepassing kunnen vinden in magnetisch RAM geheugen.

Nieuwe project moet groene kerosine opleveren
Datum:24 juli 2018

Een internationaal consortium onder leiding van chemisch ingenieur Erik Heeres van de RUG heeft een Europese subsidie van 4 miljoen euro ontvangen om een nieuwe, efficiëntere manier te ontwikkelen voor de productie van vloeibare brandstof uit biomassa. Over vier jaar moet het nieuwe proces op laboratoriumschaal werken.

Nieuw iGEM team laat gistcellen bioplastic maken
Datum:12 juli 2018

Het RUG team dat dit jaar meedoet aan de ‘International Genetically Engineered Machine’ wedstrijd, waarin studententeams via synthetische biologie organismen nieuwe eigenschappen geven, is deze week fulltime aan de slag gegaan. Ze willen gistcellen leren cellulose om te zetten in styreen, een bouwsteen voor plastic.

Nieuwe data Gaia telescoop toont fusies van de Melkweg
Datum:12 juni 2018

Sterrenkundigen van de RUG hebben in de halo van de Melkweg sporen gevonden van oude samensmeltingen. Vijf groepjes sterren lijkt afkomstig van de fusie met kleine sterrenstelsels, terwijl een grote ‘klodder’ van enkele honderden sterren afkomstig lijkt van een grotere fusie.

Motoren van Feringa maken nieuws
Datum:19 december 2017

In Chemical & Engineering News was er twee keer aandacht voor een publicatie van Ben Feringa: over een spier die wordt aangedreven door moleculaire motoren en een nieuwe, groene katalysemethode om nuttige bouwstenen voor plastic en pillen te maken.

‘Achterlijk druk is hier het nieuwe normaal’
Datum:03 oktober 2017

Secretaresse Tineke Kalter was de eerste RUG-medewerker die hoorde dat Ben Feringa de Nobelprijs had gewonnen. Het effect is na een jaar nog duidelijk merkbaar. ‘We krijgen nog steeds tientallen verzoeken per dag.’

Op zoek naar de basis van het leven
Datum:20 september 2017

Egbert Boekema heeft – na een toevallige start – bijna zijn hele wetenschappelijke carrière hoofdzakelijk gewerkt aan één probleem: het oplossen van de structuur van de eiwitten die zorgen voor fotosynthese. Op 27 september neemt hij afscheid, twee weken later is zijn laatste werkdag.

Nieuw centrum onderzoekt oorsprong van leven en het universum
Datum:12 april 2017

Het Origins Center moet vragen over het ontstaan van leven, op aarde en in het heelal gaan beantwoorden die uit de Nationale Wetenschapsagenda komen. Verschillende Groningse onderzoekers spelen hier een rol in. Deel 1 van een serie: de achtergrond van het Origins Center.

De motoren van Feringa verbeeld
Datum:20 december 2016

De RUG en Science LinX presenteren vijf illustraties van motor-moleculen gemaakt door Ben Feringa

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016
Datum:05 oktober 2016

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016

Spinozawinnaar Bart van Wees: Vernieuwend, kleiner en beter
Datum:13 juni 2016

Bart van Wees, hoogleraar fysica van nanodevices aan de RUG en verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials, is dit jaar een van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Zijn onderzoek komt voort uit nieuwsgierigheid naar het gedrag van elektronen in nieuwe materialen, maar altijd met een half oog gericht op toepassingen.

Bekijk onze grafeen-trilogie!
Datum:07 november 2013

Science LinX presenteert drie grafeen filmpjes.,

Leven maken in het lab
Datum:27 maart 2013

Korte film over het onderzoek van Sijbren Otto, die via chemische evolutie leven wil maken in het lab.

printView this page in: English