Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Science LinX nieuws

Een plantaardige sensor
Gepubliceerd op:04 maart 2024

In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo dragen RUG-onderzoekers bij aan oplossingen voor grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen. Deze aflevering: Qi Chen over een plantaardige sensor.

Zal het buigen of barsten?
Gepubliceerd op:13 februari 2024

Wetenschappers van de RUG gaan onderzoek doen naar de materiaaleigenschappen van duurzamer geproduceerd staal.

Watervlug met een klein brein
Gepubliceerd op:12 februari 2024

Elisabetta Chicca onderzocht hoe insecten navigeren, en dat kan nog wel eens van pas komen bij de ontwikkeling van energiezuinige robots.

Aquacultuur verkapte zegen voor Chinese steltlopers
Gepubliceerd op:09 januari 2024

Op de wadplaten langs de Chinese kust waar schelpdieren worden gekweekt gaat het nog relatief goed met kustvogels als kanoeten en rosse grutto’s. Dat blijkt uit het proefschrift dat bioloog He-Bo Peng op 15 januari aan de RUG verdedigt.

Leven bouwen zonder DNA
Gepubliceerd op:19 december 2023

Professor Sijbren Otto werkt aan een chemisch systeem dat tekenen van leven vertoont, maar dat uit heel andere moleculen is opgebouwd dan leven zoals we dat kennen.

Hoe ontstaat nieuw leven?
Gepubliceerd op:12 december 2023

In 2010 ontdekte RUG-hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto per toeval moleculen die zichzelf kopieerden. Sindsdien bouwt hij aan kunstmatig leven in het lab.

Astronomen ontdekken gigantische stroom sterren tussen sterrenstelsels
Gepubliceerd op:30 november 2023

Een internationaal team van onderzoekers heeft tot hun verrassing een gigantische grote maar zeer lichtzwakke stroom sterren ontdekt tussen sterrenstelsels.

Succesvolle drieteenstrandlopers gaan voor garnaal
Gepubliceerd op:24 november 2023

Tegen de trend van veel vogels in, doet de drieteenstrandloper het al jaren relatief goed in de Waddenzee. De sleutel tot dat succes zit in de timing van het belangrijkste voedsel van deze vogeltjes: de garnalen op het wad.

Materiaalonderzoeker vindt aanwijzing voor behandeling erfelijke ziekte
Gepubliceerd op:23 november 2023

Materiaalonderzoeker Patrick van der Wel heeft bijgedragen aan een onderzoek dat de oorzaak van een dodelijke stofwisselingsziekte, Barth syndroom heeft achterhaald. Bovendien is er een belangrijke stap richting een geneesmiddel gezet.

ERC Consolidator Grant voor twee FSE wetenschappers
Gepubliceerd op:23 november 2023

Twee wetenschappers van de Faculty of Science and Engineering van de RUG, Clemens Mayer en Danny Incarnato, hebben een ERC Consolidator Grant ontvangen.

RUG viert platina jubileum Nobelprijs Frits Zernike
Gepubliceerd op:09 november 2023

Op 4 november 1953 ontving professor Frits Zernike de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Precies 70 jaar later viert de Rijksuniversiteit Groningen zijn platina jubileum met een symposium en een publieksdag microscopie op zeventig plekken verspreid door de provincie.

ESA presenteert eerste haarscherpe Euclid-foto’s van de kosmos
Gepubliceerd op:07 november 2023

Op 7 november zijn de eerste fullcolour beelden van de kosmos van ESA’s ruimtetelescoop Euclid gepresenteerd. De RUG is verantwoordelijk voor een deel van de dataverwerking.

15 jaar moleculen bouwen tegen tuberculose: op naar laagdrempelige tests voor ontwikkelingslanden
Gepubliceerd op:02 november 2023

Adri Minnaard bouwt stukjes van de tuberculose-bacterie na. Dat is volgens hem dé route naar een effectiever vaccin en simpele, robuuste diagnostiek. 

Zeg maar dag tegen biofilm
Gepubliceerd op:31 oktober 2023

Wanneer medische implantaten geïnfecteerd raken, vormt zich een laag schadelijke bacteriën op het oppervlak van het implantaat: een biofilm. Een team van 14 gepassioneerde BSc en MSc studenten van de Universiteit van Groningen en de Minerva Art Academy, doet mee aan de International Genetically Engineered Machine Competition (iGEM) om dit probleem aan te pakken. Van 2 tot 5 november zullen ze naar Parijs reizen om hun eindproject te presenteren aan een panel van experts op het gebied van synthetische biologie. Hun naam? Bye-o-film.

Theoretische basis nodig voor nieuwe computers
Gepubliceerd op:17 oktober 2023

Wereldwijd zoeken wetenschappers naar nieuwe materialen voor het bouwen van computerchips die gebaseerd zijn op de hersenen. Maar een theorie voor dit soort computers ontbreekt nog, terwijl die cruciaal is, stelt Herbert Jaeger, hoogleraar Computing in Cognitive Materials aan de RUG.

Nieuw centrum onderzoekt oorsprong van leven en het universum
Gepubliceerd op:12 april 2017

Het Origins Center moet vragen over het ontstaan van leven, op aarde en in het heelal gaan beantwoorden die uit de Nationale Wetenschapsagenda komen. Verschillende Groningse onderzoekers spelen hier een rol in. Deel 1 van een serie: de achtergrond van het Origins Center.

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016
Gepubliceerd op:05 oktober 2016

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016

View this page in: English