Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Science LinX nieuws

Cristina Paulino visualizes proteins | Foto Hans Kune
Cristina Paulino visualizes proteins | Foto Hans Kune
De resolutie-revolutie nu ook in Groningen
Datum:12 december 2017

Toen Cristina Paulino bijna tien jaar geleden ging werken met een cryo elektronenmicroscoop verwachtte niemand dat deze techniek een revolutie in de wetenschap zou veroorzaken. Dit jaar ging de Nobelprijs voor chemie naar deze vorm van onderzoek. En Paullino heeft de techniek nu naar de RUG gebracht.

Antibioticum aan te zetten met zichtbaar licht
Datum:12 december 2017

RUG-onderzoekers onder leiding van chemicus Ben Feringa hebben een antibioticum voorzien van een schakelaar waarmee het geneesmiddel naar believen aan of uit is te zetten met zichtbaar licht. Eerdere versies van de schakelaar werkten op ultraviolet licht.

Ribosomen bepalen lading van eiwitten
Datum:06 december 2017

Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare eiwitten een negatieve lading hebben. De ontdekking verschijnt binnenkort in het tijdschrift eLife.

Controle over de spin-richting in een ‘sandwich’ van tweedimensionaal materiaal
Datum:04 december 2017

RUG-onderzoekers laten zien dat manipulatie van elektronenspin in grafeen mogelijk is met behulp van molybdeen diselenide. Hun resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nano Letters.

De Science LinX Nieuwsbrief voor December 2017
Datum:31 oktober 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor December 2017

Europese scholieren aan de slag met duurzaam landschap
Datum:30 november 2017

Science LinX, het science center van de Faculteit Science & Engineering van de RUG, gaat met een Europese subsidie van € 449.000 het SUSTAIN netwerk coördineren. SUSTAIN betrekt scholieren en hun omgeving in onderzoeksprojecten over vogelmigratie en watermanagement in Spanje, Cyprus en Nederland.

Elektronen opzuigen met zuur
Datum:30 november 2017

Adjunct-hoogleraar organische chemie Syuzanna Harutyunyan ontving deze week een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro om een methode te ontwikkelen waarmee 3D structuren zijn te maken van 2D ringen.

Hoe laat je robots (en mensen) samenwerken?
Datum:30 november 2017

RUG hoogleraar Netwerken en Robotica Ming Cao heeft deze week een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro ontvangen. Zijn doel is om algoritmen te ontwerpen die autonome robots helpen samen te werken. Maar dezelfde algoritmen zijn bruikbaar om het besluitvormingsproces van mensen te sturen.

Largest ever genetic study of malaria mosquito
Datum:29 november 2017

The largest ever genetic study of mosquitoes reveals the movement of insecticide resistance between different regions of Africa and finds several rapidly evolving insecticide resistance genes.

Meting 3D-beweging van sterren in stelsel buiten de Melkweg
Datum:27 november 2017

Een team van astronomen aan de universiteiten van Groningen en Leiden is er voor het eerst in geslaagd de driedimensionale beweging te meten van individuele sterren in een sterrenstelsel buiten de Melkweg. Het onderzoek geeft een inkijkje in de verdeling van de donkere materie die het stelsel domineert. In het onderzoek werden data van ESA’s Gaia-satelliet gecombineerd met waarnemingen van NASA/ESA’s Hubble-ruimtelescoop van 12 jaar geleden. Het resultaat is op maandag 27 november gepubliceerd in Nature Astronomy.

RE:charge op Klimaattop Noord: fietsen voor je smoothie!
Datum:15 november 2017

Op 9 november was het Energy Academy Building het middelpunt van het Klimaattop Noord Nederland. Science LinX was erbij met de RE:charge, de expositie over energietransitie.

Scholieren maken kennis met Faculty of Science and Engineering
Datum:14 november 2017

Op vrijdag 10 november kwamen scholieren uit het hele land naar de Open Dag van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Academiegebouw, Pathé , en de Zernike Campus kregen minstens 12.000 bezoekers, waaronder 7.400 middelbare scholieren.

Actieve opname van zink door bacterie
Datum:07 november 2017

Onderzoekers van de RUG hebben samen met collega’s van het Britse MRC Laboratory of Molecular Biology de structuur opgehelderd van een zinktransportsysteem in bacteriën. D De resultaten zijn op 3 november gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

De Science LinX Nieuwsbrief voor November 2017
Datum:31 oktober 2017

De Science LinX Nieuwsbrief voor November 2017

Sterren maken als een dolle
Datum:31 oktober 2017

Een team astronomen onder leiding van de Groningse sterrenkundige Karina Caputi heeft met de Amerikaanse Spitzer-ruimtelescoop ontdekt dat in 15 procent van de sterrenstelsels in het vroege heelal een bijzonder hoge productie van nieuwe sterren plaatsvindt.

Zpannende proefjes en wedstrijden tijdens Zpannend Zernike
Datum:17 oktober 2017

Op 14 en 15 oktober was het weer zover: tijd voor Zpannend Zernike. Liefhebbers van wetenschap konden zondag 15 oktober op verschillende plekken op het Zernike Campus van alles leren over wetenschap en natuurlijk zelf lekker experimenteren.

Doorbraak in detectie van eiwitten via nanoporie
Datum:17 oktober 2017

RUG-onderzoekers hebben met een gepatenteerde nanoporie de ‘vingerafdruk’ van eiwitten en peptiden bepaald. Ze kunnen zelfs peptiden onderscheiden die maar in één aminozuur verschillen. Hun onderzoek is op 16 oktober gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Hoe kan een bacterie de wereld begrijpen?
Datum:11 oktober 2017

Bacteriën gebruiken verschillende mechanismen om op de juiste manier te reageren op veranderingen in hun leefomgeving. Het aantal cellen van de eigen soort in de omgeving leek doorslaggevend. Maar onderzoekers van de RUG hebben met experimenten en theoretische modellen aangetoond wat echt meetelt voor een bacterie. De resultaten zijn op 11 oktober gepubliceerd in Nature Communications.

‘Achterlijk druk is hier het nieuwe normaal’
Datum:03 oktober 2017

Secretaresse Tineke Kalter was de eerste RUG-medewerker die hoorde dat Ben Feringa de Nobelprijs had gewonnen. Het effect is na een jaar nog duidelijk merkbaar. ‘We krijgen nog steeds tientallen verzoeken per dag.’

Extra zwavel verbetert elektronische structuur kwantumdots
Datum:29 september 2017

RUG-onderzoekers hebben, samen met collega’s van de ETH Zürich, ontdekt hoe ze de efficiëntie van de ladingsgeleiding in lood-zwavel kwantumdots kunnen vergroten. Zij publiceerden hun resultaten op 29 september in het tijdschrift Science Advances.

New mechanism points the way to breaking ribosome antibiotic resistance
Datum:28 september 2017

University of Groningen scientists discovered how characeteristics of protein factories of the cell can lead to antbiotic resistance. The results are published on 28 September in Nature Communications.

Op zoek naar de basis van het leven
Datum:20 september 2017

Egbert Boekema heeft – na een toevallige start – bijna zijn hele wetenschappelijke carrière hoofdzakelijk gewerkt aan één probleem: het oplossen van de structuur van de eiwitten die zorgen voor fotosynthese. Op 27 september neemt hij afscheid, twee weken later is zijn laatste werkdag.

Polymeren, sterker dan staal
Datum:27 juni 2017

De Rijksuniversiteit Groningen kreeg precies vijftig jaar geleden een aparte opleiding in de polymeerchemie, met daarbij eigen onderzoek. Polymeerchemicus Albert Pennings kwam over van DSM om de staf te versterken. En hij nam een heel sterk draadje mee.

Beweging van moleculaire motor gekoppeld aan rotor
Datum:01 juni 2017

Een team van organisch chemici van de RUG onder leiding van Ben Feringa maakte een door licht aangedreven motor waarvan de draaibeweging is gekoppeld aan een rotor. Zij publiceerden hun resultaten op 2 juni in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Heksenketel voor het wegen van magische kernen krijgt subsidie
Datum:30 mei 2017

Dankzij een chemische achtergrond kan Julia Even mogelijk een doorbraak forceren in het nauwkeurig vaststellen van de massa van exotische, instabiele atoomkernen. Zij heeft hiervoor onlangs een onderzoeksubsidie van 425.000 euro ontvangen van NWO.

Nieuw centrum onderzoekt oorsprong van leven en het universum
Datum:12 april 2017

Het Origins Center moet vragen over het ontstaan van leven, op aarde en in het heelal gaan beantwoorden die uit de Nationale Wetenschapsagenda komen. Verschillende Groningse onderzoekers spelen hier een rol in. Deel 1 van een serie: de achtergrond van het Origins Center.

De motoren van Feringa verbeeld
Datum:20 december 2016

De RUG en Science LinX presenteren vijf illustraties van motor-moleculen gemaakt door Ben Feringa

Academisch Nobel-feestje voor Feringa
Datum:01 december 2016

Omdat het aantal plaatsen in Stockholm nogal beperkt is, organiseerde de RUG op 30 november een Nobel-lezing in de Martinikerk. Een officiële academische gebeurtenis met hoogleraren in toga, waarbij Ben Feringa een mooie generale repetitie van de uitreiking op 10 december kreeg.

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016
Datum:05 oktober 2016

Ben Feringa ontvangt de Nobelprijs voor Chemie 2016

Spinozawinnaar Bart van Wees: Vernieuwend, kleiner en beter
Datum:13 juni 2016

Bart van Wees, hoogleraar fysica van nanodevices aan de RUG en verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials, is dit jaar een van de vier ontvangers van de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Zijn onderzoek komt voort uit nieuwsgierigheid naar het gedrag van elektronen in nieuwe materialen, maar altijd met een half oog gericht op toepassingen.

Bekijk onze grafeen-trilogie!
Datum:07 november 2013

Science LinX presenteert drie grafeen filmpjes.,

Leven maken in het lab
Datum:27 maart 2013

Korte film over het onderzoek van Sijbren Otto, die via chemische evolutie leven wil maken in het lab.

printOok beschikbaar in het: English