Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Society Podcast Noorderlab

#3 zandkasteelworm superlijm

Marleen Kamperman 'bootst zandkasteelworm superlijm na in lab'

Noorderlab is de podcast voor nieuwsgierige Noorderlingen. Elke episode geeft een kijkje in één van de laboratoria van de Rijksuniversiteit Groningen. Onderzoekers vertellen over hun werk achter de schermen en over datgene wat hen drijft. En dat in een informeel studentenkwartiertje waarbij PodGront host Amanda Brouwer de herkenbare voice-over rol vervult. In het eerste seizoen staat het Stratingh Institute for Chemistry centraal met elke maand een speciale episode.

Marleen Kamperman (foto Marleen Annema)
Marleen Kamperman (foto Marleen Annema)

In deze derde ‘plakkerige’ Noorderlab episode vertelt Marleen Kamperman meer over hoe ze superlijm maakt door goed te kijken naar wat de mossel, zandkasteelworm, spin en fluweelworm aan interessante materie uitscheiden. De natuur barst van de inspiratie voor nieuwe door de mens gemaakte materialen met slimme eigenschappen zoals extreme plakkerigheid. Deze professor in de polymeren speelt ook, net als Jeffrey Buter uit de eerste Noorderlab aflevering, met LEGO moleculen… en combineert plastics en anorganische materialen tot nieuwe materialen.

De Noorderlab podcast is op  Spotify  te beluisteren (tevens te vinden op de bekende luisterplatforms zoals  Apple  en  Google Podcasts). Elke drie tot vier weken verschijnt er een nieuwe aflevering online, dus veel luisterplezier tot aan de zomer.

Marleen Kamperman (foto Marleen Annema)
Marleen Kamperman (foto Marleen Annema)

Deze podcast is ontwikkeld door Science LinX, het science center van de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De podcast is mede mogelijk gemaakt door het Koninklijk Natuurkundig Genootschap en geproduceerd door productiehuis PodGront.

Volg Noorderlab via:

www.rug.nl/noorderlab

RSS Feed: https://feeds.captivate.fm/noorderlab/

Laatst gewijzigd:19 mei 2022 12:16