Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Society Podcast Noorderlab

#4 kweeklever helpt stofwisseling

Maaike Oosterveer 'zoomt in op kweeklever voor betere stofwisseling'

Noorderlab is de podcast voor nieuwsgierige Noorderlingen. Elke episode geeft een kijkje in één van de laboratoria van de Rijksuniversiteit Groningen. Onderzoekers vertellen over hun werk achter de schermen en over datgene wat hen drijft. En dat in een informeel studentenkwartiertje waarbij PodGront host Amanda Brouwer de herkenbare voice-over rol vervult. In het eerste seizoen staat het Stratingh Institute for Chemistry centraal met elke maand een speciale episode.

Maaike Oosterveer (foto Marleen Annema)
Maaike Oosterveer (foto Marleen Annema)

Een stofwisselingsziekte verstoort niet alleen je bloedsuikerspiegel, maar kan ook levensbedreigende complicaties opleveren op de lange termijn, zoals flauwvallen, epileptische aanvallen of in coma raken. In deze vierde aflevering van Noorderlab zoomt Maaike Oosterveer daarom in op mini-organen zoals kweeklevers. In combinatie met proefdieronderzoek komt ze zo meer te weten over ziekten, zoals leverkanker, ten gevolge van langdurige stofwisselingsaandoeningen.

De Noorderlab podcast is op   Spotify   te beluisteren (tevens te vinden op de bekende luisterplatforms zoals   Apple   en   Google Podcasts ). Elke drie tot vier weken verschijnt er een nieuwe aflevering online, dus veel luisterplezier tot aan de zomer.

Maaike Oosterveer (foto Marleen Annema)
Maaike Oosterveer (foto Marleen Annema)

Deze podcast is ontwikkeld door Science LinX, het science center van de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De podcast is mede mogelijk gemaakt door het Koninklijk Natuurkundig Genootschap en geproduceerd door productiehuis PodGront. In iedere aflevering van ongeveer een ‘studentenkwartiertje’ ontmoet je steeds één van de wetenschappers én PodGront host Amanda Brouwer.

Volg Noorderlab via:

www.rug.nl/noorderlab

RSS Feed: https://feeds.captivate.fm/noorderlab/

Laatst gewijzigd:28 juni 2022 16:44