Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Society Noorderlab

Wat drijft onderzoekers van de Faculteit Science & Engineering en de Faculteit Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen? En wat doen ze elke dag als ze weer hun lab in duiken? Via Noorderlab, een nieuwe serie podcasts en lezingen over onderzoek, kun je dat direct van onze Groningse wetenschappers horen.

In de eerste reeks van deze podcasts en lezingen staan wetenschappers van het Stratingh Instituut voor scheikunde in de schijnwerpers. Het scheikundig onderzoek van de RUG is al decennia van wereldniveau. Dat blijkt wel uit de vele onderscheidingen die worden uitgereikt aan onderzoekers, zoals de Nobelprijs voor de scheikunde aan Ben Feringa in 2016 of de James Flack Norris Award in Physical Organic Chemistry die Sijbren Otto dit jaar ontving van de American Chemical Society.

Scheikunde is belangrijk voor ons dagelijks leven, maar ook voor de vergroening en verduurzaming van materialen en processen. In de Noorderlab podcasts ontdek je hoe onderzoekers bouwen met moleculen alsof het lego-steentjes zijn, of hoe ze gezonde suikers (ook weer moleculen) inzetten om ongewenste bacteriën te bestrijden.

Voor Noorderlab werkt Science LinX samen met PodGront, het Groningse productiehuis voor innovatieve audio, OOG TV en het Koninklijk Natuurkundig Genootschap. De bedoeling is om de komende tijd ook andere onderzoeksgebieden zoals natuur- wis- en sterrenkunde, biologie en kunstmatige intelligentie te behandelen.

Het programma is nog volop in ontwikkeling, dus houd de website www.rug.nl/noorderlab en de Science LinX / Noorderlab socials in de gaten. Abonneer je binnenkort via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast op Noorderlab en laat je review achter.