Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Society

CurioUs?

Curiouslogoblauw

CurioUs? is een nieuw initiatief van Science LinX, Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health. CurioUs? organiseert onder meer mini-colleges en meetacties rondom thema's als fijnstof, lichtvervuiling en hittestress. Met haar activiteiten wil CurioUs? nieuwsgierige noorderlingen enthousiast maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek en zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen en zelfs te verbeteren.

Meet-o-theek

De meet-o-theek in het Forum hoort ook bij CurioUs?. Dit is de eerste Meet-o-theek van Nederland en dé plek waar je meetinstrumenten kunt lenen om jouw eigen leefomgeving in kaart te brengen. Ook is het een plek waar je informatie kan krijgen over de verschillende meetinstrumenten. Het inloopspreekuur is tweewekelijks op dinsdag van 17.00 – 20.00 uur.

Meetactie Hittestress

Door de toename van extreme hitte in de zomer wordt het ook bij jou thuis warmer. Waar je woont en hoe jouw huis is gebouwd heeft veel te maken met hoe warm het bij jou binnen wordt. Ook de omgeving waarin je woont (baksteen versus groene omgeving) heeft invloed op de warmte bij jou in huis. Daarnaast is het zo dat de ene person beter tegen de hitte kan dan de ander.

Ben jij benieuwd hoe warm het bij jou thuis wordt bij bepaalde temperaturen, hoe dat in vergelijking met andere huizen in jouw buurt is en wat je eraan kunt doen? Doe dan mee met de meetactie! CurioUs? haakt met deze vierde meetactie hittestress aan bij het onderzoek van Floris Boogaard en Allard Roest van de Hanzehogeschool Groningen.

Je kon je tot 7 juni opgeven voor deze meetactie via dit aanmeldformulier. De mensen die dat hebben gedaan krijgen tussen 7 juni en 11 juni de sensor per post thuisgestuurd. Je kunt beginnen met meten zodra je de sensor in huis hebt. Zorg ervoor dat de sensor twee maanden in de slaapkamer op een vaste plek blijft liggen. Zodra er een hittegolf aankomt, laten wij dat weten, zodat dat jij dan ook het online vragenformulier kunt invullen.

Naast meetacties voor 'burgerwetenschappers' organiseert CurioUs? onder meer lezingen, workshops en 'walk ins' waar bezoekers welkom zijn om te komen kijken en experimenteren.

Meetactie Onze lucht

Onze lucht is de eerste grote meetactie van CurioUs?. In dit project meten burgerwetenschappers in heel Noord-Nederland de luchtkwaliteit met zelfgebouwde fijnstofmeters. Het streven is om zo’n 1100 fijnstofmeters te plaatsen, die de luchtkwaliteit meten in alle postcodegebieden in Groningen, Friesland en Drenthe. De ingewonnen informatie wordt getoond op een interactieve kaart, zo krijgen de deelnemers inzicht in de luchtkwaliteit rond hun huis en in de rest van de regio. De onderzoeksdata wordt daarnaast gebruikt voor onderzoek door wetenschappers en studenten. In het najaar volgen workshops in bibliotheken in de regio waarin deelnemers hulp krijgen bij het bouwen van het instrument. Aanmelden voor het project Onze lucht kan via forum.nl/curious.

curiouslogo
Fijnstofmeter | Foto CurioUs?

Partners meetactie
Onze lucht


Voor de regionale meetactie Onze lucht werken Rijksuniversiteit Groningen, Forum Groningen en Aletta Jacobs School of Public Health samen met Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, RUG Campus Fryslân en de bibliotheken Groningen, Friesland en Drenthe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Longfonds en de GGD Groningen zijn kennispartner.

Laatst gewijzigd:26 juli 2021 10:47