Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Society

Doe mee aan onderzoek

Curiouslogoblauw

CurioUs? is een nieuw initiatief van Science LinX, Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health. Met haar activiteiten wil CurioUs? nieuwsgierige noorderlingen enthousiast maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek en zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen en zelfs te verbeteren. CurioUs? organiseert onder meer meetacties rondom thema's als fijnstof, lichtvervuiling en hittestress. CurioUs? heeft tevens de eerste meet-o-theek van Nederland geopend, een uitleenbibliotheek voor meetinstrumenten.

meet-o-theek
meet-o-theek

Meet-o-theek


De meet-o-theek is dé plek waar je meetinstrumenten kunt lenen om jouw eigen leefomgeving in kaart te brengen - denk hierbij aan een fijnstof-meter, een telescoop of een infraroodcamera. Ook is het een plek waar je informatie kan krijgen over de verschillende meetinstrumenten. CurioUs? betrekt graag het onderwijs bij haar activiteiten. Leerlingen die bezig zijn met hun profielwerkstuk zijn zeer welkom om bij ons meetinstumenten te lenen.

CurioUs? is bezig met het uitbreiden van de basiscollectie. Heb jij leuke suggesties? Mail ze naar meetotheek@forum.nl !

De meet-o-theek bevindt zich in het Smartlab (op de zesde verdieping) van Forum Groningen in het centrum van de stad. Bekijk hier de openingstijden meet-o-theek.

decoratieve afbeelding
CurioUs?-kaart

Meetactie Wormentelling

Bodemonderzoek: regenwormen tellen

In het weekend van 9 en 10 april 2022 deden honderden mensen mee aan het wormenonderzoek van bioloog Jeroen Onrust.
Hoeveel wormen in de bodem aanwezig zijn, en welke soort (er zijn maar liefst zo’n 25 soorten regenwormen) je aantreft, vertellen veel over de kwaliteit van de bodem en hoe goed verschillende vogels er kunnen leven.  
Deze meetactie is momenteel gesloten. De resultaten van de telling zijn te zien op de kaart op de CurioUs? website.

Eerder meetacties (zie curious website)

  • Adaptatie door kruisspinnen – herfst 2021
  • Hittestress – zomer 2021
  • Biodiversiteit – voorjaar 2021
  • Lichtvervuiling – winter 2020/21
  • Fijnstof/ Onze lucht – herfst 2020

Meetactie Onze lucht

Onze lucht is de eerste grote meetactie van CurioUs?. In dit project meten burgerwetenschappers in heel Noord-Nederland de luchtkwaliteit met zelfgebouwde fijnstofmeters. Het streven is om zo’n 1100 fijnstofmeters te plaatsen, die de luchtkwaliteit meten in alle postcodegebieden in Groningen, Friesland en Drenthe. De ingewonnen informatie wordt getoond op een interactieve kaart, zo krijgen de deelnemers inzicht in de luchtkwaliteit rond hun huis en in de rest van de regio. De onderzoeksdata wordt daarnaast gebruikt voor onderzoek door wetenschappers en studenten. In het najaar volgen workshops in bibliotheken in de regio waarin deelnemers hulp krijgen bij het bouwen van het instrument. Aanmelden voor het project Onze lucht kan via forum.nl/curious.

curiouslogo
Fijnstofmeter | Foto CurioUs?

Partners meetactie
Onze lucht


Voor de regionale meetactie Onze lucht werken Rijksuniversiteit Groningen, Forum Groningen en Aletta Jacobs School of Public Health samen met Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, RUG Campus Fryslân en de bibliotheken Groningen, Friesland en Drenthe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Longfonds en de GGD Groningen zijn kennispartner.

Laatst gewijzigd:08 juli 2022 11:49