Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Society

Doe mee aan onderzoek

Curious logo blauw

CurioUs? is een nieuw initiatief van Science LinX, Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health. Met haar activiteiten wil CurioUs? nieuwsgierige noorderlingen enthousiast maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek en zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen en zelfs te verbeteren. CurioUs? organiseert onder meer meetacties rondom thema's als fijnstof, lichtvervuiling en hittestress. CurioUs? heeft tevens de eerste meet-o-theek van Nederland geopend, een uitleenbibliotheek voor meetinstrumenten.

meet-o-theek
meet-o-theek

Meet-o-theek


De meet-o-theek is dé plek waar je meetinstrumenten kunt lenen om jouw eigen leefomgeving in kaart te brengen - denk hierbij aan een fijnstof-meter, een telescoop of een infraroodcamera. Ook is het een plek waar je informatie kan krijgen over de verschillende meetinstrumenten. CurioUs? betrekt graag het onderwijs bij haar activiteiten. Leerlingen die bezig zijn met hun profielwerkstuk zijn zeer welkom om bij ons meetinstumenten te lenen.

CurioUs? is bezig met het uitbreiden van de basiscollectie. Heb jij leuke suggesties? Mail ze naar meetotheek@forum.nl !

De meet-o-theek bevindt zich in het Smartlab (op de zesde verdieping) van Forum Groningen in het centrum van de stad. Bekijk hier de openingstijden meet-o-theek.

decoratieve afbeelding
Beweging in kaart

Nieuwe meetactie: Waar beweeg jij?

Waar bewegen de meeste Noord-Nederlanders? Is het op de fiets naar school, bij een wandeling naar de supermarkt, een workout in de sportschool of yoga in de achtertuin? Tijdens de meetactie ‘Waar beweeg jij?’ – georganiseerd door CurioUs - maken we met bankhangers, weekendwandelaars en sportfanaten een kaart van de plekken waar Noord-Nederlanders graag bewegen. Zo krijgt RUG-wetenschapper Erja Portegijs inzicht in welke plekken uitnodigen om actief te zijn. Door jouw favoriete plekken om te bewegen op de kaart te zetten, help je mee aan wetenschappelijk onderzoek naar een gezonde leefomgeving én ontdek je fijne nieuwe plekken bij jou in de buurt om te bewegen. Doe mee aan het onderzoek!

Meet de regen
Meet de regen

Hele jaar rond: Meet de regen

Hevige regenbuien of juist langdurige droogte. Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met extreem veel of juist heel weinig neerslag. Dit najaar haakt CurioUs met deze nieuwe meetactie aan bij het onderzoek van Floris Boogaard en Allard Roest van de Hanzehogeschool Groningen. Zij willen heel precies in kaart brengen waar hoeveel regen valt. Én hoeveel overlast dat geeft. Help mee met het onderzoek, zet een regenmeter in de tuin! Zo kom je er meteen achter wat jij zelf kunt doen om slim met regen om te gaan en kraanwater te besparen. Meer informatie en aanmelding via de website van Forum Groningen.

CurioUs?-kaart
CurioUs?-kaart

Eerder meetacties (zie de curious website)

  • Adaptatie door kruisspinnen – herfst 2021
  • Hittestress – zomer 2021
  • Biodiversiteit – voorjaar 2021
  • Lichtvervuiling – winter 2020/21
  • Fijnstof/ Onze lucht – herfst 2020

Meetactie Wormentelling

Bodemonderzoek: regenwormen tellen

In het weekend van 9 en 10 april 2022 deden honderden mensen mee aan het wormenonderzoek van bioloog Jeroen Onrust.
Hoeveel wormen in de bodem aanwezig zijn, en welke soort (er zijn maar liefst zo’n 25 soorten regenwormen) je aantreft, vertellen veel over de kwaliteit van de bodem en hoe goed verschillende vogels er kunnen leven.  
Deze meetactie is momenteel gesloten. De resultaten van de telling zijn te zien op de kaart op de CurioUs? website.

Meetactie Onze lucht

Onze lucht is de eerste grote meetactie van CurioUs?. In dit project meten burgerwetenschappers in heel Noord-Nederland de luchtkwaliteit met zelfgebouwde fijnstofmeters. Het streven is om zo’n 1100 fijnstofmeters te plaatsen, die de luchtkwaliteit meten in alle postcodegebieden in Groningen, Friesland en Drenthe. De ingewonnen informatie wordt getoond op een interactieve kaart, zo krijgen de deelnemers inzicht in de luchtkwaliteit rond hun huis en in de rest van de regio. De onderzoeksdata wordt daarnaast gebruikt voor onderzoek door wetenschappers en studenten. In het najaar volgen workshops in bibliotheken in de regio waarin deelnemers hulp krijgen bij het bouwen van het instrument. Aanmelden voor het project Onze lucht kan via forum.nl/curious.

curiouslogo
Fijnstofmeter | Foto CurioUs?

Partners meetactie
Onze lucht


Voor de regionale meetactie Onze lucht werken Rijksuniversiteit Groningen, Forum Groningen en Aletta Jacobs School of Public Health samen met Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, RUG Campus Fryslân en de bibliotheken Groningen, Friesland en Drenthe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Longfonds en de GGD Groningen zijn kennispartner.

Laatst gewijzigd:07 december 2023 15:18