Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Society

CurioUs?

Curiouslogoblauw

CurioUs? is een nieuw initiatief van Science LinX, Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health. Het hart van CurioUs? is de eerste Meet-o-theek van Nederland, die op 14 november 2020 opent in het Smartlab in Forum Groningen. In de Meet-o-theek kan iedereen met een (gratis) Forumpas meetapparatuur lenen en tips krijgen over het verzamelen van informatie in en rond zijn eigen huis. Met haar activiteiten wil CurioUs? nieuwsgierige noorderlingen enthousiast maken om zelf aan de slag te gaan met wetenschap en techniek en zo hun eigen leefomgeving in kaart te brengen en zelfs te verbeteren.

Naast meetacties voor 'burgerwetenschappers' organiseert CurioUs? onder meer lezingen, workshops en 'walk ins' waar bezoekers welkom zijn om te komen kijken en experimenteren.

Meetactie Onze lucht

Onze lucht is de eerste grote meetactie van CurioUs?. In dit project meten burgerwetenschappers in heel Noord-Nederland de luchtkwaliteit met zelfgebouwde fijnstofmeters. Het streven is om zo’n 1100 fijnstofmeters te plaatsen, die de luchtkwaliteit meten in alle postcodegebieden in Groningen, Friesland en Drenthe. De ingewonnen informatie wordt getoond op een interactieve kaart, zo krijgen de deelnemers inzicht in de luchtkwaliteit rond hun huis en in de rest van de regio. De onderzoeksdata wordt daarnaast gebruikt voor onderzoek door wetenschappers en studenten. In het najaar volgen workshops in bibliotheken in de regio waarin deelnemers hulp krijgen bij het bouwen van het instrument. Aanmelden voor het project Onze lucht kan via forum.nl/curious.

curiouslogo
Fijnstofmeter | Foto CurioUs?

Partners meetactie
Onze lucht


Voor de regionale meetactie Onze lucht werken Rijksuniversiteit Groningen, Forum Groningen en Aletta Jacobs School of Public Health samen met Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant, RUG Campus Fryslân en de bibliotheken Groningen, Friesland en Drenthe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Longfonds en de GGD Groningen zijn kennispartner.

Laatst gewijzigd:08 oktober 2020 15:26