Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXFameLab

FameLab

Let’s talk science!

Praat jij graag over natuurwetenschap en ben je tussen de 21 en 40 jaar? Kun je een wetenschappelijk concept in drie minuten duidelijk maken aan een algemeen publiek zonder powerpoint? Op 28 maart 2019 is de Groningse voorronde van FameLab, de wedstrijd in wetenschapscommunicatie voor bèta-onderzoekers. En jij kunt je nu al opgeven (tot 1 februari 2019) via de onderstaande link!

Wil je niet meedoen, maar wel komen kijken? Vanaf januari kun je een plekje in de zaal reserveren.

Datum: Donderdag 28 maart 2019

Tijd: 20:00-22:30

Locatie: Universiteitsmuseum Groningen

FameLab

FameLab wil jonge onderzoekers de kans geven om mensen te inspireren om de wereld in een nieuw perspectief te zien…in slechts drie minuten! Sinds de eerste editie van FameLab in 2005, toen nog alleen tijdens het Cheltenham Science Festival (VK) is het uitgegroeid tot een wereldwijde wedstrijd in wetenschapscommunicatie. Door samen te werken met de British Council (vanaf 2007) heeft FameLab zich uitgebreid naar 31 verschillende landen. Meer dan 9000 jonge onderzoekers en ingenieurs hebben al meegedaan.

Waarom is wetenschappelijk onderzoek eigenlijk belangrijk? Wetenschap is meer dan een mening. Om op een toegankelijke en aantrekkelijke manier te communiceren over wetenschappelijke thema’s is daarom steeds belangrijker voor wetenschappers overal ter wereld. Door mee te doen aan FameLab leren jonge wetenschappers de vaardigheden die nodig zijn om hun werk op een begrijpelijke manier te verwoorden. Onderzoekers leren door de coaching tijdens de wedstrijd om de stereotypen over wetenschappers te ontkrachten. Ze dragen bovendien bij aan het draagvlak voor publieke financiering van hun onderzoek.

Tips en criteria

Om je goed voor te bereiden op de Groningse FameLab-finale heeft de British Council een aantal tips en criteria op een rij gezet.

FameLab Nederland

In Nederland organiseren zes verschillende universiteiten een voorronde van FameLab. De Rijksuniversiteit Groningen doet dat al vanaf de eerste keer dat de wedstrijd in Nederland plaatsvond. Voor de Groningse finale krijgen de deelnemers twee trainingsmiddagen om een sterke drie-minuten-presentatie te maken. De winnaars gaan door naar de nationale finale! Ze krijgen dan weer een training aangeboden om hun pitch nog verder aan te scherpen. De winnaar van de Nederlandse FameLab-finale gaat door naar de internationale finale tijdens het Cheltenham Science Festival.

Tijdlijn

1 februari 2019           deadline inschrijving

8 februari 2019           selectiedag (indien er te veel aanmeldingen zijn)

19 februari 2019         eerste training

Week 9/10                    tweede training (1 dagdeel)

28 maart 2019             FameLab regionale finale

April 2019                     Training voor winnaars regionale finale

Mei 2019                       FameLab nationale finale

Juni 2019                       FameLab internationale finale

Are you a PhD student? We are also hosting a 3 minute thesis competition together with Groningen Graduate Schools which will be held on March 13th, 2019. Why not register for both?

Nieuwsoverzicht FameLab

Scheikunde wint FameLab in Groningen
Wanneer:14 maart 2018

Op donderdag 8 maart stonden tien jonge onderzoekers klaar in het Groninger Forum om deel te nemen aan de regionale voorronde van FameLab. Dit is de jaarlijkse internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie, georganiseerd door de British Council. De opdracht voor de deelnemers is om hun passie voor wetenschap over te brengen op een algemeen publiek in een presentatie van maximaal drie minuten.

FameLab Groningen: The Force in je cellen en lieve kippen
Wanneer:14 maart 2017

FameLab daagt jonge onderzoekers uit om in slechts drie minuten mensen te inspireren de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Op 9 maart vond de Groningse voorronde plaats.

Passionate about science? Famelab needs you!
Wanneer:02 november 2016

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert een voorronde van FameLab, een internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie.

FameLab: juryprijs voor uitdijing heelal, publieksprijs naar Groningen.
Wanneer:26 april 2016

Welke wetenschapper kan het beste zijn onderzoek uitleggen aan het publiek? Daar gaat het om bij FameLab, een internationale wedstrijd waaraan honderden jonge onderzoekers uit meer dan 25 landen aan meedoen.

Spingolven en vrije wil winnen voorronde FameLab
Wanneer:12 februari 2016

Kort verslag van de Groningse voorronde van FameLab

Kom kijken bij FameLab
Wanneer:02 februari 2016

Kom ook naar de Groningse voorronde van FameLab op 11 februari!

printView this page in: English