Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX FameLab

FameLab

Let’s talk science!

FameLab

FameLab geeft jonge onderzoekers de kans om mensen te inspireren en zo de wereld in een nieuw perspectief te laten zien… in slechts drie minuten!
Het begon allemaal in 2005: de eerste editie van Famelab tijdens het Cheltenham Science Festival. Inmiddels werkt FameLab samen met de British Council (vanaf 2007), en vindt FameLab in 31 landen plaats plaats.
Met zo’n 9000 jonge onderzoekers en ingenieurs die al meededen, is FameLab een wereldwijde wetenschapscommunicatiewedstrijd.

Waarom is wetenschapscommunicatie eigenlijk belangrijk?

Wetenschapscommunicatie betrekt de maatschappij bij onderzoek, door kennis te verspreiden en interactie te zoeken. Hierdoor groeit het maatschappelijk draagvlak voor wetenschap en dus ook voor financiering van wetenschap. Belangrijk voor iedere onderzoeker!

Door mee te doen aan FameLab trainen de jonge onderzoekers hun vaardigheden die nodig zijn om hun werk begrijpelijk te verwoorden voor het grote publiek. Met behulp van coaching leren ze manieren om stereotypen over wetenschappers te ontkrachten en hun eigen verhaal pakkend over te brengen.

FameLab Nederland

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert al vanaf de eerste Nederlandse FameLab editie een voorronde van de Nederlandse FameLab. Ter voorbereiding krijgen de deelnemers twee trainingsmiddagen om een sterke drie-minuten-presentatie te maken. De winnaar mag door naar de nationale finale waar nog vijf andere afgevaardigden zullen zijn van andere universiteiten. De deelnemers krijgen dan weer een training aangeboden om hun pitch nog verder aan te scherpen. De winnaar van de Nederlandse FameLab-finale gaat door naar de internationale finale.
Normaal gesproken vindt de internationale finale van FameLab plaats tijdens het Cheltenham Science Festival. Vanwege de uitbraak van COVID-19 is dit festival helaas afgelast. Het programma en de tijdlijn van FameLab 2020 hebben ook een aantal wijzigingen moeten ondergaan. Dit jaar wordt de internationale finale op 26 november gehouden.

De nationale finale heeft inmiddels plaatsgevonden op 10 september. De juryprijs is gewonnen door Liza Cornet van de Universiteit Leiden. Je kunt de nationale finale en de bekendmaking van de winnaars van de Juryprijs en de Publieksprijs terugkijken via de website van het British Council.

De halve finales vinden online plaats op 11 en 12 november. Op 16 november worden de finalisten bekendgemaakt en op 26 november vindt de (online) internationale finale plaats.

Tijdlijn

06 februari:                         Deadline opgave voor FameLab
20 februari:                         Algemene trainingssessie aan de FSE
27 februari:                         Feedback sessie

05 maart:                             Lokale Finale Famelab, Groningen           

maart en april:                   Peroonlijke trainingssessies voor de Nationale Finale

eind juni:
                            Tweedaagse Masterclass, georganiseerd door FameLab
                                               Volledig digitaal

1 0 september:                    Nationale Finale van Nederland

11-12 november:               Halve finales

16 november:                     Bekendmaking finalisten  
                                               

26 november:                     Internationale finale
                                               

De winnaars van de Nationale finale in Nederland winnen normaal gesproken een volledig betaalde reis naar het Cheltenham Science Festival. Hier zouden zij de kans krijgen om FameLab deelnemers van over de hele wereld te ontmoeten, om in contact te raken met het publiek en andere wetenschapscommunicatoren en om zich onder te dompelen in het bruisende festival. Dit jaar zou het festival hebben plaatsgevonden van 2 tot 7 juni. Vanwege de uitbraak van het coronavirus zal de Internationale Finale van FameLab dit jaar online worden gehouden, op 26 november. Houd de FameLab pagina van de British Council in de gaten voor de nieuwste updates.

Tips en criteria

Om je goed voor te bereiden op de Groningse FameLab-finale heeft de British Council een aantal tips en criteria op een rij gezet.

3 Minute Thesis

Ben je geïnteresseerd in FameLab? Dan is de 3 Minute Thesis wedstrijd misschien ook iets voor jou! Deze battle organiseren wij samen met Groningen Graduate Schools. Zien we je daar?

Nieuwsoverzicht FameLab

Winnaars FameLab: resistente bacteriën en evil cloners
Geplaatst op:10 maart 2020

Het Kasteel te Groningen vormde donderdag 5 maart het decor voor de inmiddels traditionele wedstrijd in de wetenschapscommunicatie, FameLab. Elf onderzoekers stonden te popelen om hun wetenschappelijk onderzoek uit te leggen in een drie-minuten-presentatie zonder PowerPoint.

Meteorieten en darmbacteriën winnaars FameLab 2019
Geplaatst op:04 april 2019

Dit jaar vond de Groningse voorronde van van de internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie FameLab plaats in het Universiteitsmuseum, op 28 maart. Tijdens de avond kwamen allerlei onderwerpen langs, zoals de hypothese dat wij ons in een zwart gat bevinden, of het idee dat darmbacteriën ons blij kunnen maken.

Scheikunde wint FameLab in Groningen
Geplaatst op:14 maart 2018

Op donderdag 8 maart stonden tien jonge onderzoekers klaar in het Groninger Forum om deel te nemen aan de regionale voorronde van FameLab. Dit is de jaarlijkse internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie, georganiseerd door de British Council. De opdracht voor de deelnemers is om hun passie voor wetenschap over te brengen op een algemeen publiek in een presentatie van maximaal drie minuten.

FameLab Groningen: The Force in je cellen en lieve kippen
Geplaatst op:14 maart 2017

FameLab daagt jonge onderzoekers uit om in slechts drie minuten mensen te inspireren de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Op 9 maart vond de Groningse voorronde plaats.

Passionate about science? Famelab needs you!
Geplaatst op:02 november 2016

De Rijksuniversiteit Groningen organiseert een voorronde van FameLab, een internationale wedstrijd in wetenschapscommunicatie.

FameLab: juryprijs voor uitdijing heelal, publieksprijs naar Groningen.
Geplaatst op:26 april 2016

Welke wetenschapper kan het beste zijn onderzoek uitleggen aan het publiek? Daar gaat het om bij FameLab, een internationale wedstrijd waaraan honderden jonge onderzoekers uit meer dan 25 landen aan meedoen.

Spingolven en vrije wil winnen voorronde FameLab
Geplaatst op:12 februari 2016

Kort verslag van de Groningse voorronde van FameLab

Kom kijken bij FameLab
Geplaatst op:02 februari 2016

Kom ook naar de Groningse voorronde van FameLab op 11 februari!

View this page in: English