Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Calendar

Marvelous Mind Movie: Être et Avoir

Wanneer:ma 22-05-2023 19:00 - 21:15
Waar:Forum Groningen

Ontroerende film over de rol die een bevlogen docent kan hebben op de opleiding en het leven van leerlingen.

Être et Avoir is een Franse documentaire uit 2002 geregisseerd door Nicolas Philibert. De film speelt zich af in een klein Frans plattelandsdorpje en volgt het dagelijkse leven van een groepje van 13 kinderen die samen de hele school vormen, onder leiding van hun enige leraar, Georges Lopez. Deze ontroerende film laat zien welke rol een bevlogen docent kan hebben op de opleiding en het leven van leerlingen.

De film volgt een half jaar in de klas van Lopez, van harte winter tot de laatste schooldag voor de zomer, de dag waarop meester Lopez met vervroegd pensioen gaat.

Inleiding door Hedderik van Rijn

‘Ieder kind verdient het best mogelijke onderwijs’, vindt cognitiewetenschapper Hedderik van Rijn. Samen met collega’s en vele studenten past hij sinds 2009 de kennis over hoe het menselijk brein informatie onthoudt én vergeet in adaptieve leersystemen die zich aanpassen aan de kennis en vaardigheden van individuele leerlingen.

Hedderik van Rijn is hoogleraar cognitiewetenschap en neurowetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, en directeur van de RUG spin-off SlimStampen waarmee hij werkt aan het zo breed mogelijk toegankelijk maken van adaptieve leermethoden, waarbij hij er juist naar streeft de rol van de docent te versterken. Hij is aanwezig om de film in te leiden.

Marvelous Mind

Deze film wordt vertoond in samenwerking met Marvelous Mind, een initiatief van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. De menselijke geest is een van de grootste wonderen in het universum. Altijd complexer dan je denkt, zijn geheimen slechts langzaam onthullend. Onderzoekers van het UMCG willen graag hun fascinatie voor het menselijk brein met het publiek delen.

Daarom organiseren we sinds 2019 samen Marvelous Mind: een reeks films die verhalen vertellen over specifieke aspecten van de menselijke geest of een hersenstoornis. Het onderwerp wordt ingeleid door een wetenschapper die gespecialiseerd is in de betreffende materie. De avond wordt afgesloten met een bespreking van de film.

Tickets

Koop hier je tickets voor de Marvelous Mind Movie: Être et Avoir.