Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Calendar

Landelijke Zonnekijkdag

Wanneer:zo 05-07-2020
Waar:In heel Nederland en vanuit huis

Op zondag 5 juli is het voor de tweede keer de Landelijke Zonnekijkdag in Nederland. Op deze dag zetten we de zon in het zonnetje, als onze ster en dichtstbijzijnde ster. Door het hele land geven sterrenwachten, sterrenkunde verenigingen en hobby astronomen aan bezoekers de kans om de zon beter te leren kennen. Zo kun je de zon van dichtbij bekijken door zonnetelescopen met speciale filters, of in presentaties en demonstaties beter leren begrijpen hoe de zon werkt. Dit keer zal het evenement wel anders verlopen door de corona maatregelen, maar per locatie is naar een passende oplossing gekeken. Sommige locaties ontvangen bezoekers met aangepaste richtlijnen, en andere zetten een online evenement op, zoals een livestream of online show.

Vanuit Groningen organiseren we voor de Zonnekijkdag van 20:00 - 20:30 een live online planetarium show over de zon via YouTube. De zon is het centrum van ons zonnestelsel en is in haar eentje goed voor 99,9% van alle massa van het zonnestelsel. De aarde en alle andere planeten en manen zijn tezamen met de zon ontstaan, in een wervelende wolk rondom de jonge zon waarin gas en stof samenklonterden tot grotere lichamen. De aarde dankt haar bestaan dus aan de zon, en ook het leven op aarde heeft de zonne-energie nodig om te kunnen bestaan. In de show laten we zien hoe de zon en de planeten ontstaan zijn, hoe de zon opgebouwd is en ervan dichtbij uit ziet, en hoe de zon uiteindelijk aan het eind van haar leven zal komen.

Nieuwsgierig naar deze en andere evenementen die op de Nationale Zonnekijkdag georganiseerd worden? Check de website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.