Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Calendar

Kenniscafé | Ziektemakers en betermakers

Wanneer:do 12-01-2023 20:00 - 21:15
Waar:Rabo Studio, Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen
Ziektemakers en betermakers
Illustratie: Yvette Compaijen

Het woord ‘virus’ kwam nog nooit zo vaak ter sprake als in de afgelopen jaren. Toch blijft het ingewikkeld om te begrijpen wat een virus nou precies is. Hoe kan zoiets kleins zoveel groots veroorzaken? En hoe verschillen virussen eigenlijk van andere potentiële ziekmakers, zoals bacteriën en schimmels? We associëren ze met gevaar en ziekte, toch is die negatieve connotatie niet geheel terecht. Sommige virussen spelen namelijk een steeds grotere rol bij de behandeling van bijvoorbeeld kanker.

In dit Kenniscafé gaan we in gesprek over virussen om ze beter te begrijpen. Welke virussen zijn er en hoe ontstaan er nieuwe? Hoe verspreiden ze zich zo snel tussen mensen, en hoe kan het dat sommige virussen soms overspringen van dier op mens, de zogeheten ‘zoönosen’? Moderator Ruth Koops van ‘t Jagt duikt in deze vragen met hoogleraar Tumorvirologie en Kankerimmunotherapie Toos Daemen, arts-microbioloog Marjolein Knoester en hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie Erik Frijlink.

Bestel je tickets voor het kenniscafé via Studium Generale Groningen.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Studium Generale Groningen en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.