Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Calendar

Kenniscafé: Meer dan één taal

Wanneer:do 24-03-2022 17:00 - 18:15
Waar:FORUM GRONINGEN

In Nederland is Nederlands de standaardtaal, maar het is niet iedereens moedertaal. Maar liefst 2,5 miljoen kinderen groeien op in een meertalige omgeving. Misschien spreken ze thuis wel Gronings, of Syrisch, of Frans én Engels. Wat is dan ‘eigen’ of ‘vreemd’, als je met meer talen bent opgegroeid? Wat zijn de sociaal-maatschappelijke en politieke gevolgen om in meerdere talen te denken, spreken en schrijven? Hoe zit het met streektalen, zoals het Nedersaksisch, waar het Gronings onder valt?

Tijdens dit Kenniscafé gaat Alex van den Berg in gesprek met Groninger onderzoekers over meertaligheid. Hoogleraar Engelse Taalkunde en Engels als Tweede Taal Merel Keijzer doet onderzoek naar het effect van meertaligheid op het brein. Kunstenaar Ahilan Ratnamohan onderzoekt in zijn project Pidgin X de sociaal-culturele en emotionele eigenschappen van een taal en maakte voor o.a. de stad Groningen een eigen pidgintaal. Streektaalconsulent Olaf Vos doet er alles aan om het Gronings te laten overleven door streektaalonderwijs. Adjunct hoogleraar Language Learning Marije Michel doet onderzoek naar cognitieve en interactionele vragen van taal(leer)processen in een tweede taal. Daarnaast geeft Josien Bakker een muzikaal optreden in het Gronings.

Tickets

Bestel je tickets voor dit kenniscafé hier: https://sggroningen.nl/evenement/meer-dan-een-taal

In het Kenniscafé praten we welke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd door Studium Generale i.s.m. Science LinX en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen. Deze editie is in samenwerking met Centrum voor Groninger Taal en Cultuur.