Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Calendar

Kenniscafé | In het licht

Wanneer:do 15-12-2022 17:00 - 18:15
Waar:Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen

“Voor niets gaat de zon op”;
het leven hangt samen van onzekerheden, maar één ding waar we op kunnen vertrouwen is dat iedere dag de zon op komt.
De straling van deze ster verwarmt en verlicht planeet aarde.
Dit maakt het leven hier mogelijk door onder andere plantengroei en de productie van zuurstof via fotosynthese.
Sinds de uitvinding van kunstmatig licht brandt er in onze 24-uurseconomie altijd ergens een lamp.

Hoe beïnvloedt de continue aanwezigheid van licht ons leven en onze gezondheid? En welke gevolgen heeft het voor de natuur? Wat is licht precies en wat is het verschil tussen natuurlijk en kunstmatig licht? Bekijk hier een informatieve animatie.

In dit Kenniscafé gaat moderator Ruth Koops van ‘t Jagt in gesprek over licht. Ze gaat op zoek naar de essentie van licht met sterrenkundige en wetenschapscommunicator Veronica Allen. Hoogleraar Chronobiologie Roelof Hut legt uit hoe de cyclus van het licht het leven op aarde beïnvloedt. Bovendien kijkt ze met Kim van den Belt van 4F.STUDIO naar hoe zij als kunstenaar omgaat met kunstlicht in projecten die liggen op het snijvlak van design, kunst en wetenschap: samen met Joshua Kelly ontwikkelde zij de installatie The Lighthouse, waarbij lichtvervuiling een centrale rol speelt.

Licht
Illustratie: Yvette Compaijen

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Studium Generale en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Bestel je tickets via Studium Generale.