Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Calendar

Kenniscafé | Giftig

Wanneer:do 21-09-2023 20:00 - 21:30
Waar:Forum Groningen, Nieuwe Markt, Groningen
Gekleurde plastic dopjes

Van microscopisch kleine stukjes plastics in de lucht, landbouwgif op ons voedsel tot medicijnresten in het oppervlaktewater. Via allerlei wegen krijgen mensen stoffen binnen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wat weten we over de effecten van deze stoffen op ons en onze leefomgeving? Dieren, planten en mineralen; in de loop van miljoenen jaren is er een breed scala aan gifstoffen in de natuur ontstaan. Hoe verschillen deze natuurlijke gifstoffen van het kunstmatige gif dat we gebruiken om bijvoorbeeld gewassen te beschermen? Kunnen we onderzoeken of al deze synthetische stoffen mogelijk giftig of op andere manieren ziekmakend zijn?

In dit Kenniscafé gaat Jelte Posthumus in gesprek met onder meer hoogleraar Farmaceutische Immunologie Barbro Melgert over de gevolgen van microplastics als die in onze longen terecht komen en met hoogleraar en internist Ymkje Stienstra, die onder meer onderzoek doet naar de zorg voor slachtoffers van slangenbeten in Afrika. In 2018 heeft de Wereldorganisatie slangenbeten tot verwaarloosde tropische ‘ziekte’ verklaard. Hoe ziet de strijd tegen deze ‘ziekte’ eruit?

Dit Kenniscafé is tot stand gekomen in samenwerking met de Aletta Jacobs School of Public Health. Met hun interactieve installatie Gif (vanaf maandag 18 september aanwezig in het Forum in het kader van de Europese Nacht van de Onderzoeker) wil deze School de impact van wetenschap over publieke gezondheid vergroten en bijdragen aan meer gezonde jaren voor alle noorderlingen.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Studium Generale en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.