Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Calendar

Landelijke Sterrenkijkdagen

Vanaf:vr 15-03-2024
Tot en met:zo 17-03-2024
Waar:Tientallen plekken in Nederland

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2024 in het weekend van 15-17 maart kun je op tientallen plekken in Nederland door een telescoop komen sterrenkijken. Bezoek het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land waarbij alles draait het om het ontdekken en beleven van de sterrenhemel boven Nederland.

Sterrenkijken is al jaren populair, want de Landelijke Sterrenkijkdagen bestaan al 48 jaar. Het evenement vindt in 2024 plaats in het weekend van 15-17 maart. Kom sterrenkijken en luister mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk je mee naar demonstraties van telescopen. We vertellen we je natuurlijk graag hoe je zelf aan de slag kunt met sterrenkunde als hobby. Mochten de weersomstandigheden ongeschikt zijn om te sterrenkijken, dan is er op veel locaties ook een aanvullend programma. Op de onderstaande landkaart staan straks alle deelnemende kijklocaties vermeld. Klik op een locatie voor meer bezoekersinformatie.

decoratieve afbeelding
Foto: Jan Koeman, Philippus Lansbergen

Kijktips: wat kun je dit jaar zien?

Bij helder weer is er van alles te zien tijdens de sterrenkijkdagen. Vroeg in de avond, vóór acht uur, kun je boven de westelijke horizon de planeet Jupiter zien, met de telescoop kun je dan misschien ook enkele van zijn manen zien, misschien zie er wel vier. De maan is dit weekend de hele avond te zien en dan voor wat minder dan de helft verlicht. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Kom je op bezoek, dan kun je proberen om met je smartphone door de telescoop een maanfoto te maken.

Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm staat aan de zuidelijke hemel. Als je goed kijkt, zie je dat de sterren verschillende kleuren hebben. De superreus Betelgeuze staat linksboven in het sterrenbeeld en is roodoranje van kleur. Deze ster wordt door astronomen in de gaten gehouden omdat die bijna aan het eind van zijn leven is. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar weer nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan. In de telescoop kun je de nevel als een groenige vlek waarnemen. Niet ver van Orion staat het sterrenbeeld Stier en daar vind je de open sterrenhoop Plejaden (ook bekend als het Zevengesternte). Die is met het blote oog te zien, maar nog veel leuker met een verrekijker. Dan kun je ook zien dat daar nog veel meer sterren bij elkaar staan.

Waar kan ik heen?

Kijk op de website van het KNVWS voor alle locaties.