Hoogleraar Caspar van der Wal ontvangt subsidie binnen Nationaal Groeifonds-programma Quantumtechnologie
Hoogleraar Caspar van der Wal van het Zernike Institute ontvangt een subsidie binnen het Nationaal Groeifonds-programma Quantumtechnologie, dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met Quantum Delta NL heeft georganiseerd. Van der Wal ontvangt de subsidie voor zijn project ‘Telecom-quantum huwelijk met metaalatomen in halfgeleiders’. De subsidie omvat een bedrag van 350.000 euro.
Quantumtechnologie is een sleuteltechnologie die antwoorden kan bieden voor veel onopgeloste maatschappelijke uitdagingen.

Telecom-quantum huwelijk met metaalatomen in halfgeleiders
Quantumtechnologie kan ons internet veiliger maken en betere sensoren geven. Er is nog veel onbekend over welke materialen het meest geschikt zijn om zulke technologie te bouwen. Het project van Van der Wal gaat voortbouwen op de recente ontdekking dat het toevoegen van losse metaalatomen aan een veel gebruikt halfgeleidermateriaal betere quantumtechnoligie kan geven. De verbetering is dat de kleur licht die in gebruik is voor de glasvezels van het internet direct geschikt is om een quantumgeheugen of quantumsensor te controleren. Van der Wal wil beter begrijpen welke metaalatomen hiervoor het meest geschikt zijn en hoe ze gecontroleerd kunnen worden in een halfgeleider device.
Quantum Delta NL
In 2019 is Quantum Delta NL opgericht om de Nationale Agenda Quantum Technologie uit te voeren. In 2021 kreeg het voorstel van Quantum Delta NL een volledige honorering vanuit het Nationaal Groeifonds. De Rijksoverheid stopt 615 miljoen euro in quantumtechnologie. Daarvan is binnen het programma Quantumtechnologie in totaal 42 miljoen euro gereserveerd voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie, over een looptijd van zeven jaar.

Laatst gewijzigd: | 20 december 2022 13:44 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...