Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Zernike (ZIAM) News

Optisch pincet onthult virus zelf-assemblage proces

05 september 2019

Terwijl we inmiddels heel goed weten hoe virussen opgebouwd zijn, blijft het onduidelijk hoe virussen gevormd worden. Fysici hebben nu een tipje van de sluier opgelicht, door het virale assemblage proces “live” te volgen. Deze tour-de-force was mogelijk door één enkel DNA molecuul op te hangen, met behulp van een zogenaamd optisch pincet, en te kijken hoe de viruseiwitten stuk voor stuk aan het DNA hechtten. Hierdoor konden niet alleen de eerste stappen van zelf-assemblage worden blootgelegd, maar ook het hierop volgende groeiproces.

Het DNA zit vast tussen twee bolletjes, die ieder door een gefocusseerde laserstraal (rode bundels) op zijn plaats worden gehouden. De groene punten zijn de kunstmatige viruseiwitten, waarvan er een is uitvergroot. De eiwitten geven licht als ze met de groene laserstraal worden beschenen.
Het DNA zit vast tussen twee bolletjes, die ieder door een gefocusseerde laserstraal (rode bundels) op zijn plaats worden gehouden. De groene punten zijn de kunstmatige viruseiwitten, waarvan er een is uitvergroot. De eiwitten geven licht als ze met de groene laserstraal worden beschenen.

De onderzoekers uit Mexico, Eindhoven, Wageningen, Amsterdam en Groningen gebruikten het optisch pincet, een techniek waarvoor in 2018 de nobelprijs in de natuurkunde werd uitgereikt, om een DNA molecuul tussen twee bolletjes met behulp van een laserstraal te vangen. Door daarna lichtgevende eiwitten van een kunstmatig virus toe te voegen, kon het aanhechtten aan en inpakken van het DNA gevolgd worden. De figuur verduidelijkt het proces. Zernike onderzoeker en laatste auteur, Wouter Roos: ,,Het mooie van deze techniek is dat je niet alleen kunt zien waar de eiwitten vast gaan zitten, maar je ook de kracht kunt meten die op de bolletjes wordt uitgeoefend. Hierdoor kan je heel precies bepalen hoe het DNA door het virus wordt ingepakt.” De metingen werden ondersteund door andere geavanceerde technieken, nl. Acoustic force spectroscopy (AFS) en Atomic force microscopy (AFM). AFS is een techniek waarbij de bolletjes door geluidsgolven, ipv door licht, worden bewogen en AFM is een tastmicroscoop. Door de data van deze drie technieken te combineren, konden de onderzoekers bepalen dat het inpakken met hele regelmatige stappen gebeurd. Nog niet eerder was deze regelmaat aangetoond.

De nieuwe inzichten op het gebied van virusassemblage brengen niet alleen het fundamenteel onderzoek verder. Door beter te begrijpen hoe virussen in elkaar worden gezet, wordt het ook makkelijker om gericht naar anti-virale middelen te zoeken die specifiek virus assemblage blokkeren.

Meer informatie:

Margherita Marchetti, Douwe Kamsma, Ernesto Cazares Vargas, Armando Hernandez García,

Paul van der Schoot, Renko de Vries, Gijs J. L. Wuite, and Wouter H. Roos

Real-Time Assembly of Viruslike Nucleocapsids Elucidated at the Single-Particle Level

Nano Letters 2019, Vol. 19, 5746−5753

Laatst gewijzigd:09 september 2019 10:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...